HABERLER

28.05.2022

GÜNCEL HABERLER

2021 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Kulübümüzün 2021 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı; Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk, Divan Başkanlık Kurulu Üyelerimiz ve Kongre Üyelerimizin katılımıyla BJK Akatlar Spor Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışını Genel Sekreter ve İcra Kurulu Başkanımız Ahmet Mesut Urgancılar yaptı. Açılışın ardından Toplantı Divan Başkanlığı seçimi yapıldı ve başkanlığa Uluç Gürkan seçildi. Ardından saygı duruşundu bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Yönetim Kurulu İdari ve Mali Faaliyet Raporlarını açıklamak üzere kürsüye gelen Genel Sekreter ve İcra Kurulu Başkanımız Ahmet Mesut Urgancılar, şunları söyledi:

“Üç milyar lira net borçla görevi devralmıştık. Pandemi ve artan kurun yarattığı olumsuzluklara rağmen bir milyar sekiz yüz yirmi milyon lira faaliyet geliri ürettik. Bir milyar sekiz yüz elli milyon faaliyet gideriyle karşılaştık. Yani faaliyetlerimizi tüm olumsuzluklara rağmen başa baş gerçekleştirdik. Oynak kur nedeniyle üç yüz milyon liralık kur farkı gerçekleşti. Bankalar Konsorsiyumu ile yaptığımız anlaşma doğrultusunda borçlarımızı liraya çevirdiğimizden gelecekte bu düzeyde bir kur farkı olmayacaktır. Avro bazındaki futbolcu sözleşmeleri bu rakama dahil değildir. Dokuz yüz milyon liradan fazla faiz gideri tahakkuk edilmiştir. Faiz ve artan kurlar borç tablosunu önümüze getiren en önemli faktörler olmuştur. Pandemi ve yayın gelirindeki düşüşün kulübümüze yansıması yaklaşık bir milyar liradır.

Göreve geldiğimizde amatör şubelerde gördüğümüz altmış beş milyon liralık bütçe açığı, çabalarımız ve çalışmalarımız doğrultusunda otuz bir milyon liraya gerilemiştir. Konsorsiyum kredisi için yapılan görüşmeler netiesinde toplamda 11.3 milyon lira ve 4.2 milyon avro ticari borç silimi gerçekleşmiştir. Bu vesileyle bize bu konuda anlayışla yaklaşan değerli iş ortaklarımıza teşekkür ediyoruz.

Göreve geldiğimiz 21 Ekim 2019 tarihinde avro 6.4 liraydı. 31 Aralık 2021 tarihinde avro 15.1, bugün de 17.6 lira. O günden bugüne yüzde iki yüz yetmiş beş civarında kur artışı söz konusudur. Futbolcuların hak edişleri, kur bu seviyedeyken eksiksiz ödenmiştir. Çalışanlarımız dönemimizde maaşlarını günü gününe almışlardır. Yapılandırılmış kamusal borçlarımızın ödenmesine devam edilmektedir.

Pandemi döneminde UEFA ve FIFA futbola gerekli desteği vermemiştir. UEFA gelir havuzunda kısıtlamaya giderken bize edimlerimizi eksiksiz yerine getirme talimatı vermiştir. Tüm oyuncuların ve teknik ekip çalışanlarının tüm alacakları vergileriyle dahil eksiksiz bir şekilde ödenmiştir. Yayın gelirlerinin geldiği nokta futbol sektörü için üzücüdür. Şampiyon olduğumuz 2015-16 ve 2016-17 sezonlarında yayın gelirlerimiz otuz milyon avro civarındaydı. Son şampiyonluğumuzda yayın gelirimiz yirmi beş milyon avroya düşmüş oldu. Bu sezon yayın gelirimiz on bir milyon avro civarına kadar düştü. Özet olarak yayın gelirimiz avro bazında yüzde elli azaldı. Pandemi öncesindeki son sezonda sponsorluk gelirlerimiz yüz elli beş milyon lira civarındaydı. 2021-22 sezonunda yüzde altmış artış ile iki yüz elli milyon lira civarında sponsor geliri elde etmeyi planlıyoruz.

