HABERLER

25.03.2023

GÜNCEL HABERLER

Divan Kurulu Toplantısı Yapıldı

Kulübümüzün 2023 yılı 1. Olağan Divan Kurulu Toplantısı, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Oditoryum’da gerçekleştirildi.

Toplantıya; Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk, Divan Başkanlık Kurulu Üyelerimiz, Denetim Kurulu Başkanımız Gökhan Tiryaki, Denetim Kurulu Üyelerimiz ile Divan Kurulu Üyelerimiz katıldılar.

Toplantının açılışının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Altı yıldır bu görevi yapmaya çalışıyorum. Ben çok şanslı bir insanım. Arkadaşlarım benim sırtımdan yük alıyorlar. Hepsine teşekkür ediyorum. Tüzük tadili uzun süredir çalışılan bir konu. Bu konu yönetimin tasarrufuyla haziran ayında önünüze gelecektir."

Yamantürk’ün ardından Denetim Kurulu Başkanımız Gökhan Tiryaki, Kulübümüzün mali durumu hakkında Divan Kurulu Üyelerimizi bilgilendirdi.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği ve Şirketler Grubu Genel Müdürümüz Seçil Aygül, Divan Kurulu Üyelerimize arz ettiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Denetim Kurulumuza bu kadar sağlıklı bir rapor hazırladıkları için teşekkür ediyorum. Bu raporların hazırlanması sürecinde en çok beni yoruyorlar, lütfen beni yormaya devam edin. Borç açıklandığı zaman camianın ve medyanın aklında brüt borç kalıyor. Beşiktaş’ın borcu 6.2 milyar lira deniyor. Denetim Kurulu diyor ki “Ben kasadaki parayı düşeyim, çünkü uluslararası net borç tanımı bunu ifade eder”. Doğrudur, ancak bu likidite bakış açısıyla bakılan bir borç tanımı. Yani Denetim Kurulu şunu söylüyor; borçlarını bugün ödemeye kalksan, nakit ödedikten sonra ne kalır? Ben diyorum ki bizde başka varlıklar da var. Adidas’tan 100 milyon liralık mal alıyoruz, borca yazıyoruz, dört ay sonra ödeyeceğiz. Kasaya 100 milyon liralık mal koyuyoruz. Denetim Kurulu’nun net borç raporunda kasadaki bu mal düşülmüyor. Denetim Kurulu “Ben senin bunu satacağından emin değilim” diyor ama satıyoruz. Beşiktaşlı tüketici kredi kartıyla alıyor, hesabımıza bir ay sonra geçecek. Denetim Kurulu’nun net borç raporunda bu da yok. Nisan, mayıs, haziran, henüz bir karar vermedik, kombineleri satacağız. Sattığımız gün diyelim ki 100 milyon lira, muhasebe kayıtlarımızda borç görünecek, çünkü ileriye dönük bir satış yapıyoruz. Karşılığında aldığımız kredi kartı tahsilatı hesaba geçinceye kadar biz borçlarımızı artırmış bir durumda görüneceğiz. Örnek olarak; pandemiden sonra loca yenilemelerinde borçlarımız kağıt üzerinde Denetim Kurulu’nun perspektifinden artmış görünüyor. Futbolcu alıyoruz, iki sene sonra ödemesini yapacağız. Aynı tutarda futbolcu satıyoruz, haftaya parası gelecek. Denetim Kurulu’nun net borç tanımında kulübün borcu artmış görünüyor. Denetim Kurulu’nun bakışı likidite tabanlı net borç tanımıdır, ben bireysel olarak çok mutabık değilim. Kısa vadede nakde dönüştürülebilecek varlıklarımızın da hesaba dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin a futbolcusunu Avrupa kupalarında mücadele eden yabancı bir kulübe sattığımızdaki alacağımızın tahsili bizce yüzde yüz. Beşiktaş’ın satıp da tahsilatını yapamadığı bir konu yok. Bu sektör dinamiğinde siz satışlarınızı zaten nakde çeviriyorsunuz. Resme böyle baktığım zaman, 2022 sonu itibarıyla konuşuyorum, bağımsız denetimden geçmemiş geçici finansallar, basın 6.2 milyar diyor, Denetim Kurulu 5.7 milyar diyor, ben 5.3 milyar lira diyorum. Diyebilirsiniz ki 5 küsür işte, 500 milyon lira fark ediyor, ben önemsiyorum.

