HABERLER

16.09.2023

GÜNCEL HABERLER

Divan Kurulu Toplantısı Yapıldı

Kulübümüzün 2023 yılı 2. Olağan Divan Kurulu Toplantısı, BJK Akatlar Spor Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya; Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk, Divan Başkanlık Kurulu Üyelerimiz, Denetim Kurulu Başkanımız Gökhan Tiryaki, Denetim Kurulu Üyelerimiz ile Divan Kurulu Üyelerimiz katıldılar.

Toplantının açılışının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Başkanımız Ahmet Nur Çebi ve Divan Kurulu İkinci Başkanımız Fethi Hinginar’la bugünkü toplantı hakkında görüştük. Başkanımıza düşüncelerimizi anlattık. Kimseye işini öğretmem. İnsanlara düşünmeyi öğretmeye çalışıyorum. Beşiktaş’ın geleceğiyle ilgili planlar yapmaya çalışıyoruz. Camiadan öyle karşılıklar alıyoruz ki insan “Bana mı kaldı bu işler” diyor. Düşüncelerimizi söylüyoruz “Bu adam vizyonsuz” diyorlar. Bu işi tetikleyenler; bu işten nemalananlar, başka izahı yok. Beşiktaş kendi ayakları üzerinde duracak şekilde yapılanmalı. Dünyanın en pahalı kulüplerinin sahipleri kongre üyeleri yani taraftarları. Kulübü oligarklar mı alacak yoksa kulübün sahibi biz mi olacağız? Benim gibi düşünenlere destek verilmesi lazım. Bu işin altından nasıl kalkarız diye herkesi düşünmeye davet ediyorum. Benim ve arkadaşlarım için “100 milyon avroyla geliyorlar” gibi söylemler var. İnsanların ay sonunu zor getirdikleri dönemde bu rakamları söylemek doğru değil. Biz öyle bir şey söylemedik.”

Yamantürk’ün ardından Denetim Kurulu Başkanımız Gökhan Tiryaki, Kulübümüzün mali durumu hakkında Divan Kurulu Üyelerimizi bilgilendirdi.

Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Divan Kurulu Toplantısı’nda şunları söyledi:

“Divan Kurulu Başkanımızla bugünkü toplantı öncesi bir yemek yedik ve fikir alışverişinde bulunduk. Yemekte diğer kurullarımızın başkanlarıyla da yemek yenmesi faydalı olur görüşü ortaya çıktı. Bu yemeğin geçtiğimiz Cuma günü yapılması planlanmıştı. Bu yemeğe yönetim kurulu toplantımız ve transferin son günü olması nedeniyle yaptığımız görüşmeler nedeniyle geciktim. Bunun için kendilerinden huzurlarınızda özür diliyorum. Kıymetli kurul başkanlarımıza saygısızlık yapmam düşünülemez.

Denetim Kurulumuz farklı bir yaklaşımla görev yapıyor. Kendilerini bugün izah ettiler ben de mutlu oldum. Genç arkadaşlarıma güveniyorum. Ortaya vizyoner fikirler koyduklarını biliyorum. Kulüpte her türlü denetimi yapabilmeleri için imza vermeye hazır olduğumu ifade ediyorum. Tüzüğümüzde başkanın onayıyla denetlenir olan yerlerden bahsediliyor. Onlara hak veriyorum. Bu durum süratle değişmeli. Ben bu konuda her şeyi yapmaya hazırım. Denetim için her türlü evrağı kendilerine vermeye hazırım.

Mali olarak parlak bir durumda değiliz. Önceliğimiz faaliyetlerimizi sürdürebilmek ve gelir gider dengesini sağlamak. Geldiğimiz dönemde zor şartlar altında şampiyonluklar kupalar kazandık. Pandemi dönemi yaşadık. Pandeminin bize olumsuz etkisi 30 milyon avrodur. Artan kur nedeniyle zararımız 18 milyon avro, artan vergi yükü 25 milyon liradır. Bizden önce alınan ve performans alamadığımız oyuncuların yükü bize 31 milyon avroydu. Yayın haklarından gelir 40 milyon avro azaldı. Toplamda 144 milyon avro elimizde olmayan nedenlerle kasamıza girmedi. Bu rakamlar kasamızda olsaydı borcumuz 4 milyar lira olurdu.

