HABERLER

23.09.2022

FUTBOL

Beşiktaş Futbol A.Ş. Genel Müdürümüz ve Sportif Direktörümüz Ceyhun Kazancı’dan Açıklamalar

Beşiktaş Futbol A.Ş. Genel Müdürümüz ve Sportif Direktörümüz Ceyhun Kazancı, BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısında Beşiktaşımızın gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kazancı’nın açıklamaları şöyle:

“Yoğun bir transfer sezonunu geride bıraktık. Geçen sezonun sonunda birçok oyuncuyla yollarımızı ayırdık. Sözleşmesi devam eden ama ayrıldığımız bazı oyuncular da oldu. 9 Türk, 9 yabancı oyuncuyla yollarımızı ayırdık. 18 oyuncunun toplam maaşı 23.5 milyon avroydu. Üzerine vergiler, menajerlik komisyonları vb. şeyler var. Gidenlerin yerlerine oyuncular transfer edildi. 7 yabancı, 5 Türk oyuncu transfer ettik. İki oyuncu da altyapımıza transfer ettik. Transfer ettiğimiz oyuncuların maaş yükü 13.5 milyon avro ve artı vergilerdir. Geçen seneye göre 10 milyon avroluk bir azalma söz konusu.

Birçok teknik adam gelmesine rağmen kullanmadığımız oyuncularımız vardı. Kadro dışı durumunda olan oyuncuların maaş yükü 6 milyon 750 bin avroydu. Böyle bir yükten kurtulmuş olduk. Kullanmadığımız oyuncuların hiçbiri bir takım bulamadı. Sadece bir oyuncu Fransa 3. Ligi’nde top oynuyor. Bu durum teknik olarak verilen kararın yanlış olmadığını gösteriyor.

Bu sene planlama yaparken hocamızın mart ayında gelmiş olmasının avantajını kullanarak ihtiyaçlarımızı detaylı bir şekilde çalıştık. Bir senedir scout ekibimizin yaptığı çalışmalar var, teknik ekibimizin listemizde olan oyuncularla yaptıkları görüşmeler var. Bir oyuncu transfer ederken; karakterine, aile yapısına, oyun sistemimize uyum sağlamalarına bakmak çok kritik. Transfer görüşmelerini titiz bir şekilde yaptık. Alex Teixeira'nın kontratı devam ediyor olmasına rağmen kendisini takıma faydalı görmediği için alacaklarından feragat ederek ayrıldığını biliyoruz. Bunlar çok önemli şeyler. Karakter koymak, takım oyuncusu olmak ve bütünlüğü sağlamak her şeyden önemli. Mevcut kadromuzda bu değerlere uygun oyuncular bulunduğu kanaatindeyiz. Hoca bize transfer çalışmalarında isimler değil rakamlar verdi. Atletik anlamda hazır olan oyuncuları takıma katmak için gereken çalışmaları yaptık. Scout ekibimizin görevi, takım yapımıza uygun oyuncuları bulmak. Transferlerimizi yoğun bir ölçüde tamamladık. Neredeyse her mevkide bir ya da ikinci tercihlerimizi alabildik. Bunları ekonomik olarak uygun bir şekilde yaptık. Taraftarlarımız nezdinde de önemli transferler yaptığımız düşüncesindeyiz.

Takım olarak son derece hazırız. Yedi haftası geride kalan ligde liderin iki puan gerisindeyiz. Ligdeki son maçımızı kazansaydık, lider olarak milli araya girecektik. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar, planladığımız çerçevede devam ediyor. İnşallah milli aradan sonraki yoğun fikstür döneminde başarılı olarak arzuladığımız şampiyonluk hedefimize kavuşuyor olacağız.”