Borç konusunda kısa vadede nakde çevrilebilecek varlıklarımızın da hesaba katılması gerektiğini düşünüyorum. Kur üç katına çıktı, vergiler yüzde 40’a çıktı, yayın hakları 100 milyon dolara indi, pandemi olumsuz etkiledi. Performans alamadığımız ama ödemelerini son kuruşuna kadar yaptığımız futbolcular var. Üç buçuk yılda 120 milyon avroluk olumsuz etki tespit ettik. Bu etki olmasaydı borcumuz 2.9 milyar lira olurdu. Borcumuz avro bazında yüzde 38 azaldı. UEFA ile yapılan anlaşma doğrultusunda 60 milyon avroya ek olarak bütçeyi 40 milyon avro daha aşarsak men riski var ki böyle bir durum söz konusu değil. 2018-19 sezonunda 296 bin forma satılmıştı. Bu sezon 300 bine yakın forma satacağız. E ticaretin yüzde 8 olan payı 11’e yükseldi. Derneğimizin ve şirketlerimizin hesap dönemlerini eş zamanlı hale getireceğiz. Adidas’la olan sözleşmemizi güncelledik. Verimsiz mağazaları kapattık, bazılarının lokasyonunu değiştirdik. Kamusal borçlarımızı yüzde 9 faizle vadeye yayma imkanı bulacağız.”

İkinci Başkanımız Engin Baltacı, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Alacaklı olduğumuz 76 dava vardır. Borçlu olarak takibe alındığımız 66 adet icra dosyası vardır. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü tarafından açılan icra takipleriyle ilgili sulh sözleşmesi imzalandı ve 42 milyon liralık borç yapılandırıldı. Hukuk Müşavirliğimiz kurumsal bir yapıya kavuşturulmaktadır. 2016 yılındaki genel kurulun iptaline ilişkin açılan davanın reddine karar verilmiştir. 2018 yılında görev yapmış iki ayrı yönetimin ibralarına ilişkin açılan iptal davasının kabulüne karar verilmiştir. Kulübümüz bu kararla ilgili istinafa başvurmuştur. Beşiktaş’ın çıkarları doğrultusunda hukukun gereğini yapıyoruz. Gereken neyse yapılacaktır. Lütfen bize güvenin. Hukuku kullanarak polemik yaratmak istemiyoruz. Önceki yönetim kurulu üyelerine karşı açılmış davalar var. Emin olun ki iyi bir şekilde takip ediyoruz. Davalar KPMG raporuna göre açıldı. Yeni davalar için çalışmalar sürüyor. KPMG raporu İçişleri Bakanlığı ile SPK’ya da gönderildi. Bu iki kurumdan kendi hukuki görüşleri oluşmadan raporun kamuoyuyla paylaşılmaması tavsiyesi tarafımıza iletildi. Stadımızda restoranı bulunan Divan şirketinin turizm işletme belgesi olmadığı için iki milyon avroluk cezayla karşı karşıyaydık. 2 Mart 2023 itibarıyla bu belgeyi aldık. Müze ve stat turu yapan firmayla olan sözleşmeyi feshettik. Firmanın aleyhimize açtığı dava reddedildi. Müze ve stat turundan iyi bir gelir elde ediyoruz. Aşçıoğlu dosyasını kapatalım artık. Beşiktaş’ın hakkı yenmiştir tartışması, hukukilik kazandıramayacağımız bir noktadadır. Enerjimizi azaltacak işler yapılmasında yarar görmüyorum. Hukuki statümüzün Spor Yasası’yla uyumlu hale gelmesi lazım. Bu konuyla ilgili tüzük tadili yapacağız.”