Tribün gelirlerimiz yıllık yüz yirmi milyon lira civarındadır. Görev süremizin büyük bir bölümünde pandemi nedeniyle boş tribünlere oynamak durumunda kaldık. Her türlü bilet ve stat gelirinden mahrum kaldık. Geride kalan sezonda ekonomik zorluklarla boğuşan taraftarlarımıza bir nebze destek olabilmek için bilet fiyatlarını enflasyonun çok altında tuttuk.

Kartal Yuvası mağazalarımız da pandemiden çok etkilendi. Kapalı mağazalar, düşen tüketim eğilim ve artan girdi maliyetleri bizi son derece olumsuz etkiledi. Ürün gamımızı yeniledik. Umarım en kısa sürede Kartal Yuvası operasyonlarımzı hak ettiği yere taşımış olacağız.

Gelirlerimiz pandemi ve artan kur nedeniyle pandemi öncesine göre yarı yarıya azalmış durumdadır. Önümüzdeki sezondan itibaren bu alanda ciddi iyileştirmeler göreceğiz. Bizden desteklerini esirgemeyen sponsorlarımıza teşekkür ederim.

İki buçuk yıl önce hemen hemen her gün haciz işlemiyle karşılaşıyorduk. Kasa kolaylığı sağladık. Şahsi kefalet ve yardımlarla bankaları fon teminine ikna ettik. Bu süreçte Camiayı kucaklamaya, üye sayımızı artırmaya çalıştık. Üyelik giriş ücreti beş bin lira olduktan sonra bizim dönemimizde kanuni olarak üye olmasında sakınca olmayan başvuruları kabul ettik ve 3583 yeni üyeyi kulübümüze kazandırdık.

Hentbol ve basketbolda iki farklı model geliştirdik. Hentbolda yepyeni bir kadro ve ekip kurduk, yine şampiyon olduk. Basketbolda genç oyuncularımızın aldığı süreler neredeyse otuz beş dakikaya yükseldi. Gençlerle başarıya koşma hedefini Beşiktaş gerçekleştirdi. Basketbol altyapı takımlarımız şampiyonluk mücadelesi veriyor. Önümüzdeki on yılda Beşiktaş Basketbol bayrağını taşıyacak bir altyapı düzenimiz koşar adım ilerliyor. Tarhimizde ilk kez NBA’ye oyuncu transfer ettik. Bir sezonda basketbolcu transferinden bir milyon sekiz yüz milyon avro civarında gelir elde ettik. Bu rakam, Beşiktaş basketbol tarihi transfer gelirinin katbekat fazlasıdır. Akatlar ve Süleyman Seba salonlarımızı yeniledik. Vodafone Park’ın iskanını aldık.

2009-19 yılları arasına dair özel inceleme amaçlı rapor yaptırılamaz dendi, yaptık, açıklanamaz dendi, açıkladık. Raporu SPK’ya teslim ettik. Aynı raporu İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Genel Müdürlüğü’ne gönderdik. 1 Mart 2022 tarihinden bu yana İçişleri Bakanlığı müfettişleri kulübümüzde raporla ilgili incelemelerini yapıyorlar. Kocaeli Birlik Spor’un alınması, Kalde sponsorluğu, Fulya AVM otoparkı, Vagner Love ve Orkan Çınar transferleri, stadyum inşaatında çalışılan bazı firmalarla ilgili bazı istisnai durumlarla ilgili olarak yeni davalar açtık. Kayıp 11 daiereyle ilgili olarak DKY’den alınan daireler, AAC kalite belgelendirme şirketi, Şeref Turu, kayıp telefon cihazları, Akatlar ve Pendik tesislerindeki kiracılarımız, Merve Karışık adlı Kartal Yuvası bayiliği ve bazı menajerlerle ilgili davalar kulübümüzün lehine devam etmektedir.

Bırakmam Seni kampanyasını sonuçlandırdık. Bu kampanyaya katılan Beşiktaşlılar için yakın zamanda bir anıt ortaya çıkacak.

İki buçuk yılda zor zamanlar geçirdik. Tüm bu zorlukları Beşiktaş’a hizmet aşkıyla lig şampiyonluğu, Türkiye Kupası, Süper Kupa, Kadınlar Ligi şampiyonluğuyla taçlandırdık. Bu süre zarfında bize destek olan herkese teşekkür ederim.