“Salih’in milli takımı hak ettiğini düşünüyoruz”

“Salih’te, bizde ve taraftarlarımızda, kendisinin milli takıma alınmaması nedeniyle hayal kırıklığı olduğunu söylemek mümkün. Teknik bir karardır, bir şey diyemeyiz. Benim hayal kırıklığım devamında yaşanan gelişmelere oldu. Seçilen oyuncuların boy olarak uzun olmaları bir kriterdir. Saygı duyuyoruz ama orta saha oyuncularının 0.93 kafa topu kazanımı varken Salih’in ise 1.33. Salih, defansif metriklerde orta saha oyuncularının çok üstünde. Harika bir sezon geçirdiğini düşünüyoruz. Biz milli takıma gitmeyi hak ettiği düşüncesindeyiz, üzüldük. Milli takımda şu anda Beşiktaş’tan bir oyuncu olmaması bizi üzüyor. Bunun arkasında komplo teorisi aramak istemiyoruz. Mutlaka teknik bir açıklaması vardır. Teknik tarafa baktığımızda da rakamlar çok öyle değil. İnşallah ilerleyen dönemde Salih ve diğer oyuncularımız da milli takımda yer alırlar. Milli takımda olmaları, hem onlar için hem de bizim için şereftir.”

“Rıdvan, Emirhan ve Serdar, hayallerine yelken açtılar, umarım başarılı olurlar”

“18 yaş altı oyuncularla ilgili FIFA’nın üç yıl üstü sözleşme yapamama kuralı var. Emirhan’la bir sözleşme yapmıştık. Son sezona kalmasını handikap olarak değerlendirmiyorum. Oyuncular sözleşme uzatmamak gibi bir yaklaşımda değildiler. Rıdvan’ın durumu ayrı bir konuydu. Emirhan ayrı bir konu, Serdar ayrı bir konu. Üç oyuncumuz için Avrupa’ya gitmelerinin erken olduğu kanısındayız. Bir yıl daha kalmaları bizler için daha uygun bir sonuçtu. Lakin kendileri, kendileri adına karar vericileri böyle karar verdiler. Oyuncunun hayali varsa, kulüp menfaaatlerini ön plana alarak hayallerini gerçekleştirmesini sağlamak boynumuzun borcudur demiştim. Yine aynı kanaatteyim. Yapılan ticaretlerin yanlış olmadığı düşüncesindeyiz. Bu oyuncular hayallerine yelken açtılar, inşallah başarılı da olurlar.”

“Ersin’in ayrılması söz konusu değil”

“Ersin son derece karakterli, Camiamızın bir evladı. Sözleşmesini bitirip bedava gidecek bir oyuncu zaten değil. Beşiktaş’a hayatını adamış bir oyuncudan söz ediyoruz. Kaleciliğini kesinlikle tartışmıyorum. Her oyuncunun kötü zamanları olur. Bizim yapmamız gereken destek olmak. Ersin, üç kupa kazanmış bir kaleci. Eminim ki taraftarlarımızın yoğun desteğiyle eski günlerine kısa sürede dönecek. Sözleşme konusunda en ufak bir sorun yok. Sözleşmesi uzayacak. Ersin’in ayrılması söz konusu değil. Hem bizim hem de onun menfaatlerimiz çerçevesinde uygun teklifler gelirse konuşuruz.”

“Kale konusunda en şanslı olan kulübüz”

“Kalede kötü bir dönem geçirdiğimiz konusunda istatistik doğru şeyler söylüyor ama kalecilerimize güveniyoruz. Emre, son dönemin en flaş oyuncularından bir tanesi. Emre’ye inanıyoruz, dört yıldır milli takımlara gidiyor. Teknik heyetimiz Emre’ye güveniyor. Mert de defalarca milli takımda forma giydi. Son derece tecrübeli bir kaleci. Geçen sene şanssız bir sakatlık yaşamıştı. Sakatlığını atlattı. İdmanlara devam ediyor, her geçen gün daha da hazır hale geliyor. Yakın zamanda o da forma şansı bulur. Özetle kaleci konusunda ne Ersin’de ne de diğerlerinde herhangi bir sorunumuz yok. Kaleci konusunda en şanslı olan kulübüz.”

