HABERLER

12.03.2022

GÜNCEL HABERLER

Başkanımız Ahmet Nur Çebi’den Açıklamalar

Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Vodafone Park’ta düzenlediği basın toplantısında Beşiktaşımızın gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Çebi’nin açıklamaları şöyle:

“Kulüplerimiz bu sezon, önceki sezonlara göre daha çok hakemlerden dert yandı. Bu sezon hakemlerle ilgili konuştuk, gerekli makamlara şikayetlerde bulunduk. Tüm takımlarımız, hakem kararlarından hasar gördüklerini ifade ettiler. Federasyonun bu işi çözmek için yola çıktığını gördüm. En son böyle bir çözüm bulduklarını görüyoruz. Federasyonun kararlarına saygı duyup sonuçlarını görmeyi beklemek lazım. Verilen kararın sonuçlarını birkaç ay içinde göreceğiz. Görevlerine devam edecek hakemler, umarım kulüpleri zor durumda bırakmayacak şekilde maçları yönetirler. Beklentim budur, federasyon bu sorunu çözmek adına bir adım atmıştır. Federasyonun kararının yanlış olduğunu söylemek doğru değildir. Zamanlamanın yanlış olduğunu ifade eden kulüp başkanlarımız olmuştur. Bu söyleme katılmıyorum, sonuçlarını görmeyi beklemek lazım. Sürekli olarak federasyona gittiğimi, sorunları anlattığımı, genç hakemlerin önlerinin açılması gerektiğini ifade etmiştim. Bu uygulama tam istediğimiz gibi olmuş değil. Federasyonun kararına saygı duyuyorum, sonuçlarının iyi olmasını diliyorum.

Federasyonun hakemlerle ilgili kararında dahlimiz yoktur. Kamuoyunda bu yönde oluşan algı doğru değil. Kalanlarla gidenlerle ilgili olarak federasyonla herhangi bir görüş alışverişimiz olmamıştır. Diğer kulüp başkanları da bu işle ilgilerinin olmadığını ifade ettiler. Beşiktaş olarak, kimsenin hakkına hukukuna tecavüz etmeyiz. Kendi menfaatlerimiz için kamuoyunun hemfikir olmadığı taleplerde bulunacak değiliz. Beşiktaşlılık duruşu bunu gerektirir. Kendimize iyi şeyler yapılsın, başkasına kötü şeyler yapılsın mantığını kendimize yakıştırmayız.

Bu karar alınmadan önce David Elleray’in raporu beklenmeliydi dendi. Bu görüşe katılmıyorum. David Elleray’in raporu, hangi hakem iyi hangi hakem kötü değil sistemle ilgili. Yapılan operasyonla sistemin hiçbir alakası yoktur. Söz konusu raporun beklenmesini gerektiren bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Hakemlerin çok yıpratıldığını düşünüyoruz. Hakem atamaları bir matematiğe dayandırılarak yapılmalı. Maçlara tayinler bir iki kişinin ağzından çıkacak isimler şeklinde olmamalı. Takımlar da bilmeli ki maçlara atanan hakemler, puanlara, maçın önemine göre eşleştirilmiş, şahışların talepleri ve düşünceleri herhangi bir şekilde işin içine bulaştırılmamıştır. Hakemlerin maçların ardından kendilerine yapılan eleştirilere cevap verme hakkına sahip olmaları lazım. Bu uygulama kamuoyunu da rahatlatacaktır. VAR kayıtları da kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Hakemlerle ilgili hiçbir şeyin gizli kalmaması gerekir. Her gizlilik beraberinde tereddüt ve yargılama getiriyor. Şeffaflık hakim olursa, atamalar bir matematiğe göre yapılırsa hakemler ve kamuoyu rahat edecektir. Kamuoyu baskısı azalacağı için hakemler daha rahat şekilde maç yönetecektir. David Elleray’e bunları ifade ettim, raporuna nasıl yansıtacaktır bilemiyorum.

