HABERLER

04.09.2021

GÜNCEL HABERLER

Divan Kurulu Toplantısı Yapıldı

Divan Kurulumuzun 2021 Yılı 2. Olağan Toplantısı, Vodafone Park’ta gerçekleştirildi.

Toplantıya; Başkanımız Ahmet Nur Çebi, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk, Divan Başkanlık Kurulu Üyelerimiz ile Divan Kurulu Üyelerimiz katıldı.

Toplantının açılışının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Uzun bir aradan sonra bir araya geldik. İnşallah böyle devam eder. Uzun bir pandemi dönemi geçirdik. Pandemi döneminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. İnsanlık umarım böyle bir felaketle tekrar karşılaşmayız. Ağustos ayı, milletimiz için zaferler ayıdır. Allah bu millete yeni bir kurtuluş savaşı yaşatmasın. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Başkanımız Ahmet Nur Çebi’ye ve yönetim kurulumuza teşekkür ediyoruz. Güzel bir sezon geçirdik ve çifte şampiyonluk kazandık. Statsız şampiyon olmuştuk, şimdi de seyircisiz şampiyon olduk. Şampiyon takımımız korundu ve ciddi transferler yapıldı. Umut ediyorum ki bu yıl da başarılı oluruz ve altına girdiğimiz finansal yüklerden rahatlıkla kurtuluruz.

Egolarımız şanlı kulübümüzün önüne geçmesin. Birbirimize sarılalım. Kulübümüzü bırakmayalım. Tüzük çalışmaları ciddiyetle devam ediyor. Başkan ve yönetimler, dönemlerindeki borç artışlarından sorumlu olmalılar. Kulübün dibine saatli bomba bırakıp gitmek yok. Toplam borcumuz 423 milyon avroya yükseldi. Bunun 122 milyon avrosu kısa vadeli borç. Yüzde 9.5 ile faiz ödedik, tefeci olsa utanırdı.

Türkiye’de futbol yanlış yönetiliyor. Bizimle mukayese edilemeycek Güney Kıbrıs, sıralamada önümüze geçti. Türkiye’de parası olan adam her şeyi bildiğini zannediyor, antrenörlere akıl vermeye çalışıyor. Divan Kurulu Üyelerimizin fikirlerine önem veriyoruz. Üyelerimizi dinlemek için elli kişilik gruplar halinde online toplantılar düzenlemek amacıyla çalışmalara başladık.”

Yamantürk’ün ardından Denetim Kurulu Başkanımız Feyyaz Tuncel, Kulübümüzün mali durumu hakkında Divan Kurulu Üyelerimizi bilgilendirdi.

Genel Sekreter ve İcra Kurulu Başkanımız Ahmet Mesut Urgancılar, Yönetim Kurulumuzun faaliyetlerini Divan Kurulu Üyelerimize arz ettiği konuşmasında şunları söyledi:

“Pandemi sonrası değerli üyelerimizle ilk toplantımızı geçekleştiriyoruz. Divan Kurulu Üyelerimizi özledik. Bu süreçte hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Geçtiğimiz ay iki değerli çalışanımızı kaybettik. Ilgın Özat ile Ekrem Öz’ün ruhları şad olsun.

Türkiye kadın futbolunu Beşiktaş ile tanıdı. Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımımız da şampiyon oldu. Erkek Basketbol Takımımız tarihin en düşük bütçesiyle şampiyon takıma elenerek ligi dördüncü tamamladı. NBA’ye oyuncu gönderdik. Hak edenlere haklarını verme konusunda özen göstermeliyiz.

Denetim Kurulu raporlarının geç hazırlanmasının nedeni Kulübümüzün teknoloji altyapısında uzun yıllardır yatırım yapılmamasıdır. Futbol A.Ş.’nin borcu yüzde 17 azaldı. Bankalar Konsorsiyumu ile yeni bir anlaşma imzaladık. Net borcumuz 3 milyar 517 milyon liradır. Hiçbir şey yapmasak bile finansman giderleri nedeniyle 4.2 milyar lira borcumuz olacağını daha önce söylemiştik. Pandemi nedeniyle 350 milyon lira zarar ettik. 600 milyon lirayı aşan bir gelir yaratmazsak borcumzuz artmaya devam edecek. 2.9 milyar lira banka borcumuz var. Bu borcun 700 milyon lirayı aşan kısmı kamu borcu. Gider azaltıcı gelir artırıcı projeler üzerinde çalışıyoruz.