“Valérien Ismaël’in önderliğinde şampiyon olacağımızı düşünüyoruz”

“Hocayla ilgili eleştirileri anlamlandıramıyorum. Beklentiler tabii ki çok yüksek, gayet doğal. Beşiktaş her zaman şampiyonluğa oynar. Yedi maç oynandı, dört galibiyetimiz, iki beraberliğimiz, bir mağlubiyetimiz var. Oyun anlamında son maçı kenara bırakıyorum. Son maçtan kimse tatmin olmadı. Sezon başından beri söylenen “Oyun planı yok”, “Hızlı hücumlarla sonuca gitmeye çalışan bir takım” eleştirileri var ama ne rakamlar bunu gösteriyor ne de oynadığımız maçlardaki oyunlar. Yeni bir takımız. İlk on birde yer alan kale hariç on oyuncudan beşi yeni gelen oyuncu. Ligin başında bazen oyunun kontrolünü kaybetmek ya da arzulandığı gibi oynayamamak son derece doğal. Gelişmekte olan bir takımız. Sistemimiz kolay bir sistem değil. Yoğun baskıyla oynamaya çalışıyoruz. Eksiğimizin ritim ve tempo olduğunu düşünüyoruz. Bunu geri kazanmaya çalışıyoruz. Oynadığımız maçlarda rakipleri zor duruma düşürebildiğimizi görüyorum. Karagümrük ve Sivas maçlarında taraftarlarımızın da coşkusuyla özel sekanslar yaşadık. Alternatifli bir kadroya sahibiz. Hocamızın önderliğinde şampiyon olacağımızı düşünüyoruz. Başkanımız, transfer süreçlerinde güçlü pazarlıklar yaptı. Ekonominin uygun olmasının en önemli unsuru Başkanımız olmuştur. Başkanımız, “Bu sene şampiyon olacağız ve bu şampiyonluğu da Valérien Ismaël ile kazanacağız” dedi. Başkanımızın sözlerine itibar edelim, başka hiçbir şeye itibar etmeyelim. Dışarıda yaratılan o hava içeride yok. Yönetim, teknik heyet ve oyuncular kenetlenmiş durumdayız. Bu takım kısa vadede çok iyi olacak. İnanıyoruz ki bu takım şampiyon olacak. İhtiyacımız olan şey birlik olmak. Taraftarlarımızın desteğine çok ihtiyacımız var. Taraftarlarımız spekülasyonlara itibar etmesinler. Hocamızla devam ediyoruz. Destekten başka bir şeye ihtiyacımız yok.”

“Ghezzal gelecek hafta takımla çalışmalara başlar diye umut ediyoruz”

“Bazı şeyler uzadığında spekülasyonlar ortaya çıkıyor. Ghezzal’ın sakatlık dışında hiçbir sorunu yok. Ghezzal sahada olamadığı için son derece rahatsız. Taraftarlarımızın göz bebeği olan çok iyi bir profesyonel. Ayak parmağının altındaki kapsülde bir yırtılma var. Onu çok rahatsız ediyordu. Neyse ki sakatlığının son aşamasına geldik. Her şey yolunda giderse gelecek hafta takımla çalışmalara başlar diye umut ediyoruz. Sakatlığı beklediğimizden de uzun sürdü.”

“Kiralık oyuncuların geleceğinde bizim ve onların mutlulukları belirleyici olacak”

“Redmond’la bir yıllık bir anlaşmamız var. Her iki taraf da memnun olursa devam edebiliriz. Şu an gelecek adına konuşmak için erken. Görünen şeyler hoş, o ışığı veriyor. Kendisin takım oyuncusu olarak nitelendirebiliriz. İnşallah başarılı olur ve bizimle beraber uzun yıllar devam eder.

Kiralık oyuncularımızın neredeyse hepsinde birer opsiyon var. Opsiyonlar illa belirtilen tutarlarda olmak zorunda değil. Pazarlık yapılarak rakamlar daha da uygun hale getirilebilir. Süreç içinde kulüpleriyle görüşmelere devam edeceğiz. Oyuncuların ve bizim mutluluğumuz belirleyici olacaktır.