Allah; Beşiktaş’ı Beşiktaş’a ihtiyacı olanlardan, Allah; Beşiktaş’ı Beşiktaş üzerine kimlik yaratmaya çalışanlardan, Beşiktaş sayesinde sosyal veya ekonomik yönden sınıf atlamaya çalışanlardan korusun.”

Denetim Kurulu Başkanımız Feyyaz Tuncel, Urgancılar’ın konuşmasının ardından Denetim Kurulu Raporu’nu Kongre Üyelerimizle paylaştı. Sonrasında raporların görüşülmesine geçildi.

Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Kongre Üyelerimize hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Benimle bu yola baş koyan arkadaşlarımı ayakta alkışlamak istiyorum. Bu arkadaşlarımla yola devam edeceğim. Sadece görevleri farklı olacak. Arkadaşlarım sosyal medyadaki troller yüzünden görev yapmak istemiyor, artık susun.

Denetim Kurulu borç 4.9 milyar lira diyor ama borcumuz 4.3 milyar lira. Kasadaki 600 milyon lira yok sayılıyor. Denetim Kurulu bunu neden yapıyor anlamıyorum. Şekerbank’taki hisseleri alıyoruz. Size bu müjdeyi vermek istiyorum, borç ödendi.

Geldiğim zaman söyledim. Kendi zamanımda gelir ve giderleri dengelemek. Gelirimiz bir milyar sekiz yüz yirmi iki milyon lira, giderimiz bir milyar sekiz yüz elli dokuz milyon lira. Eksi otuz yedi milyon lira da kurdan kaynaklandı, yoksa o da tamamdı.

Pandemi yaşadık, kimse buralara gelmedi. Pandemi döneminde her yıl beş yüz milyon lira para kaybettik. Virüsü ben mi getirdim? İki yılda bir milyar lira. Ekleyin artı bir milyar lira yazar. Yönetim kurulundaki arkadaşlarıma bu nedenle teşekkür borçluyum. Allah hepsinden razı olsun. Bu borçlar eskiden beri geliyor. Benim borcum onun borcu değil Beşiktaş’ın borcu. Bu borcu biz yapmışız gibi ibra etmeyin deniyor.

Bana, “Ne olur başkanım aday olun” diyen kişi şimdi bana ateşli şekilde muhaliflik yapıyor. Yanlış bir insan olmadığımı bilmediği halde yapıyor. Sırf muhalefet yapmak için yapıyor. Birlik ve beraberlik varsa ben varım. Yüzde biri bile geçmeyenlerle uğraşmaya devam edeceğim.

Göreve geldiğimizde net borcumuz iki milyar yedi yüz elli altı milyon liraydı. Borç artışı bir milyar üç yüz milyon lira. Bir milyar iki yüz seksen üç milyon lira bizden kaynaklanmayan kur farkı.

Abdullah Avcı’ya yirmi dokuz milyon lira ödenecekken diğer hocalara otuz bir milyon lira vermişim. İki milyon lira zarar vermişim. Abdullah hocanın yerine getirdiğimiz hocayla elde ettiğimiz başarılardan gelen para otuz milyon avro. Abdullah Avcı enerjisinin bittiğini söyledi. O zaman seni yolcu edelim dedik, hayır dedi. Enerjisi bitmiş bir hocayı eksi iki milyon lira zarar yazacak diye o görevde tutmam. Başkanlık budur, cesaret işidir.

Kadro dışı bırakılan oyuncular bizim dönemimizde alınmadı. Bunların nasıl alındığını biliyorsunuz. Gelen hocalar bu oyuncuların takıma yaramadığını teyit etti. Bu oyuncuların karşılığı altmış milyon avro. Bunun hesabını o gün soracaktınız, bugün değil. Zamanlamanız yanlış, Beşiktaş’a zarar veriyorsunuz.

İki yüz milyon liralık vergi borçlarını on altı milyon liraya indirdik. Allah yardımcı olanlardan razı olsun.

Altyapıdan hoca getirdik, sosyal medyada adamı perişan ettiler. Adam “Başkanım ölmek üzereyim, nefes alamıyorum” dedi. Gelen hoca da çok iyi. Seneye nasıl başarılı olacağımızı göreceksiniz.