Taraftar Token konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Kulübün itibarını sarsmayacak şeffaf bir projeyle taraftarlarımızın önüne çıkmaya hazırlanıyoruz. Sermaye artırımı ve Kartal Yuvası’nın halka açılması gibi projeler önümüzdeki dönemde gündeme gelecektir.

Başkanımız Ahmet Nur Çebi ve Genel Müdürümüz Seçil Aygül önderliğinde Bankalar Konsorsiyumu ile yeni bir finansman anlaşması yaptık. Vadesi geçmiş borçlarımızı refinansman ettik. İhtilaflı dosyalar için fonlama imkanına kavuştuk. Bu anlaşma neticesinde borçlarımız Türk Lirası olarak belirlenmiş oldu. 2013 yılından beri Beşiktaş hisselerinin yüzde 7.5’i rehin durumdaydı. Yeni anlaşma neticesinde bu oran yüzde 5’e çekilmiştir. Yüze yakın alacaklıdan aldığımız indirim neticesinde 55 milyon lira tasarruf yaptık. Çalışanlarımıza maaşlarını gününde ödemekteyiz. Bunun devamı için her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz.

Amatör şubelerde yeni bir yapılanmaya gidiyoruz. Basketbolda sportif ve idari direktörlük konusunda Ahmet Kandemir ile sözleşme imzaladık. Futbolda teknik direktörümüz Sergen Yalçın ile bir yıllık sözleşme imzaladık. Jimnastik şubemiz profesyonel bir şekilde yönetiliyor. Hentbol şubemizde teknik ekip yapılanmasına gittik. İcra kurulumuzu yeniledik. İcra kurulumuz benim dışında profesyonellerden oluşuyor. Benim kuruldaki görevim, yönetim kurulu ile icra kurulu arasında köprü olmak.

Göreve geldiğimizde 366 icra takibi vardı. Şimdi ise sadece 29 icra takibi kaldı. 247 haciz işlemi yapılmıştı. Hazirandan beri herhangi bir haciz işlemi yapılmadı.

Sponsorluk sözleşmelerini yenilediğimiz sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz. Reklam alanlarımızı kendimiz pazarlıyoruz. Öncesinde 4.5 milyon liraya aracı kuruma verilen reklam alanlarımızı kendimiz pazarlayarak 14 milyon lira gelir elde ettik. Stadyum reklam gelirlerimiz 11.5 milyon liraya yükseldi. Adidas’a olan borçlarımızı ödedik ve yeni anlaşma imzaladık. Temsa firması, futbol ve hentbol şubelerimizden sonra basketbol şubemize de otobüs tahsis etti. Sağlık sponsorluğu konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Sporcularımızın yanı sıra üyelerimiz ile çalışanlarımızı da kapsayan bir anlaşma yapmak istiyoruz. Sosyal medyada sponsorlarımızın iş birliğiyle yeni gelirler yaratmaya çalışıyoruz. Sosyal medyada post satışları gerçekleştirdik. Canlı yayınlar ve şeffaflık ilkelerimizden birisi. Kulübümüzün YouTube kanalından birçok değerli yayın yapıyoruz.

Vodafone Park, 2016 yılından beri izinsiz bir şekilde kullanılıyordu. Bizim dönemimizde Vodafone Park’ın iskan ruhsatı alınmıştır. Bırakmam Seni kampanyamıza katılan taraftarlarımız için stadımızın önünde Bırakmayanlar Anıtı’nı dikeceğiz. Akatlar ve Süleyman Seba spor salonlarımızı yeniledik. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Amatör şubelerimizde oyuncu yetiştirmek, insanlara spor yaptırmak ve yetiştirdiğimiz oyuncuların satışından gelir elde etmek istiyoruz. Beşiktaş’a maddi olarak zarar vermeyen bir yapılanmaya gitmek istiyoruz. Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ne yazık ki sadece bir sporcumuz yer aldı. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda en az on sporcumuzun yer almasını istiyoruz. Bunun için yeni tesislere ve maddi kaynaklara ihtiyacımız var. Buna bağlı olarak spor okullarımızı yeniden yapılandıracak ve sponsorlar bulacağız.

Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin dönemlerindeki maddi zararlardan sorumlu olmasını belirleyen madde şu anda gündemde. Biz bu konuyu 2019 yılının kasım ayında Cumhurbaşkanımız ve Bakanlar nezdinde ilk olarak gündeme getirmiştik.

Basketboldaki yapılanmamız neticesinde FIBA’ya olan borcumuzu ödedik. TBF’deki transfer yasağımızı kaldırdık. Türk sporculara fazla süre vermeye çalıştık. Dört sporcumuz A milli takıma davet edildi. Olmadığı iddia edilen altyapımızdan 16 sporcumuz altyapı milli takımlarına davet edildi. Alperen Şengün, NBA’e draft edildi. Basketbolda kendi transfer rekorumuzu kırdık. Altyapı sporcularımızı tesislerimizde konaklatıyor, onların dil eğitimine önem veriyoruz. Kendi sporcularımızla daha yüksek başarılara ulaşan bir takım olmak istiyoruz. Altyapımızdan A takımımıza beş sporcumuz yükseldi. Kadın basketbolda hedefe oynayacak bir takım yaratmak için gerekli transferleri yaptık.

Gordon Milne ve Mustafa Denizli’den sonra Sergen Yalçın ile futbolda aynı sezonda iki kupa kazanma başarısı gösterdik. Çifte kupalı futbol takımımızı koruduk. Genç oyuncularımızın sözleşmelerini yeniledik ve başka kulüplere geçici transferlerini gerçekleştirdik. Geçmişte 200 milyon avro üzerinde bonservis bedeeli ödenerek transfer edilen futbolcuları 3 milyon 150 bin avroya takımımıza kazandırdık. Takımımızdaki en yaşlı oyuncu 31 yaşındadır. Transferlerimiz için yapmış olduğumuz sosyal medya paylaşımları beğeni rekorları kırdı. Top santraya koyulana kadar yapmamız gerekenleri yaptığımızı düşünüyoruz. Bundan sonra top hocamızda ve oyuncularımızda. Takımımızınn elinden gelenin en iyisini yapacağına inanıyoruz. Şampiyonluğa inancımız tam. Şampiyonlar Ligi’nde önemli işler yapacağımıza eminiz. Pandemi nedeniyle maçlar yüzde 50 kapasiteyle oynanıyor. Bilet satın alımı için uygulanan sağlık tedbirleri nedeniyle belirlenen kapasitelerin altında bilet satışı yapabiliyoruz. Buna rağmen ligdeki en çok bilet satışı yapan kulübüz.

KPMG raporu tamamlandı. Önümüzdeki Mali ve İdari Genel Kurul Toplantısı’nda bu raporu üyelerimizle paylaşacağız. Kararı üyelerimiz verecek. Kimseyi vebal altında bırakmak istemiyoruz. Yanlış şeyler varsa nedenini sorgulamalıyız. Doğruları da alkışlamalıyız. Gerede Tesisleri, Şeref Turu ve Fulya AVM’de yapılanları anlattık. Evrakta usulsüzlük sonucu üye olanları anlattık. 11 daireyi dile getirdik. Kocaeli Birlik Spor’u anlattık. Toplu aidat yatırmalarının yanlış olduğunu söyledik. Bunlara rağmen iki laf etmediniz. Nerede Beşiktaş aşkınız? Allah, Beşiktaş’ı Beşiktaş’a ihtiyacı olanlardan korusun.