Genel Sekreter, Sponsorluk ve Pazarlama, İnsan Kaynakları ve İdari İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Mehtap Ferah, Divan Kurulu Toplantısı’nda şunları söyledi:

"Bırakmam Seni Türkiyem projesiyle toplumsal dayanışma döneminde Beşiktaşlı olmanın gurur ve ayrıcalık olduğunu gösterdik. Depremin neden olduğu yaraları sarmak için Beşiktaş Camiası olarak hemen harekete geçtik. Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütüyüz. Bölgede üç adet çadır kent kurduk. 225 TIR yardım malzemesini bölgeye gönderdik. Stadımızın önünde kan bağışı kampanyası organize ettik. Derneklerimizin çabaları sayesinde yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Bu oyuncak sana arkadaşım etkinliği düzenledik. Bu etkinlik sosyal medyada 4.5 milyon beğeni 1.3 milyar görüntüleme aldı. Dünyanın ilgisi Türkiye’ye yöneldi. Depremzede çocuklarımız stadımızda ağırlandı. Antalyaspor maçı öncesi hatıra bilet satışı gerçekleştirdik. Stat turu ve müze gelirlerimiz depremzedelere bağışlanacak. Bırakmam Seni Türkiyem adıyla geniş ve sürdürülebilir bir yardım kampanyası başlattık. Deprem bölgesinde 6 okul inşa etmek için Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşmelere başladık. Afet bilincinin oluşması ve devletimize yardımcı olmak amacıyla Beşiktaş Arama Kurtarma Organizasyonu Merkezi’ni kurmak için adım attık. Gişelerde bırakılan bozuk paraların okul kampanyamıza aktarılması için girişimlere başladık.

Sponsoru olmayan branşımız kalmadığını mutlulukla ifade etmek istiyorum. Rakiplerimizin çabaladığını biz başardık. Sponsor gelirlerinde futbolda yüzde 102, kadın futbolda yüzde 228, kadın erkek basketbolda yüzde 192 ve amatör branşlarda yüzde 470 büyüme sağladık. Dijital ve sosyal medyada gelir elde ediyoruz. Kulübümüzü destekleyen sponsorlarımıza teşekkür ediyorum.

2022 itibarıyla aidatını ödeyen üye sayımız 22646’dır. Aktif üye sayımız 22215’tir. 433 kişinin üyeliği düşmüştür. Göreve geldiğimizden beri 2895 kişiyi üye yaptık. Başkanımız önceki dönemle beraber toplam 6526 kişiyi üye yaptı.”

Sayman Üye, Mali İşler, Finans ve IT’den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Murat Kılıç, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Amatör şubelerimize sponsorlar kazandırdık. 2023 yılında amatör şubelerde 23 milyon liralık gelir bekliyoruz. Gelir gider arasındaki fark neredeyse sıfır olacak. Amatör şubelerde zarar 13.4 milyon avrodan 1.9 milyon avroya geriledi. Spor okullarını çok önemsiyoruz. Hem gelir elde etmeyi hem de branşlarımıza sporcu kazandırmayı amaçlıyoruz. Spor okullarımızdan en az yıllık 10 milyon lira gelir elde etmeyi planlıyoruz. Spor okullarımızdan 42 sporcuyu altyapılarımıza kazandırdık. Müzemizden bir yıl içinde 9 milyon lira gelir bekliyoruz. Gayrimenkullerden kira gelirlerini 180 milyon liraya yükseltmeyi amaçlıyoruz. Her şeyi Kulübümüzün menfaatleri doğrultusunda yapıyoruz.”