Dört tane kupa aldık, yakıştıramadılar bize. Tabii ki başarı oyuncuların ama bunların ücretlerini tıkır tıkır ödeyen bir yönetim var. Avrupa’da başarısız olduk, kabul edeceğiz. Şanssızlıklar, sakatlıklar yaşadık.

KPMG raporunu yaptık şaşırdılar. Mahkemeye veremez dediler. Ben Beşiktaş JK Başkanıyım. Cumhuriyet Başsavcısı değilim. Gerekli yerlere dosyaları verdik. İşinize geleni duyup gelmeyeni duymamazlık yapamazsınız. Dosya SPK’da inceleniyor. Ayrıca İçişleri Bakanlığı da raporu inceliyor. 20 tane dava açtık diyoruz “Ne yaptınız” diyor.

Fikret Orman zamanında bir üyemize karşı bir yanlış yapıldı. O çocuktan özür diledim. Göreve geldiğimde ona açılan davaları geri çektim. Biz kimi koruyup korumayacağımızı biliriz. Birisine yanlış yapılmışsa özür dileriz. Az evvel bir kardeşime bir yanlış yapıldı, özür diliyorum. Ben Beşiktaş Başkanıyım, böyle şeylerden hoşlanmam. Benim taraftarla hiçbir sorunum yok. Birbirimizi çok seviyoruz. Enflasyona rağmen taraftarlarımız maçlara rahat gelsin diye indirime gittik.

Bir taraftarımız video çekti. Bir başka camianın başkanına kendi camiası başında taç yaparken, sizler bizi yere vurmaya çalışıyorsunuz. Hakkımı bana iade edeceksiniz.

Borcu azaltmak için giderleri azaltmak durumundayız. Bunun için futbol takımının maliyetini düşürmek zorundayız. Bunun için de altyapıdan çocukları A takıma kazandırmalıyız. Geldiğimiz günden beri oynattığımız genç oyuncularımızın gelişimlerini biliyorsunuz. Genç oyuncularımız çok iyi geliyor. Fırat Fidan’a teşekkür ediyorum. Altyapıda pırlanta gibi çocuklarımız var. İki yıldan beri hem ekiyor hem biçiyoruz. Genç oyuncularımız sözleşme imzalar. Beşiktaş’ın kıymetini bilmeyeni ben hiç bilmem.

Token konusunda süreç daha iyisini bulmak için uzadı. Bu durum kötü değil. Arkadaşlarım görevlerini sağlıklı bir şekilde yaptılar. Bu işi engelleyen Mesut Urgancılar’mış gibi bir imaj yaratıldı. Bu işin altına imza atacak kişi Başkan Ahmet Nur Çebi’dir. Taraftarlarımızın zarar etmeyeceği yasa ve mevzuatlara uygun bir düzende bu işi yapmak istiyorum. Biz aç kalırız ama kulübe hakaret ettirmem. Bana güvenin.

Fuat Çimen’in seçilmesi halinde yanlarında olacağıma söz veriyorum. Fuat Çimen’e ve ekibine aday oldukları için teşekkür ediyorum.

Biz göreve geldiğimizde birçok icra dosyası vardı. Kasada yüz lira yoktu. Fuat Çimen kazanırsa kasada yüz milyon lira bulacak. Fuat Çimen de kazanamazsa tokendan getireceğini iddia ettiği yüz otuz beş milyon doları getirsin.

On üç milyon avrodan iki milyon avroya kadar amatör branşların zararını indirdik. Yönetim kurulundaki arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Beşiktaşlılara güvenin, burada kötü insan yok.

Spor yasası bizi terbiye etmek için yapıldı. Cumhurbaşkanımızdan kredilerin yapılandırılmasını talep ettiğimde “Ahmet nereye kadar” dedi. “Yasa çıkarın hapis cezası ekleyin” dedik. Ama bir yanlış yapıldı. Geçmişten gelen borçlar için de yeni yönetimler sorumlu tutulursa kimse altından kalkamaz. Yasanın yüzde doksanı doğru. Başka türlü bu kulüpleri kurtaramayız.

Yıldırım Demirören’in yüz milyon lira alacağı konusunda anlaştık. Bunu nasıl düşünürseniz düşünün.

