HABERLER

06.03.2021

GÜNCEL HABERLER

Divan Kurulu Toplantısı Yapıldı

Divan Kurulumuzun 2021 Yılı 1. Olağan Toplantısı, Vodafone Park’ta gerçekleştirildi.

Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk, Denetim Kurulu Başkanımız Feyyaz Tuncel, Genel Sekreter ve İcra Kurulu Başkanımız Ahmet Mesut Urgancılar, Divan Kurulu İkinci Başkanımız Fethi Hinginar ve Denetim Kurulu Üyemiz Zümrüt Yezdani Kedik’in hazır bulunduğu toplantıyı, Divan Kurulu Üyelerimiz, Kulübümüzün YouTube kanalından canlı olarak izlediler.

Toplantının açılışının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Aziz vatanımız ve milletimiz için canlarını feda etmiş kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Beşiktaşımızın 118. yılını kutluyorum. Dünya döndükçe Kulübümüz milli olarak yaşamaya devam edecektir. 377 yeni Divan Kurulu Üyesi arkadaşlarımıza hoş geldiniz diyorum. Pandemi nedeniyle futbol endüstrisi yüzde 12 daraldı, gelirler azalıyor. Futbolu iyi yönetirsek ve gelirleri artırmayı başarabilirsek kulüplerimiz milli ve yerli olarak varlıklarını sürdürebilirler. Yayın gelirleri, Avrupa’ya oranla ülkemizde daha çok geriledi. Hakem hataları yüzünden kaybettiklerini söyleyenler futbola zarar veriyorlar. Hakem sebebiyle kaybettiklerini söyleyenlere diyoruz ki, ligleri sıfırlayalım, işe sıfırdan başlayalım, böylece kimse şaibe altında kalmasın. Futbol sayesinde tanınan insanlar, konuşurken daha dikkatli olmak zorundadırlar. Maçtan sonra masaya çıkıp küfüt etmenin kimseye faydası yok. Bu insanlar, keşke banka hesaplarını şişirirken kendilerini de geliştirselerdi. Akıllı insan susar ve kendisiyle topluma zarar vermez. Başkanımıza ve yönetici arkadaşlarımıza kalpten teşekkür ediyoruz. Özverili çalışmalarını görüyoruz. Bu sene şampiyonluk için çok ümitliyiz. Hayırlısıyla şampiyon olacağız. Olamazsak da bize yakışan şekilde durumu karşılayacağımızdan şüphemiz yok.”

Yamantürk’ün ardından Denetim Kurulu Üyemiz Zümrüt Yezdani Kedik, Kulübümüzün mali durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Sonrasında söz alan Genel Sekreter ve İcra Kurulu Başkanımız Ahmet Mesut Urgancılar, Yönetim Kurulumuzun faaliyetleri hakkında şunları söyledi:

“Şanlı Beşiktaşımızın 118. Kuruluş yıl dönümü kutlu olsun. Şehitlerimizle birlikte pandemi döneminde hayatını kaybeden tüm insanlarımızın ruhları şad olsun. Baş tacımız olan kadınlarımızın Kadınlar Günü kutlu olsun.

15056 üyemiz yıllık ücretlerini ödeyerek üyelik hukuklarını korumakta ve toplantılarımıza katılma hakkına sahiptirler. Üyelerimizle bir an evvel buluşmak istiyoruz. Toplu üyelik ödemeleri hakkında önlemler aldık. 550 kişinin aidatlarının başkaları tarafından ödendiği tespit edilmiştir. Toplu aidat yatıranlara ücretleri iade ettik ve disiplin soruşturması başlattık. Tüm Beşiktaşlıları üyemiz olmaya davet ediyoruz. Tüzük değişikliği çalışma grubunun yanı sıra bizim de yönetim kurulu olarak üzerinde çalıştığımız bir tüzük taslağı bulunmaktadır.

3.3 milyar lira civarında bir borcumuz var. Bu rakamlar bağımsız denetimden geçmeli, nihai rakam değildir. Borcun artmasındaki en büyük etken pandemi. Tribün gelirlerin mahrumuz. Yayın ve Kartal Yuvası gelirlerimiz düştü. Futbol tarafındaki zararın en büyük nedeni sözleşmelerin Euro cinsinden yapılması sebebiyle kurda yaşanan değişikliklerdir.

Bankalar konsorsiyumu ile yapılmış anlaşmanın revizesi için çalışmalar devam ediyor. Bu anlaşma imzalandıktan sonra da ne yazık ki dertlerimiz devam edecek. Anlaşma sayesinde nakit akışında rahatlama yaşayacağız.