Asbaşkanımız Serhan Çetinsaya, Divan Kurulu Üyelerimize hitaben şunları söyledi:

“Bırakmam Seni Türkiyem kampanyası kapsamında yapmayı planladığımız okul projemiz var. Bu konuda bakanlıkla bir protokol imzaladık. Hafif çelik malzemeden altı okul inşa etmek istiyoruz. 900 metrekare alanda; dört derslik, yemekhane, seminer odası, öğretmenler odası ve fen derslikleri olacak. Bağış kampanyamız devam ediyor. En yakın zamanda ilk okulumuzu Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. İstanbul, Ankara ve İzmir’de Deprem Koordinasyon Merkezi kurmak ve yedi ilde toplanma merkezleri kurmayı düşünüyoruz. Bin kişilik çekirdek bir kadro kuracağız. Afetlere karşı devletimizin ve milletimizin yanında olacağız.

Futbol köyü projemiz var. Bedelsiz olarak Beykoz Paşamandıra köyündeki araziyi Kulübümüze kazandırdık. Beşiktaş’a kalıcı bir değer kazandıracağız. Bir çim saha, bir sentetik saha, robotik antrenman alanlarıyla UEFA standartlarında bir köy olacak. Altı ay içinde çalışmalara başlamak istiyoruz. 2024 sonunda hazır hale gelmesini istiyoruz.

Vodafone Park’ın çatı brandasını yenilemek için ihaleye çıktık. Fransız bir firmayla teknik anlaşma yaptık. Brandanın yenilenmesiyle 25 yıl böyle bir sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum.”

Amatör Şubeler ve Süleyman Seba Tesislerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Seyit Ateş, Divan Kurulu Toplantısı’nda şu ifadeleri kullandı:

"Göreve geldiğimizde Spor Yasası’yla karşılaştık. Futbolun gelirinden amatörlere para aktarımı artık olmayacak. Ya amatör şubeleri kapatacaktık ya da bir şeyler yapacaktık. Amatör şubeleri kapatmayı gündeme hiç almadık. Başkanımızın talimatı, yönetici arkadaşlarımızın bazılarının şahsen sponsor olmalarıyla bugün amatör branşlarımızın tamamında sponsorlara sahibiz. Selahattin Solmaz, Masa Tenisi Takımımıza ve Kadın Basketbol Takımımıza, Ali Ceylan Kadın Voleybol Takımımıza, Yönetim Kurulu Üyemiz Celal Aral’ın kardeşi Ahmet Kazım Aral Kadın Voleybol Takımımıza, Elçin Kılıç Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımımıza sponsor oldular. İki Divan Kurulu Üyemiz Fermuz Aşkın ile İlker Meşe, kendi iş yerlerini Kürek Takımımıza tahsis ettiler. Yavuz Türker, Jimnastik Takımımıza sponsor oldu. Yurtbay Seramik Hentbol Takımımıza sponsor oldu. Serencebey derneğimiz Boks Takımımıza sponsor oldu. Tolgar Yedigöz kardeşimiz Atletizm Takımımıza katkı sundu. Seyit Ateş Eğitim Kurumları; futbol, atletizm, güreş ve boks takımlarımızda yer alan sporcularımıza eğitim desteği veriyor. Burak Tahir Ateş’e teşekkür ediyorum. Serhan Çetinsaya, futbol altyapıya önemli bir maddi kaynakla sponsor oldu. Fırat Fidan önemli bir katkıda bulundu. Bir arkadaşımız Güreş şubemize bağışta bulundu. Satranç takımımızı BJK KABATAŞ VAKFI Okulları’na devredeceğiz.

Beşiktaş sadece futboldan ibaret değildir. Kick-Boks ve tekvando şubeleri kurduk. Güreşçimiz Nesrin Baş Dünya ve Avrupa şampiyonu oldu. Ebru Dağbaşı Avrupa üçüncüsü oldu. Amatör branşlarda önemli başarılar elde ediyoruz. Atletizmde Mira Akan Türkiye ikincisi, Ecem Dursun Türkiye üçüncüsü oldu. Hentbol Takımımız Türkiye Kupası’nda şampiyon oldu."