“Transfer döneminde isimlere göre kriterlere göre hareket ettik”

“Niyetimiz 7-8 civarı transfer yapmaktı. Plan dışında giden oyuncularımız oldu. Avrupa’nın büyük kulüplerine baktığımızda dönüşüm çok yüksek değil. Onların satışları keyfe keder oluyor. Ekonomileri güçlü takımlardan bahsediyoruz. Takımın ana yapısını bozmadan eklemeler yapmak en sağlıklısı. Takımın yarısı değişmiş oldu. Buna Türkiye’nin gerçeği diyebilirim. Bu dönüşümü kademeli olarak aşağı çekmek en büyük niyetimiz. Geleceğe yönelik yatırımlar yaptık. Gelişime açık genç oyuncuları bünyemize katmaya çalıştık. Giden olursa yerine gelen olur. Kiralık oyuncuların performanslarını görelim. Onların ve bizim mutluluklarımız belirleyici olacak.

Transfer konusunda isteklerimizin neredeyse hepsini gerçekleştirdik. İsim üzerinden gitmedik. Kriter olarak birbirine benzeyen oyunculara gittik. Yabancı sınırı bir sorundu. O yüzden çok fazla baktığımız yabancı oyuncu yoktu. Avantajımız çalışmalara erkenden başlamaktı. Dele Alli gibi fırsat transferleri oldu. İhtiyacımız olan mevkilere fiziksel özellikleri uygun olmak koşuluyla istediğimiz transferleri yaptık.

14 yabancı oyuncuyu listeye yazma imkanımız var. Boyd, hocanın bu sezon teknik olarak çok düşünmediği bir oyuncu olduğu için listeye yazılmadı. Birtakım teklifler vardı ama olmadı. Hala takımımızda devam ediyor. Boyd’un sözleşmesinde artış yok. Montero inandığımız genç bir oyuncu. Düzenli oynamasının gelişimi için daha doğru olacağı düşüncesindeydik. Montero, gelen tekliflerde anlaşma sağlanamadığı için takımda kaldı.”

“Hakemlerin kuralları herkese eşit olarak uygulamasını istiyoruz”

Başkanımız Ahmet Nur Çebi ve Yönetim Kurulumuz hakemlerle ilgili en doğru tepkileri gösterdiler. Hakem kararlarından rahatsızlık duyuyoruz. Çifte standart olduğu görüşü hakim oluyor. Bize anlatılan kuralların başka maçlarda uygulanmadığını görüyoruz. Rakiplerimiz basit pozisyonlarda penaltı kazanabiliyorlarken o düdükler bizim için çalınmıyor. Kuralların herkese eşit şekilde uygulanmasını istiyoruz. Bunları bahane olarak kullanıp bu bahanelerin arkasına sığınacak durumda değiliz. Eşitlikten başka beklentimiz yok. Alanya maçının nasıl döndüğünü hepiniz biliyorsunuz. Başakşehir maçında verilmeyen penaltı. Ankaragücü maçındaki olaylar hepinizin malumu. Kamuoyu vicdanını rahatsız eden şeyler o maçta oldu. Biz yolumuza devam ediyoruz. En doğru yorumları Başkanımız ve Yönetim Kurulumuz yapıyor.”

“Transferlerde riski en aza indirmeye çalıştık”

“Transfer işinin maddi tarafı belirleyicidir ama tek etken değildir. Bizim ikna olmadığımız birçok görüşme oldu. Her iki tarafın birbirini ikna etmesi lazım. Yaptığımız görüşmelerde oyuncuların Beşiktaş’a bakışı, neyi ön plana alıp almadıkları belirleyici oldu. İnancı görmediğimiz için elediğimiz oyuncular oldu. Hocanın görüşmelere dahil olması çok önemli. Transferde yüzde yüz isabet diye bir şey yoktur. Riski en aza indirmeye çalıştık. Weghorst’la onlarca görüşme yaptık. Doktorumuzun da dahil olduğu bir görüşme oldu. Sadece oyuncu almıyoruz, aileleri de ailemizin bir parçası oluyor. Onların sosyal hayatlarındaki mutluluğu da bizim için önemli. Oyuncularımızın çocuklarının okul seçimlerinden yaşayacakları evlere kadar onlara sürekli destek olmaya çalışıyoruz. Oyuncuların eksiklerini gidermeye çalışan, sizlerin görmediği müthiş bir ekibimiz var.”