U-12 ile U-19 arasında müsabakalar ve antrenmanlar yapılmıyor. Bu nedenle bir veya birkaç kuşakta sporcu yetiştirme noktasında sıkıntılar yaşayacağız.

Hizmet satın alma sözleşmelerini yenileyerek tasarruf yaptık. BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde Kadın Futbol Takımımız ile U-19 Akademi Takımımızın maçlarını oynayabilmelerini sağlamak için gerekli keşif çalışmalarını tamamladık. Spor Okullarımızda, Beşiktaşlılığı yaymak, sporcu kazanmak ve gelir elde etmek için yeni bir model üzerinde çalışıyoruz.

Bizi yalnız bırakmayan sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz. Vodafone, Kadın Futbol Takımımıza sponsor oldu, kendilerine teşekkür ederiz. Basketbol Takımımıza sponsor olan Icrypex firmasına teşekkür ederiz. Dört basketbolcumuz A Milli Takıma davet edildi. Hentbolda üç yeni sponsorumuz var. GM Bilişim, Temsa ve HDI Sigorta’ya teşekkür ederiz.

Bırakmam Seni bağış kampanyamız, 14 Şubat 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bu çerçevede devam eden Kartal Pençesi kampanyamız var. Taraftarlarımızı dünyanın en büyük sanal tribününe katılmaya davet ediyoruz.

Futbol Takımımızda tasarruf yapmaya çalışıyoruz. Kadromuzda birçok genç futbolcumuz var. Ara transfer döneminde Cenk Tosun ile genç futbolcu Bilal Ceylan’ı kadromuza kattık. Birçok oyuncumuzu başka takımlara geçici olarak gönderdik, Mirin’in sözleşmesini feshettik. Altyapımızdan yetişen her oyuncumuzu A Takıma almamız mümkün değil. Profesyonel sözleşme imzaladığımız genç futbolcularımızı tecrübe kazanmaları adına diğer kulüplere kiralık olarak gönderdik.

Hukuk departmanımız birçok dava ile uğraşıyor. Kamuoyunda 5268 üye olarak bilinen davada, mahkeme davacı tarafı haksız buldu. Akademisyen bir bilirkişi, kulübe polisler eşliğinde gelmek zorunda kaldı. Sebebi kendisine sosyal medya üzerinden yapılan saldırılardır.

Göreve geldiğimizde, kulübün kendi üyeleriyle itişip kakışmasının yanlış olduğunu belirtmiş ve ilgili davalardan çekilmiştik. Sonrasında ise üyelikten çıkarılmış kişilere gelin yeniden üyemiz olun demiştik. Biz böyle yaparken bir taraftarımız ve avukatı vekalet ücretinin eksik olduğunu ileri sürerek davayı bir üst mahkemeye taşıdı. Beşiktaşlı olmanın sadakat bağları ile alakası var. Beşiktaş, Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütlerinden biri. Bizim dışarıda uğraşmamız gereken rakiplerimiz var. Sosyal medyada kendini alkışlatmak için Beşiktaşlı kimliği oluşturmaya çalışanlar Beşiktaş’a ayıp ediyor. Biz rakiplerimizi sağduyulu olmaya davet ederken sizin yaptıklarını nasıl açıklayacağız?

Geçmiş dönemde yapılmış sözleşmelere akıl sır ermiyor. Anlattıklarımızla ilgili kimseden çıt çıkmıyor. Beşiktaş’ın menfaatlerini savunduğunu iddia edenler, burada sunduğumuz usulsüzlükler hakkında tek kelime etmediler. 2017 yılında 8.5 milyon lira bedelle daireler alınmış. Bu daireler, üzerlerinde yüzlerce ipotek varken alınmış. Bu daireler alınırken herhangi bir yönetim kurulu kararı alınmamış. Biz davamızı açtık, süreç devam ediyor. 1.6 milyon avroluk menajerlik ücretiyle karşılaştık. Bu konuyla ilgili dava da devam ediyor.

Hiç ihtiyacımız olmadığı halde denetim ve kalite hizmet belgeleme hizmet satın alınmış. Bunun karşılığında aylık 9500 avro ödenmiş ve kulüp 600 bin avroya yakın zarara uğratılmış. Bu hizmeti satın alan yöneticilere ve profesyonellere de sıra gelecek. Beşiktaş’ta tek imza dönemine son verdik, çift imza dönemine geçtik.

Uzun yıllardır tahsilat yapamadığımız mülklerimiz için alacak davamız devam ediyor. Kaybolan demirbaşlarımızın tespiti mahkemece yapılıyor. Abdullah Avcı ile TFF nezdinde davalık durumdayız.