Dernekler ve Sosyal Tesislerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Ali Bayrak, Divan Kurulu Üyelerimize hitaben şunları söyledi:

“Derneklerimiz tarafından bu sezon 19 loca 4 bin kombine satın alındı. Serencebey derneğimiz Boks Takımımıza sponsor oldu. Ege Beşiktaşlı İş Adamları Derneği stadımızın dış cephe tadilatını üstlendi. Hatay derneğimiz Serinyol’da bir ilkokulu yeniledi. Beşiktaşlı Sanayici İş Adamları ve Yatırımcıları Derneği bir ilkokulu yeniledi ve hatıra ormanı yaptı. Beşiktaşlı Girişimci İş Adamları ve Kadınları Derneği, Kongre Üyelerimizle iş dünyasını Vodafone Park’ta bir araya getiren networking toplantıları düzenledi. Anadolu Beşiktaşlılar Derneği, sivil havacılık kulübü kurdu. Malatya derneğimiz kardeş okul projesiyle çocukların ihtiyaçlarını karşıladı. Aydın derneğimiz belediyeyle iş birliği yaparak Süleyman Seba’nın adını taşıyan çocuk parkı yaptı. Derneklerimiz deprem bölgesine 111 TIR gönderdi. Bandırma derneğimiz dört TIR göndererek lojistik destek sağladı. Deprem bölgesindeki derneklerimiz acılarını içlerine atarak yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağladı. 43 dernek ziyareti gerçekleştirdik, yeni projeler üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Okul projemiz için Almanya’da yurt dışı derneklerimizin düzenlediği etkinlikle ilk meşaleyi yaktık. Beşiktaşımızın yanında olan derneklerimizin başkan ve yöneticilerine teşekkür ediyorum.”

Futbol A.Ş. Yönetim Kurulu Üyemiz Fırat Fidan, Divan Kurulu Toplantısı’nda şunları söyledi:

“Tarihimizde ilk olarak altyapı formasını A takım formasından ayırdık. Farklı reklamlar alarak 15 milyon lira gelir elde ettik. Altyapı takımlarımıza 44 yeni oyuncu dahil ettik. 357 sporcumuz, 28 UEFA lisanslı hocamız, toplam 65 profesyonel çalışanımız var. Bu sezon 17 sporcumuzu profesyonel yaptık, milli takımlara 32 sporcu gönderdik.

Bu döneme kadar altyapıdan Avrupa’ya sadece iki oyuncu transfer etmişken bir sezonda üç altyapı oyuncumuzu Avrupa’ya transfer ettik. Bu transferlerden 10 milyon avro gelir elde ettik.

Altyapı sporcularımıza 43 farklı eğitim aldırdık. A takımla köprü olması amacıyla Futbol Gelişim Direktörlüğü kurduk. Altyapıya özel scouting departmanını hayata geçirdik. Altyapıya en az dört UEFA lisanslı hoca, Koordinatör, Gençlik Gelişim Teknik Sorumlusu ve yönetici imzalarıyla oyuncu alıyoruz.

BJK Fulya Hakkı Yeten Tesisleri’nin revizyon ve gelişim faaliyetleri yapıldı. Futbolcularımızın dijital pasaportlarını oluşturmak için Soccerlab firmasıyla elektronik performanslarını takip etmek için Fitogether firmasıyla iş birliği yaptık. Maçlarımızı MathBall programıyla analiz ediyoruz.

Sporcularımıza eğitim hayatlarında yardımcı oluyoruz. Kulüp olarak oyuncularımızın eğitim maliyetlerini üstleniyoruz. Oyuncularımıza düzenli olarak göz ağız ve diş bakımı yaptırıyoruz. BJK Fulya Hakkı Yeten Tesisleri’nde oluşturduğumuz reklam alanlarından 5 milyon lira gelir elde ettik. BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde yeni saha çalışmalarımız devam ediyor.

Kadın Futbol Takımımız, 18 milyon liralık sponsorluk geliriyle kendi ve lig rekorunu kırdı. Depremden etkilenen üç kız sporcuyu altyapımıza dahil ettik.”

Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Divan Kurulu Toplantısı’nda Divan Kurulu Üyelerimize hitaben şunları söyledi:

“Beşiktaş Camiasının ne kadar büyük olduğunu çok iyi anlıyorum. İyi ki Beşiktaşlıyım. Bu onurlu görevde bulunmam için bana pay verenlere teşekkür ediyorum.

Deprem felaketi yaşadık, milletimizin başı sağ olsun. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. İnşallah en kısa zamanda bu felaketin neden olduğu yaraları saracağız. Kulübümüzün yürttüğü yardım faaliyetlerinden gurur duydum. Depremzedelere okul sözü verdik. Sözümüzü yerine getirmek için Camiamızın desteğine ihtiyaç duymaktayız. Bırakmam Seni Türkiyem kampanyasına destek olunmasını önemle hatırlatmak isterim.

Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Mart ayı bizim için çok önemli. Kulübümüzün 120. kuruluş yıl dönümü; vatana, millete ve spor camiasına hayırlı olsun. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü geride bıraktık. Allah, kadınları başımızdan eksik etmesin. Bugün buralarda konuşabiliyorsak 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni sağlayan insanlarımızın mücadeleleri sayesindedir. Şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyorum. 19 Mart’ta Dünya Beşiktaşlılar Günü’nü kutladık. Bugün burada yaptığımız toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Mali olarak kulübü çok iyi şekilde idare ediyoruz. Olabilecek en iyi durumdayız. Geçmişi unutmayalım. Geldiğim zaman kulüp yönetilemeyecek durumdaydı. Bugün yönetilemeyen bir borç durumu söz konusu değildir. Hiçbir çalışanına ve fatura kesene borcu yoktur. Geldiğimizde 2.7 milyar lira olan borca hiçbir şey bile yapmasanız 1.8 milyar lira faiz ödeme durumu söz konusuydu. Başımıza gelmeyen kalmadı. Pandemi bir taraftan, deprem bir taraftan, UEFA’nın ağır kuralları bir taraftan, türlü sorunlarla mücadele ettik. Pandemi nedeniyle 400 milyon lira yayın geliri, 600 milyon lira diğer gelirlerden olduk. 2 milyar 230 milyon lira bizden kaynaklanmayan bir kayıp söz konusu. Kasadaki çekleri ve alacakları var kabul etmek zorundasınız. Kulübün net borcu 5 milyar 200 milyon liradır. Kriz döneminde kulüp en iyi şekilde yönetilmiştir.

KPMG raporunun açıklanmaması yönünde İçişleri Bakanlığı ile SPK’dan tavsiye var. Benden önce böyle bir rapor hazırlanmadı. Bu konuyla ilgili eleştirileri anlamıyorum. Bu rapor zor şartlarda hazırlandı. Biz raporu ilgili makamlara tespit ettik. 10 dava açıldı, 8 dava daha açılabilir. Bu rapor 100 milyon liralık istisnai durum oluştu diye okundu. Burada sorun nedir anlamakta güçlük çekiyorum. Bu konuda sabırlı olmayı bilelim. Biz başlattık, yarım da bırakmadık. Sonuçlarını da alacağız.

Amatör şubelerde pozitif durum söz konusu. Gereksiz harcamalardan kaçınıyoruz. Geliri artırmaya çalışıyoruz. Spor Yasası, futboldan amatör gelir aktarımını yasaklıyor. Amatör sporcuları camia olarak beraber sırtlayacağız. Kadın Voleybol Takımımız üst üste galibiyetler alıyor. Altyapıdan kendi çocuklarımızla başarıya ulaşmalıyız. Hentbol Takımımız Türkiye Kupası şampiyonu oldu. Beni eleştirin ama yapılan doğru işleri de takdir edin.

Yönetim Kurulu Üyelerimizin bazıları çok genç ve neler yaptıklarınızı bilmenizi istedim. Ben yöneticilerimden memnunum. Hepsi çok iyi çalışıyorlar ve iyi Beşiktaşlılar. Camiaya faydalı olacak genç insanların yönetici olmasını sağlamak istedim. Bu koltukları bırakıp gitmeyi herkesin bilmesi lazım. Beşiktaş büyük bir camia, o kadar kıymetli insanlar var ki. 120 yıllık camiayız, biz hepsinin ağabeyiyiz.