Mali ve İdari Genel Kurul toplantıları, Beşiktaş’ın dertlerinin konuşulduğu yerlerdir. Toplantılarımızı daha saik bir ortamda yapalım istedik. Ekim ve kasım aylarında Mali ve İdar Genel Kurul toplantılarımızı yapmak istiyoruz. Dönemimizde 1920 kişi üyelik başvurusu yaptı. 1730 kişinin başvurusu kabul edildi. Üyelik başvurusu kabul edilmeyenler ülkemizin yasalarına göre istenen şartları yerine getirememeleri ve üyelik ücretlerini kendilerinin ödememesidir. Beşiktaşlıları kulübümüze üye olmaya davet ediyoruz.”

Raporların müzakeresinin ardından Divan Kurulu Üyelerimize hitap eden Başkanımız Ahmet Nur Çebi, şu ifadeleri kullandı:

“Uzun bir süredir bir araya gelememiştik. Pandemi henüz geçmiş değil. İki kez Covid-19’a yakalandım. Kolum kırıldı, acı içinde Beşiktaş’a hizmet etmeye devam ettim. Sağlığımı ve hayatımı Beşiktaş için ortaya koydum. Tüm Beşiktaşlılara cevap vermeye çalışıyorum, ben Beşiktaşlılar adına buradayım.

Biz göreve geldiğimizde kadın voleybol takımımız zaten küme düşmüştü. Federasyon pandemi nedeniyle düşmeyi kaldırmıştı. Çocuklarımıza temiz formalar ve iyi hocalar vermek istiyoruz. Bu yönde çalışmalara başladık. Kulübe gelen hacizlerin en acımasızı voleyboldan gelenlerdi.

KPMG raporu konusunda hukuk içerisinde davranacağız. Biz camiamızla birlikte sorunları çözmek istiyoruz. Raporu üyelerimizle paylaşacağız.

Tüzükte yazdığı gibi hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Üyelerimizin aidatlarını yatırabileceğini düşünüyoruz. Yaşanmışlıklar nedeniyle bindirilmiş kıtalar ifadesini kullanıyoruz. Bindirilmiş kıtalarla mücadeleye devam edeceğiz. Aidat konusunda hiçbir Beşiktaşlıyı zor durumda bırakmak istemeyiz.

Tüzük yeni baştan yapılacak. Camia ile çalışmaları paylaşacağız. Aidatlarını yatırmadığı için üyeliği düşenler olmuş, bu konuyu gündemimize alacağız. Herkesle kucaklaşmak bizim vazifemiz. Bindirilmiş kıtalarla mücadele etmekten geri durursak Beşiktaş kaybeder.

Kimse başkaları adına konuşmasın. Ben buraya gelmeme konusunda tehdit edilsem sabah 7.30’da kapıya dikilirdim. Başkaları adına konuşmak doğru bir şey değil. Kim bir şey diyorsa ismiyle açıklasın. Bağış kampanyamız devam ediyor. Bağış yapma şekillerini anlatmıştık. Bu konunun altında başka şeyler arayanlar önce kendi bağışlarını yapsınlar.

Akatlar’daki tenis sahasıyla ilgili yapılmış sözleşmeler var. Sözleşme bittikten sonra yeniden verilirse hata yapmış oluruz. Hukuken tenis sahasını geri almamız zor. Zamanı geldiğinde alınacaktır.

Biz iki yıldır geçmiş yönetimlerle ilgili konuşmuyoruz. Birileri çıktı konuşuyor. Ne oldu bilmiyorum. Gayem birlik-beraberlik içinde kulübü yönetmek. Yokluk içinde şampiyon olduk. Allah hediye etti. Beşiktaşlılar hak etti. İlahi bir adalet var. Rabbim bize vesile oldu. Erkek ve kadın futbolda üç kupa kazandık. Takdir görmek bizi onurlandırıyor, eleştirilere saygı duyuyoruz.

MHK’de görevli bir hakem hocası, Sergen hocamızın saha kenarındaki tavırlarını gündeme getirmiş. Almanya’da isim verererek konuşsun bakalım. İsim vermesinde art niyet arıyoruz. MHK başkanını göreve davet ediyorum. O konumdaki bir kişi, hocamızın ismini vererek eleştiri yapamaz. Bir daha olursa bu kadar yumuşak cevap vermeyiz. Amaç hakemleri baskı altına almak. Geçen sene de yapanlar oldu ama başarılı olamadılar, yine başaramayacaklar. Boşuna uğraşmasınlar.