118 yıllık tarihimizde Beşiktaş’a karşı işlediği suçla ilgili yargılanan herhangi bir yöneticimiz yoktu. Savcılık dosya açtı ve eski yöneticimiz sanık sıfatıyla mahkemeye çıktı. Usulsüz belgeyle yöneticilik yapma iddiası nedeniyle eski bir yöneticimizin yargılanma süreci devam ediyor.

KPMG raporunu ben de merak ediyorum. Paylaşıldığında insanlar hangi renklere bürünecekler göreceğiz. Bu konuda önemli olacak şey, Camiamızın alacağı tavır olacak. Namuslularla namussuzların ayrılması çok önemli. O zaman kimler, kimlerin kalemşörü olacak çok merak ediyorum.”

Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Divan Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Şehitlerimiz nedeniyle çok üzgünüz, milletimizin başı sağolsun. Kadınlar Günü kutlu olsun. Beşiktaşımızın 118. yılı kutlu olsun. Gelecek nesillere daha iyi bir Beşiktaş bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Denetleme Kurulumuza hazırladıkları rapor için teşekkür ediyorum. Göreve geldiğimizden beri, 600 milyon liralık bir borç artışı var. Kur farkından doğan zarar ve faiz yükü devam ediyor. Futbol tarafında ağır bedelleri olan sözleşmeler iki yıl daha devam edecek. Futbol oynama niyeti olmayan insanları buraya getirmek yönetici zaafiyetidir. Niyeti futbol oynamak olmayan insanlarla sözleşmeler yapılmış.

Yeni oluşan 600 milyon liralık borç yükünün 200 milyon lirası kur farkından kaynaklanıyor. Aslında durum için kötünün iyisi diyebiliriz. 120 milyon lira seyirci gelirinden, 40’ar milyon lira yayın ve Kartal Yuvası’ndan kayıplarımız var. Bu şartlar altında kulübü yönetmek kolay değil. Bunu başarmaya çalışıyoruz. Yönetim Kurulumuz tarafından 300 milyon liralık şahsi kefalet kullanıldı, 100 milyon lira nakit ödeme yapıldı. Bu durumu sürdürmek çok zor, o nedenle Camiamız yanımızda olmalı.

Art niyetli insanların iftiralarıyla uğraşıyoruz. Bunlardan biri yönetim kurulunun bağış kampanyasından gelen paralardan 38 milyon lira aldığını iddia etmiş ama tam tersi yönetim kurulu üstüne para verdi. Bırakın işimizi yapalım. Beşiktaş’ın bir kuruşu bile benim için çok önemli. Biz kulübe para kazandırdık diyorsak, o para kulübün kasasına girmiştir. Borcun daha çok artacağı öngörülürken daha az artmış olması bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

Karius davası devam ediyor. Karius, 2.5 milyon avro maaş alıyordu. Ersin’i maddi ve manevi olarak yukarıya taşıyacağız. Ersin, Karius’un aldığı maaşın onda birini alıyor.

Mesut Bakkal’ın hayat hikayesini anlattığı kitabıyla ilgili olarak TFF’ye müracat ettik ama TFF bunu reddetti. Bu durum gönüllerde kayıtlara geçti. Kimse Beşiktaş’ın hakkı yenmedi diyemedi.

Bankalar konsorsiyumu ile yapılan sözleşmenin yapılandırılması hususu gündemimizde. Anlaşma imzalansa da bizi gül bahçesi beklemiyor. Borcu yayarak yönetebilme ve uzun vadede borçtan kurtulma planımız var. Sürecin mayıs sonuna uzama ihtimali var. Gidişat iyi durumda. Emeklerimizin karşılığını alacağız gibi gözüküyor. Umarız Beşiktaş uzun yıllar ayakta kalacak. Beşiktaş’ı düşünen yöneticilerle bu borç yükünden kurtulabiliriz. Bizden sonra gelecek olanların da aynı zihniyette olması gerekiyor. Camiamızın da bu konunun takipçisi olması lazım.

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olmak, Beşiktaşlı olarak benim için gururdur. Kulüplerin büyük arzusu sonucu bu görevi kabul ettim. Beşiktaş ile diğer kulüplerin sorunları birebir aynı. Beşiktaş’ın hakkını korumamam gibi bir şey söz konusu olamaz.

Camiamızda tedirginlikler var. Şampiyonluklarımızın çalındığını düşünüyoruz. Biz bu süreci Beşiktaş’a yakışan şekilde yönetmek zorundayız. Camiamız, bana ve yöneticilerime güvensin.

Beşiktaş’ın önünü kesecekler iddiaları beni rahatsız ettiği için “Taş üstünde taş bırakmam” ifadesini kullanmıştım. Trabzonspor Başkanı, benim açıklamamla ilgili açıklamalarda bulundu. Kendisi Alanya’da muharebe yapmıştı. O konuda tahmin ediyorum bir yanlışlık olmuş.