Hiçbir başkanın ve yöneticinin mülk satarak süreç yönetmek isteyeceklerini sanmıyorum. Mülklerimizi korumak önemli. Mülklerimiz iki milyar lira daha değerlendi.

Geldiğimiz günden bu yana borcumuzun 12 milyar lira olması gerekirken biz süreci iyi yönettik ve borcu 6 milyar lirada tutmayı başardık.

2017-18 sezonunda 61 milyon avro olan Futbol A Takım bütçesini 34 milyon avroya indirdik. 34 milyon avronun içinde performans alamadığımız oyunculara ödenen 8 milyon avro da var. 26 milyon avroluk bütçeyle şampiyon olduk. Geldiğimiz süreçte Arabistan’ın futboldaki siyaseti nedeniyle piyasa şişmiştir.

Pandemi döneminde yaptığımız 198 bin adet forma satışı bugün 360 bine yükselmiştir. Umarım bu rakam daha da artacaktır. Taraftarlarımıza ürünlerimize gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum.

Sponsor gelirimizin 32 milyon avroya yükseleceğini ifade etmek istiyorum. Stat isim sponsorluğu duyurumuzu önümüzdeki hafta yapacağız. Diğer kulüplerden az değil hatta yukarıda bir gelir elde edeceğiz.

Stadımızdaki 1903 Tribünü’nden 750 bin dolar elde ediyorken şimdi o bölümü locaya çevirdik ve gelirimizi 3.5 milyon dolara yükselttik.

Ücretlerini düzenli olarak ödediğimiz çalışanlarımızı enflasyondan koruduk. Çalışanlarımızın mutlu olmaları için elimizden geleni yaptık.

Geldiğimizde 3 milyar lira olan borcumuz 6 milyar liraya gelmiştir. Bu artışın 2 milyarı faiz giderleri, kalan kısmı faaliyet zararıdır. Bu zararın sebepleri; pandemi, vergi ve kur artışı ile yayın gelirlerinin azalmasıdır.

Gelirlerimiz temlikliydi. Bankalar konsorsiyumu ile faiz oranlarından ve dövizin artışından en az şekilde etkilenecek şekilde bir anlaşma yaptık.

BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde mahkeme kararıyla kaybedilen yerin 20 yıllık tesisini gerçekleştirdik. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Deprem bölgesindeki çocukların eğitim hayatlarını sürdürebilecekleri okulları inşa ediyoruz. Kısa bir süre sonra okulları teslim edeceğiz.

Geldiğimizden bu yana 11190 kişiyi kulübümüze üye yaptık. Beşiktaşlı olduğunu söyleyen herkesi sorgulamadan üye yaptık. Tersi ispat edilene kadar herkes Beşiktaşlıdır. Beyan esaslı üye yaptık.

Mülklerimizden gelen kira gelirlerini kiracılarımızla görüşerek yasal artışın da üzerinde 45 milyon lira artırdık. Bu konuda çalışmalar yürüten Murat Kılıç’a teşekkür ederim.

Çilekli Tesisleri belediye tarafından elimizden alınmıştı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve meclisi ile Beşiktaş Belediyesi başkanlarının katkılarıyla bu tesisi 29 yıllığına yeniden kulübümüze kazandırdık.

Beşiktaş iskelesi önünde belediyenin tahsis ettiği bir alana dev bir kartal heykeli dikeceğiz. 29 Ekim’e yetiştirmeye çalışıyoruz.

Önceki yönetim tarafından yapılan sözleşmeyle gelir elde edemediğimiz stat turu faaliyetini artık kendimiz yapıyoruz. Sözleşmeyi sonlandırdık. Hedefimiz bu işten 10 milyon lira gelir elde etmek. Bu konuda emeği bulunanlara teşekkür ediyorum. Pandemi döneminde kapalı olan müzemiz kapılarını açtı. Stadımızda yaptığımız konserden önemli bir gelir elde ettik.

Erkek Basketbol Takımımızın bu sezon başarılı olacağına inanıyorum. Beşiktaşlı Nedim kardeşimizi takımın başına getirdik. Hocamızdan mutluyuz.

Amtör şubelerimizi sponsor gelirleriyle yürütmeyi amaçlıyoruz. Bütçelerini artırdık ama bu açığı devletin sağlayacağı stopaj iadesiyle kapatacağımızı ifade ediyorum.