“Josef’in uzun yıllar takımımızda kalacağını ümit ediyorum”

“Josef duygularıyla hareket eden bir insan. Uğradığı haksızlık nedeniyle son derece mutsuzdu. Sezon içinde performansı ve düşünceleri mutlaka değişir. Josef bizim kaptanımız. Saha dışında da çok önemli bir isim. Uzun yıllar burada kalacağını ümit ediyorum.”

“Yabancı serbestliği olsun, hak eden sahada olsun”

“Yabancı sınırı konusunda zorluk yaşıyoruz. Bütün takımlar bunu yaşıyor. Bu kuralın faydasını bulamıyorum. Bu kuralın Türk futboluna katkı sağladığı kanaatinde değilim. Serbestlik olsun, iyi olan, hak eden sahada olsun isterim. Serbestliğin olduğu dönemde birçok iyi yerli oyuncunun çıktığını ve şu anda Avrupa’da top koşturduklarını biliyoruz. Serbestliğin yerli oyuncu gelişimini etkilemeyeceğini aksine rekabeti sağlayacağını düşünüyorum.

Türkiye’de havuz dar olduğu için oyuncu almak daha zor. Yurt dışında daha çok seçenek var. Bizi çok zorlayan bir transfer olduğunu söyleyemem. Beşiktaş’ın yurt dışındaki algısı çok büyük. Buraya gelen oyuncular, son tercih olarak buraya gelmediler. Aksine birçok tercihleri varken buraya geldiler.

Yabancı hakem gerekli mi değil mi o konuda net bir yorumum yok. İyi olan yönetsin, iyi olan oynasın. Bunu Türk ya da yabancı diye ayıramayız. Standartları her konuda daha yukarı çekelim. İyi hakem olsun, iyi oyuncu olsun, iyi oyun olsun, tek niyetimiz bu.”

“Fenerbahçe maçından inşallah zaferle ayrılacağız”

“Fenerbahçe maçı önemli. Ölüm kalım maçı gibi lanse ediliyor ama değil. Ligin çok başındayız. Taraftarımızın desteği, coşkulu ve tempolu bir oyunla maçtan inşallah zaferle ayrılacağız. Bu maç için çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.”

“Sezon boyu iyi sonuçlar gelecek ve aklımızda tek soru şampiyonluğu nasıl kutlayacağımız olacak”

“Son beş yılda 90 milyon avrodan 45 milyon avroya çekilmiş bir ekonomiden söz ediyoruz. Bu küçülme değil bu bir optimizasyon. Türkiye’nin ve dünyanın ekonomik şartları çok belirleyici. Bunu yaparken kanıtladığımıza da inanıyorum, kaliteden ödün vermeyeceğiz. Herkesin gözü burada. Biz bunu maliyetleri azalatarak yaptık. Zor bir yoldayız. Tek ihtiyacımız olan destek. Tamamen şampiyonluğa odaklanmış ve bunu başaracak bir ekip var. Yönetimiyle teknik ekibiyle oyuncularıyla tamamen bütünleşmiş bir ekip var. Taraftarlarımızdan tek beklentimiz destekleri. Transferlerde taraftarlarımızın da çok büyük desteği ve emeği var. Beşiktaş’ın büyüklüğünü anlatma konusunda bize büyük destek oldular. Sezon boyu iyi sonuçlar gelecek ve aklımızda tek soru şampiyonluğu nasıl kutlayacağımız olacak.”