Bizim söylemlerimiz cımbızlanarak başka mecralara çekiliyor. Geçmiş maçlarda deneyimli hakemlerin yaptıkları taraftarlar üzerinde iz bırakmış. Yeni hakemler söylemleri azaltacaktır. Amaç hakemlerin üstündeki baskıyı azaltmak.

Bırakmam Seni çerçevesinde Kartal Pençesi kampanyamız devam ediyor. Beşiktaş’a karşılıksız olarak katkıda bulunmak, birlik ve beraberliği daha da artıracaktır. Herkes Beşiktaş’a destek olabilir.

Spor yasası gündemde. Kulüplerin işletme faaliyetleri nedeniyle uğradığı zararların sorumluluğu yöneticilerde olmalı. Buna bağlı olarak uygulanacak cezalar da yasada açıkça tarif edilmeli.

BJK TV, kendi kendini yönetecek hale gelecekse zaman içinde faaliyetlerine yeniden başlayabilir. BJK TV’yi mali sorumluluklarını da alarak yönetecek kişilere kapımız açık.

Abdullah Avcı ile yollarımızı ayırdık, kendisine başarılar diliyoruz. Ekonomik anlamda anlaşmazlığımız devam ediyor. Bu işi sulh yoluyla çözmek için kendisine çağrıda bulundum. Çağrıma cevap bekliyorum.

İki kez pandemiden etkilendim. Bize pandemi yok ama bizi eleştirenlere pandemi var. Bir avukat var, kendisini kulübe davet ediyorum ama pandemi nedeniyle gelemem diyor. Kendinizi düşündüğünüz kadar bizi de düşünün.

Beşiktaş Dergisi’ni 850 bin lira bedelle bir şirkete ihale etmiştik. Yine aynı şekilde ihale yapacağız. Dedikodular nedeniyle bizimle iş birliği yapmak isteyen kurumları da küstürüyoruz. Ben bu kulübe 7 milyon lirayı bir kalemde verdim. Çatı konusunda anlaşmayı yapan Orman, imzayı atan Orman am gündemde olan benim. Sosyal medyada yazılanların yüzde 90’ı doğru değil. Geçmiş yönetim tarafından en çok taciz edilen yönetim biziz. Onların bıraktığı enkazı temizlemeye çalışıyoruz.

Sezon başında bu takımdan bir şey olmaz diyenler, şimdi bu takım harika diyorlar. Neden sabretmediniz. Takdir etmeyin ama fuzuli yere de eleştirmeyin.

Basketbol takımımız son derece başarılı. Geçmiş bütçelerin dörtte biri bütçeyle kurulmuş, fedakarca görev yapan hocamızın çalıştırdığı bir takımımız var. Altyapı ile ilgili planlarımızı pandemi nedeniyle hayata geçiremedik. U-19 Akademi Takımımıza hassasiyet gösteriyoruz. Hentbolda kurduğumuz düşük bütçeli takım gayet başarılı. Voleybolda başarısız bir sezon geçirdik ama orada yapacağımız yeni yapılanmayla eskisinden de güçlü döneceğiz. Yapmış olduğumuz tasarruflarla amatörlerde zararı 15 milyon lira civarına indirdik.

Beşiktaş’ın geleceğini çok parlak görüyorum. Şerefli sporcularımızla başarılar elde ederek yolumuza devam edeceğiz. Bütçemizi dengeleyeceğiz. Sporcular yetiştirecek ve onların satışından gelir elde edeceğiz. İçinde bulunduğumuz borç sarmalından camiamızın desteğiyle çıkmayı hedefliyoruz.

Futboldan amatörlere para aktarılamayacak. Bütçenin disiplin edilmesi için bu durum olumludur. Amatör sporcularımıza temiz çalışma alanları, temiz formalar ve tecrübeli hocalar vereceğiz. Amatör sporlara spotaj desteği de henüz hayata geçmedi.

Yönetici ve çalışanlarımızı bıktırmayalım. Bizi camiamızın yanımızda olması ayakta tutacaktır. Yönetici arkadaşlarımdan çok memnunum. Beşiktaş’a katkı sağlayacak konularda tartışmalar yapalım.

Rakiplerimizin hakemleri baskı altına almaya çalıştığını görüyoruz. Bu konuyla ilgili olarak dün bir açıklama yayınladık. Bu açıklamanın duygularımızı yansıttığını düşünüyoruz. Hakemlere başarılar diliyorum. Yabancı hakemlerin de değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

İnşallah mayıs ayındaki genel kurulu hep birlikte yaparız. Şampiyonluk kupasını kaldırmış oluruz.”