Yaz transfer döneminde eleştiriler aldık. Beşiktaş’ın geleceğini tehlikeye atacak hiçbir şey yapmam. Bunları bilerek sosyal medyada yapılan eleştirileri göğüsledim. Ben de bilirdim yapın transferleri gelecek başkan ödesin demeyi. Benden sonraki başkan sıkıntı çekmesin diye elimden geleni yapıyorum. Geçtiğimiz sezon ara transfer döneminde önemli transferler yaptık. Sözleşmesinin bitmesine 4 ay kalan Weghorst’tan 2.8 milyon avro gelir elde ettik. Ara transferde takımın ihtiyacının yüzde 50’sini çözmüştük. Redmond ailevi sorunlar nedeniyle gitmek durumunda kaldı. Bu dönemde Rashica’yı, Rebic’i aldık. Saiss’in gitmesinden dolayı Bailly’i aldık. Colley ne kadar doğru bir transfer olduğunu gösterdi. Gedson’u biliyorsunuz. Bugün 35 milyon avro, yarın 45 milyon avro değerinde bir oyuncu. Futbolcularımızdan şampiyonluk getirmelerini bekliyoruz. 24 maçta 20 galibiyet, 4 beraberlik elde ettik. Fenerbahçe’yi on kişiyle deplasmanda yendik. Galatasaray’ı sahamızda yendik. Hiç üzülmeyin biz bu sene şampiyon olacağız. Birlik ve beraberlik içinde olalım. Futbolcularımızı üzecek davranışlardan kaçınalım.

Tüzüğümüzde Disiplin Kurulu ile ilgili sağlıklı olmayan yerler var. Disiplin Kurulu’nun kararı nihai olmalı. Disiplin Kurulu’nun aldığı karar benim önüme gelmemeli. Disiplin Kurulu ile aramızda sorun olduğu yönünde algı yaratılıyor. Disiplin Kurulu ile önümüzdeki hafta bir araya geleceğiz ve alınan kararları nihai hale getireceğiz.

Beşiktaşlıları üzecek şekilde bilet fiyatları belirlemedik. Taraftarlarımızdan özür diliyorum ama fiyatları belli dengelere göre belirledik. Taraftarlarımız gelsinler ve takımımızı desteklesinler.

Talisca ve Ramos gündemimize geldi. Talisca için görüştüğümüz kulübü bize satmayacaklarını bildirdi. Ramos’u bir yönetici kardeşimiz kuübümüze kazandırmak istedi. Kulübün imkanlarını zorlayarak transferin olması için çalıştım ama istenenler kabul edilebilir gibi değildi. Yöneticimizle aramızda sorun yok. Beşiktaş’a zarar vereceğini düşündüğüm için transfere onay vermedim. Kendisi bu durumdan rahatsız oldu. Kendisiyle bir görüşme yaptım ve görevlerini tamamlamasını söyledim ve yeni görevler verdim. Ağabey kardeş olarak çalışmaya devam ediyoruz.

Token konusunda teminat olmasını istedim. Lafla sorumluluk altına girmem. Bir tane teminat veren oldu onunla yola çıkacağız. Yüzde 20’ye 80 oranında paylaşmak kaydıyla avans talep ettik ve karşılığında teminat istedik. Token fiyatları uçarken bu işe girseydik bugün taraftarlarımızın yüzüne nasıl bakacaktık? Bu konuda doğru yaptım. Kulübün kasasına üç kuruş fazla girecek diye Beşiktaşlıların parasını buraya yönlendirmem. Böyle bir operasyona izin veremezdim.

Şampiyonluk yolunda yürürken TFF ile MHK ile hatta bazı hakemlerle sorunumuz var. Bu hakemler bu işi beceremiyorlar. Kafaları karışık. Ben zamanında bunlar gitsin dedim. Geri döndüklerinde dönmesinler dedim. Hakemlerle ilgili şimdi sadece ben konuşabilirim. Diğerlerinin konuşmaya hakları yok.

Yasadan kaynaklanan maddelerin tüzük toplantısında süratle geçmesi lazım. Meclisin aldığı karrın tüzüğe eklenmesi dışından başka bir durum yok. Yasal bir mecburiyet var. Amatör şubelerimiz faaliyetten men edilebilir. Beşiktaş’a zarar verecek bir durumdan uzak kalalım.

