HABERLER

Fırat Fidan: ‘Beşiktaş’ı seçmedim, tercih etmedim, Beşiktaşlı doğdum’

Futbol Altyapı ve Tüm Branşlar Spor Okullarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Fırat Fidan, Beşiktaş Dergisi’nin Ocak sayısına konuk oldu.

“Doğma büyüme Beşiktaşlıyım. Beşiktaş’ı seçmedim, tercih etmedim, Beşiktaşlı doğdum. Çevremde Fırat Fidan dendiğinde Beşiktaş akıllara geliyor. Seçim sürecinde de konuşmalarımda söylüyordum. Beşiktaş, benim için bir yaşam biçimi. İlimi okuldan, hayatı Beşiktaş’tan öğrendim.

Yönetime gelmeden önce iki sene boyunca Beşiktaş altyapısında komite başkanlığı yaptım. O süreçte de şunu fark ettim ki bir işi tek başınıza yapamazsınız. Bir işi yapacaksanız ekip ile yapmanız lazım. Ekip ve takım ruhu lazım. Biz bu ruhu da benim gibi Beşiktaş sevdalısı ve Beşiktaş’tan hiç bir çıkarı olmayan temiz ve dürüst arkadaşlarımla yaklaşık on altı kişilik bir ekip ile gerçekleştirdik. Tabii bu kez sorumluluğum daha ağır, Futbol Altyapı ve Tüm Branşlar Spor Okulları Sorumlusu Yönetim Kurulu  Üyesi olduğum için geçmişte oluşturduğumuz komiteyi daha da güçlendirerek icra kurulu oluşturduk. Beşiktaş Akademisi’nin altına; futbol altyapı, kadın futbol, spor okulları ve aynı zamanda gelecekte Beşiktaş Espor’u koymayı planlıyoruz. Bunların tamamına da akademi dedik. Akademi dememizin sebebi de dört yaşından başlayıp ileride; on dokuz, yirmi yaşına geldiğinde ve profesyonel sporcu hayatına atıldığında bir üniversite görevi görmek. BJK Fulya Hakkı Yeten Tesisleri’ni Ümraniye’ye taşıdığımızda da bunun altyapısını oluşturmak istedik. Kendimize misyonlar ve vizyonlar belirledik. Beşiktaş’ın hep var olan genç oyuncu yetiştirme olgusundan geliyor aslında. Biz bunu daha da profesyonel hale getirerek oyuncuları fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda da; sporcularımızı geliştirip zeki, ahlaklı ve saygılı bireyler yetiştirirken Beşiktaş’ı temsil edecek kişileri öz kaynak düzenine kazandırmak istiyoruz. Aynı zamanda gelirlerin de giderleri karşılamasını hedefliyoruz. Bugüne kadar sporcu yetiştirme organizasyonlarımız daha çok gider üzerine kurulu. Biz bunu biraz daha gelir modeline çevirmeye çalışıp daha şeffaf, daha çok sponsor çeken yapıya getirip ileri vadede planlarımızı da yaptık.

Tüm akademi bir direktöre bağlı. 83 çalışanımız var. İcra, denetim ve yönetim kurulumuz bağımsız ve herhangi bir bedel almadan gönüllü çalışan kişiler. Çalışanlarımızın 62 kişisi futbol altyapıda görev alıyor. 12 kişi spor okullarından sorumlu ve kalanlar da basketbol okullarından sorumlu kişiler. Diyetisyenimiz, doktorumuz, fizyoterapistlerimiz, masörlerimiz, beslenme uzmanımız, eğitmen ve akademisyenlerimiz ve psikoloğumuz var. Aslında bizim için büyük bir artı bu durum. Bazı uygulamalarımız gerçekten de A Takımımızda bile aranır şekilde. Bunu tesislerimize geldiğinizde de görebilirsiniz. Kullanmakta olduğumuz bir yazılım programımız var. SoccerLab diye. Bu program uluslararası takımlarda da kullanılıyor ve A Takımlarda kullanılıyor. Burada on altı bine yakın futbolcu kaydını sürekli izleyip, takip edebiliyorsunuz. PSV Eindhoven, Ajax gibi takımlar kullanıyor, Belçika liginde pek çok takım kullanıyor. Futbol scout ekipleri de gelip o programla bizim maçlarımızı izleyebiliyorlar. Maçlar canlı yayınlanıyor, GPS’ler ile oyuncular takip ediliyor, ısı haritası ve grafikler takip edilebiliniyor. Hatta sporcular uygulama sayesinde saat kaçta yatıp kaçta kalktığını, o gün neler yediği gibi bilgilerin hepsini kendisi girebiliyor. Bizim uzman arkadaşlarımız da bu bilgileri ekranlardan takip edebiliyor. Her sporcuya ayrı bir program da uygulayabiliyorlar. SoccerLab programını Türkiye’de kullanan tek kulübüz. Bu program aslında geleceğin futbolcusunu yetiştirmemizdeki en büyük etkenlerden biri olacak. Teknoloji değişiyor, artık eski sistem ve teknolojilerle futbolcular yetiştirilmiyor. Temel hedefimiz bu tarz programlar üzerinden data analizini biraz daha arttırarak bunu daha ileri seviyelere taşımak.

Ahmet Nur Çebi Başkanımızın benim en çok takdir ettiğim yönlerinden bir tanesi de altyapıya verdiği değer. Futbolcunun, dışarıdan değil, altyapıdan gelmesi gerektiğini savunan bir başkana sahip olduğumuz için bence çok şanslıyız. Kendisi de bu konuda hem çok bilinçli hem de çok destek veren bir başkan. Futbolcu maaşları, dövizin artması gibi durumlar ve bu borçlar ile dışarıdan futbolcu alarak içerideki yapıyı oluşturmanın zor olduğunu biliyoruz artık. O yüzden gelecek altyapıda. Abdullah Avcı’da son maçlarda yedi, sekiz tane altyapı oyuncumuza görev verdi, ona da teşekkür edelim buradan. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Bunun gibi daha çok oyuncuyu takımımıza kazandırırsak bu Beşiktaş’ın da geleceğini kurtaracak bir proje aslında. Bunun olmasını sağlayacak en büyük faktörlerden biri de Ümraniye’ye taşınmamız aslında. Çünkü dışarıdan bu kadar oyuncuyu takımına alabiliyorsa hocamız, yanında çalıştıklarında daha da fazla oyuncumuzdan yararlanacaktır. Ayrıca gerçekten de zeminler çok fark ediyor. Uluslararası standartlara uymayan sahamız var, bunların hepsini eğer ki altyapımızı Ümraniye’ye taşırsak ve altyapı programlarımızı A Takım ile birleştirebilirsek aslında o zaman gerçek akademiyi kurmuş olacağız. Bizim de zaten temel hedefimiz tüm bunların altyapısını oluşturmak. Başkanımız o konuda çalışıyor, en kısa sürede gereken izinleri alacağız ve çalışmalarımıza başlayıp altyapı tesisimizi Ümraniye’ye taşıyacağız.”

Röportajın tamamını ve Beşiktaş Dergisi Ocak sayısındaki diğer konuları okumak, posterleri ve mobil duvar kağıtlarını indirmek için TIKLAYIN