Derbi maçlarda yabancı hakemlere yer verilebileceğini ifade ettim. Hakemlerimizi başarısızlıkla itham etmedim. Geçmiş derbi maçı yönetimlerinden dolayı taraftarların hafızalarında kalan yaşanmışlıkları gündeme getirerek hakemlerin üzülmesini ve baskı altına girmelerini önlemek amacıyla böyle bir uygulamanın olabileceğini ifade ettim. Hala aynı fikirdeyim. Genç hakemlerin önü açılmalı. Yaşlı hakemler genç hakemlerin önlerinin açılmasına hoşgörüyle bakabilmeli. Göreve devam eden hakemlerin arasında Beşiktaş’a zarar verenler hala var. Beşiktaş’ın bu işin içinde olmadığı zaten ortada.

Galatasaray maçının ertelenmesiyle ilgili olarak federasyondan veya rakibimizden bize gelen bir talep olmadı. Futbol maçlarının ertelenmesiyle ilgili karar ve yönetmelikler açık ve nettir. Bunlar zaman içinde havanın durumuna, kulüplerin tavrına, oynadıkları maçlara göre değişiklik gösteremezler. O zaman daha önce yapılan uygulamalar haksızlık olarak görülebilir. Görüş alanı uygunsa, top yere atıldığında zıplarsa maç oynanır. Kurallar bellidir. Gelişigüzel bir karar almayı gerektiren bir durum olduğunu düşünmüyoruz.

Ülke puanına bugüne kadar sadece Galatasaray katkı yapmadı. Galatasaray ülke puanına katkı veren takımlarımızdan birisidir. Namağlup unvanıyla Şampiyonlar Ligi grubundan çıkarak ülke puanına katkı yaptık. Eğer konu tamamen sahanın futbol oynamaya elverişli olmasını arzu etmekse bizim sahamız müsait, arzu ettikleri takdirde Vodafone Park’ta ya da Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynayabiliriz. Sahaları kötü durumdaysa Barcelona maçını Vodafone Park’ta ya da Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynayabilirler. Bu nedenle maçın ertelenmesine gerek olmadığını düşünüyorum. Galatasaray maçını istedikleri yerde oynarız. İsterlerse Barcelona maçlarını Vodafone Park’ta oynayabilirler. Zemini öne sürmelerine gerek yok. Bu işe sadece kuralları uygulayarak devam etmek herkes açısından daha selametli olacak.

Seçim sathına girdik. Muhalefet tarafından haberler yaptırılıyor. Basketbol takımımızda oyuncularımızın sözleşmelerine aykırı bir durum yoktur. Gereken gerektiği şekilde yapılıyor. Futbol, basketbol ve voleybol branşlarımızdaki sporcularımızla ilgili herhangi bir olumsuz durum yoktur. Bu tarz haberler art niyetli kişiler tarafından yaptırılmaktadır. Biz ödemelerimizi gününde yapıyoruz. Yasaların tanıdığı haklar içinde ödemeleri gerçekleştiriyoruz. Mağdur olan yoktur.

Pandemi döneminde deplasman takımı taraftarlarının tribünde olmaması doğaldı. Pandemi de henüz bitmedi. Bu sezon da bu şekilde gelip geçecek. Umarım önümüzdeki dönem pandemi olmaz ve her taraftar her yerde takımıyla kucaklaşma imkanı bulur.

Kulüpler Birliği Vakfı’nda bizler kulüp başkanları olarak birbirimize karşı son derece saygılı ve sevgiliyiz. Taraftarlar da son derece iyi arkadaşlar ama başkanların kavga etmelerini istiyorlar. Bunu doğru bulmuyorum. Başkanlar olarak birbirimizi seviyor ve saygı duyuyoruz. Federasyonun uygulamasında hiçbir kulübün dahlinin olmaması beni son derece mutlu etmiştir. Onlara duyduğum saygıyı bir kat daha artırmıştır.

Bütçemiz belli. Ceyhun Kazancı ile bütçeyi gözden geçiriyoruz. Taraftarımızı mutlu edecek her şeyi yapmaya hazırız. Getireceğiniz futbolcunun maaşını ödeyemediğiniz zaman, kulübe de zarar, oyuncuyu da zarar, taraftara da eziyet etmiş olursunuz. Talisca, bütçemize uygun bir şekilde gelip oynamak isterse ben de koşar sırtımda onu buraya getiririm. Olmayacak duaya amin demem ama olması yolunda bulunurum. Olmadığı takdirde kimsenin niye olmadı demesini de kabul etmiyorum. Talisca gelsin isterim. Bizim bütçemize uygun olacaksa başımın üstünde yeri var. Olmayacaksa Allah yolunu açık eylesin.”