Seçim isteyenler var. Beşiktaş’ın başkan adayları çok olmalı. Çok aday Beşiktaş’a fayda sağlar. Beşiktaş’a başkan adayı olacak kişileri üzecek bir şey yapmam. Menfaatime olsa dahi yapmam. Hatta onlara destek olcağım.

Seçim gerekiyorsa sportif faaliyetlerin sonunda oturulur konuşulur. Gerekirse seçime de giderim. Önemli olan Beşiktaş’tır. Şampiyonluk yolunda birlik olalım. Ondan sonra sandığa gider değerlendirmeyi yaparız.”

Başkanımız Ahmet Nur Çebi, raporların müzakeresinin ardından bir kez daha kürsüye geldi ve şunları ifade etti:

“Ben kimseye iftira etmedim. Camiadan gelen talep doğrultusunda önceki dönemle ilgili rapor hazırlandı. Hukuk bölümü bu rapor doğrultusunda 12 dava açtı, daha da açılabilir. Raporun açıklanmasının camiaya faydası mı olur, zararı mı olur bilemiyorum. Rapor SPK’ya da iletildi, cevap bekliyoruz. Ayrıca İçişleri Bakanlığı da raporu inceliyor ve ceza davası açmaya hakları var. Ben camiaya karşı görevimi yaptığımı düşünüyorum.

Yatırımcı bulabilirsek Paşamandıra’ya tesis yapmak istiyoruz. Tesis yapılması halinde oraya A Takım mı altyapı mı gitmeli kararsızım. Samet Aybaba’nın başlattığı bir operasyondur. Kendisine teşekkür ediyorum. Şan Ökten Tesisleri’ne imar almak için uğraşıyoruz. O binayı revize etmemiz lazım. Ümraniye orman arazisi, oraya imar alınmaz. Mevcut haliyle devlet bize tahsis etti. Elimizden alınanı geri aldık. Pendik’te yeni bir yer alabiliriz. Umarım yakında bunun müjdesini veririz.

Yönetimden istifa etmiş olması Serhan Çetinsaya ile çalışmamı engellemez. Onunla çalışmaya devam etmek istiyorum. Herkes yönetici olmak zorunda değil.

Her konuşmamızda federasyondan ceza yiyoruz. Bu iş nereye gidecek bilmiyoruz. VAR kayıtlarını açıklayın dedik. Karşımızda bir duvar var. Ben federasyonla mücadele ederken arkamda yeteri kadar durulmuyor. Bu konuda gayret rica ediyorum.

Transfer dönemi boyunca kulüpte işimin başındaydım. Sessizliğim Beşiktaş içindi. Taraftarlarımız beni mazur görsünler. Mülk satmadık. Kendimizi buna göre ayarlayarak transfer çalışmaları yaptık.

515 milyonluk davayı yargılanma hakkım elimden alındı denmesin diye üst mahkemeye taşıdık. Ben yargılanma hakkım elimden alındı dedirtmem. Sonuçta dava ortada.

Fulya davasını elli kere açıkladım. Orada zararımız çok büyük. Mahkeme yoluyla hakkımızı aradık ve alabildiğimizi aldık. Genel kurula getirilen oranla arka sayfalardaki oran farklı. Arsa bizde ama daireler başkasında. Bu konuyla ilgili açtığımız davalardan kazandıklarımız oldu.

Barış çubuğu uzattım. Başkan adaylarının yıpratılmasını istemiyorum. Yapılan seçimden iki ay sonra dernek toplantılarıyla camiayı rahatsız etmenin kime ne faydası olur bilmiyorum.

Taraftarlarımıza saygısızlık yapmadım. Manipüle edilen taraftarlarımız olduğunu ifade ettim. Taraftarlarla beni karşı karşıya getirme amacınız varsa bunu yapmayın. Benim taraftarlarımızla herhangi bir sorunum yok. Hatamız olursa çıkar söyleriz ve özür dilemesini biliriz.

Sosyal medyada troller var. Orada aileme edilen küfürlerden rahatsız oluyor musunuz? Bana edilen küfürlere karşı olarak bir şey söylediniz mi?

Maç 1-1 bitiyor, güven sorunu var diyorsunuz. Önceki dönemde hazırlanmış olan raporun açıklanmasını kaç kere talep ettiniz? Kulüp bu hale gelene kadar neden önceki yönetimlerin seçim kararı almalarını istemediniz? Eğer aday olacaksanız orada burada konuşana kadar gelin beraber bir harita çizelim.”