Beşiktaşlıyım ve kimliğimde Trabzon yazıyor. Bir Allah’ın kulu gelsin de ikisinden birini elimden alsın. Ben Anadolu çocuğuyum, Karabük’te büyüdüm. Trabzon’u çok az gördüm. Trabzon insanıyla tabiatıyla güzel bir memlekettir. Beşiktaş her yerde vardır.

Yarın kurullarımızda da seçim olacak. Fikret Orman’ı biz disiplin kuruluna gönderdik. Disiplin kurulundan cevap, görev icabı bunlar olabilir. O zaman yarın düzgün bir disiplin kurulu seçeceksiniz. Herkes hesabını verip gidecek. Kurulları adres gösteren bir başkan olmak istemiyorum, doğrusunu siz bulun.

Herkesin yasal haklarını sonuna kadar kullanabilmeleri için yardımcı olmalıyız. Zaten davada haklıysak istinafa göndermemekle karşı tarafa şu kozu veriyorsunuz, “İstinafa gidilseydi bu böyle sonuçlanmazdı”. Ben böyle bir şey yapmam, öbür dünyada hesap vereceğim. Herkes mücadelesini verir, dava kazanılırsa takip ederiz. Yetmiş milyon borçlanabilir kararı bu genel kuruldan geçmiş.

Hakemlerle ilgili mücadele verdim, eksik olabilir. Hakemleri kamuoyu önünde incitme halinde, hissiyatla bize zarar verebilir diye düşündüm. Hakemlerin tamamı gitsin dedik. Kurullar ve hakemler gitsin diyoruz. Seneye bu hakemler yine sahada olurlarsa sabahtan akşama kadar tepki göstereceğim.

Bırakmam Seni kampanyası el açmak değildi. El açtıysam Beşiktaş taraftarına açtım, ayıp değil ki. O kampanya zor bir dönemde manevi bir destek oldu. İş insanları amatör branşlara destek versinler. Altyapıda doğru strateji uyguluyoruz. Bu konuda bize güvenin.

Alacaklılardan seksen milyon lira sildirdik. Demirören’den yüz milyon lira sildirdik. Kampanyadan gelir elde ettik.

Bu kulübe Boyko’lar, Aras Özbiliz’ler geldi. Bunlara ödenen ücretler konusunda ağzımızı açmadık, hepimiz suçluyuz. Kadro dışı kalan oyunculara verilen altmış milyon avro ile menajeriyle para isteyen oyunculara verilen toplam para seksen milyon avro. Biz bu sebeple bu haldeyiz. Futbolda genç parlatılabilecek oyuncularla devam edeceğiz. Tasarruf yaparak borçlardan kurtulacağız. Sponsorluklarda yüzde altmışa yakın artış göreceksiniz. Bu Beşiktaş’ın marka değeridir. Sırtımızda büyük futbolcu mirası bırakıldı. Ancak önümüzdeki sezon kendimize ait bir takım yapabileceğiz. UEFA, pandemi döneminde oyunculara para ödettirdi.

Vodafone Park’ın iskanı büyük bedeller ödenerek alındı. Tesislerimizde yenilemeler yaptık. Bu çalışmalar yöneticilerimizin çabalarıyla oldu. NBA’e oyuncu transfer ettik. Kim bunlar denilen çocukları dünya markası yaptık. Çünkü emek verdik ve inandık.

Ben, Mustafa Kemal Atatürk’ün evladıyım. Anıtkabir’e gidemediğimiz için çok üzgünüm. Seçildikten sonra ilk gittiğim yer Anıtkabir’di. O olmasaydı hiçbirimiz bu sandalyelerde oturamazdık.

Sosyal medyada küfür ediliyor. Bunlar yüzde bir bile değil ama sesleri yüzde doksan dokuz gibi çıkıyor.

Yarınki seçim hayırlı olsun.”

Raporların görüşülmesinden sonra ibra oylamasına geçildi.

01.01.2021 – 31.12.2021 tarihleri arasında görev alan Yönetim Kurulu, idari ve mali bakımlardan oy çokluğuyla ibra edildi.

2022 Mali Yılı Konsolide Bütçesi; okundu, görüşüldü ve oy çokluğuyla kabul edildi.

2021 Yılı Olağan İdari ve Mali Genel Kurul Toplantısı, dilek ve temennilerin ardından sona erdi.