Beşiktaş’ta 11. yılıma girdim. En zor dönemde başkanlık görevine geldim. Biz bu sürede müzemize dört kupa kazandırdık. Pandemide borç varken kupalar kazandık. Beşiktaş’a faydalı olmak, Camiamı temsil etmek zorundayım.

Camiamın arkamda olması gerekir. Depremden üç gün sonra TFF Başkanı, Kulüpler Birliği’nde toplantı yaparak puan sistemiyle ilgili iki öneride bulundu. Sıcak olduğu sistemin Beşiktaş’ın zararına olduğunu biliyordum. Bana sorulan bir soru üzerine bu konuda cevap verdim. Depremzedelere yardımcı olmak için en koşturan insanlardan biri olduğumu söylemek durumundayım. Bunu hak etmedim. O gün zamanı değildi diye açıklama yapanlara soruyorum ne zamandı? Federasyon maçları otuz gün ertelemiş, bu konuyu maçlardan hemen önce gündeme getirmesi gerekirken depremden üç gün sonra gündeme getirmişse ben ne yapmalıydım? Orada yapılan bir yanlış yok. Fenerbahçe ve Galatasaraylılarla Beşiktaş muhalifleri trol hesaplarla saldırıya geçti ve federasyonun eli rahatladı. Biz beş puan istemedik, adaletten bahsettik. Bizim savunduğumuz şey kabul görseydi rakiplerimiz susar mıydı? TFF’nin öyle bir zamanda böyle bir şeyi gündeme getirmesi benim sorulan soru üzerine açıklama yapmamı gerektirdi.

Hakemlerle ilgili gereken her şeyi yapıyoruz. Kokuşmuş düzenle başa çıkmakta zorlanıyorum. Hakemlerin gitmesi konusunda tavrımı hiç değiştirmedim. Biz o gün ne dediysek şimdi de arkasında duruyoruz. Sonuçlara göre fikir değiştirmedik. Biz şerefli bir kulübüz. Doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum.

2017-18 sezonunda 9 milyon dolar harcanarak dördüncü olundu. 2020-21 sezonunda 1 mılyon dolarla beşinci olduk. Aradaki 8 milyon dolar 160 milyon liradır. Bu paranın beş yıllık faizi 300 milyon lira. Bir sezon dördüncü olmanın maliyeti bu para. Bu hatayı yapmayayım dedim. Biz bu işi böyle sürdürürsek hem çocukları yetiştiririz hem de az maliyetle iyi dereceler almayı sağlarız diye düşündük. Sonradan bir şey gördük. Futbol takımlarının olmadığı illerde basket takımlarına daha fazla bütçe ayrıldığını fark ettik. Size söz veriyorum, sezon bittiğinde üzülmemiş olacaksınız. Telafisi yapılmış durumda, istediğimiz sonuçlara geleceğiz.

Transfer tuttuğu zaman başarılı oluyorsunuz. Bu sezon sonunda, geldiğimiz günde bize teslim edilen sözleşmelerden kurtulmuş olacağız. 30 milyon avro hiçbir şey yapmayan, kenarda koşan oyunculara ödeme yapıldı. Eğer bizim dönemimizde futbolcu kötüyse bir yılı var, sezon bittiğinde vedalaşabiliyoruz. Sadece genç çocuklarla uzun vadeli sözleşmeler yapıyoruz. 3-5 milyon avro kazanan 32-33 yaşındaki oyuncuyla 4-5 yıllık sözleşmemiz yok. Bu konuda tedbirli ve kontrollüyüz. Gedson, Ghezzal, Tayyip başarılı. Geleceğe yönelik önemli değerler kulübe kazandırdık. Önümüzdeki dönemde birçok sorunu çözülmüş, borcu artmamış bir kulüp göreceksiniz.”