Sosyal medyada troller var. Önce eskiler besledikleri trol hesapları beslemekten vazgeçsinler. Bunu da buradan kendilerini iletmiş olayım.

İki yıl evvel göreve geldiğimizde Beşiktaş’ın içinde bulunduğu durumu arz etmiştim. Bazıları “Geçmişi konuşma işine bak” dedi. Mali borçların had safhada olduğunu ve gelir olmadığını ifade etmiştik. Biz erken seçimle göreve geldik. Bizden önce mayıs ayında görevi alanlar ağustos ayında neden bıraktılar? Mayıs ayında Bankalar Konsorsiyumu A kredisi diyordu, sonra B oldu. Şaşırdılar. Gelirlerin tamamı bankalara temlik edildi. Sonrasında limit problemi ortaya çıktı. Hala gönderemediğimiz futbolcular var. Adamın maliyeti 20 milyon avroyu bulmuş, git diyoruz son dakikada vazgeçtim diyor. Zor günler geçirdik. Borçlarda artış var. Bu faizlerle bu işler gerçekten sıkıntılı. 700 milyon lira faiz ödüyoruz. Biz bu zor günleri aşmaya çalışırken bir buçuk yıl geçti. Cumhurbaşkanımıza gittim süreci anlattım. Kendisi sürekli geliyorsunuz dedi. Yöneticiler gelir ve giderler konusunda kendi dönemlerinden sorumlu olsunlar dedik. Bundan sonrası için tedbirli olmamız lazım. 110 milyon lira cebimden koydum. 675 milyon lira da kefalet verdim. Kulübü ayakta tutmaya çalıştım.

Birilerinin altını oyduk da gittiler değil, kulübün durumunu gördüler vınladılar. Şimdi altımızı oydular diyorlar. Eski yönetimde son iki yıl boyunca taciz edildim. Kulüpten gitmem için neler yapıldığını burada konuşmayacağım. Altının oyulduğunu iddia edenlerle camianın önde gelen üç ağabeyine gidelim anlatım, bakalım kime hak verecekler. Kredi A şeklinde olsa ve TFF limit kuralını getirmese gitmeyecektiniz. Taraftarlar benim gözümde bütündür. Altımı oydular ifadesi çok ağrıma gitti. Ben kimsenin altını oymam. Ben gittikten sonra bir sene ağzımı açmadım. Aradan iki yıl geçmiş konuşuyorsunuz. Ben camiada birlik sağlamaya çalışıyorum. Basketbolda mucizeler yaratmışız, NBA’ye oyuncu gönderiyoruz. Karşılığı ne, onlara göre hiçbir şey. Varsa yanlışımız gelin genel kurulda konuşun.

KPMG evrak isteyecek, evrak istediği kişi sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evinde. Yedi sene bir şey olmamış rapor biraz gecikti diye bu telaş niye? Eski dönemde Demirören’in raporunu söyledim, hesap soralım dedim. Demirören, Beşiktaş’a verdiği zararın daha fazlasını kulübe bağışlayacak. KPMG raporu ile ilgili olarak ben de yansam gereğini yapacağım dedim. Neden kaçayım ki, altı buçuk sene ben de oradaydım. Stadı yaparken takımı şampiyon yap ağabey, sonra gel icra kurulunda görev al ağabey. Öyle bir şey yok. Gelsinler burada konuşsunlar, trollere verecekleri parayı Beşiktaş’a versinler.

Yıldız isimleri düşük ücretlerle kulübe kazandırdık. Şampiyon olacağız. Geçen sene de söylemiştim, kimse inanmamıştı. Amatör şubeler eskisi gibi kulüp bütçesinden beslenmeyecek. Sponsor bulacağız, ellerimizi cebimize atacağız. Gençlere spor yaptırmanın yolunu bulacağız. Beşiktaş’a yakışır şekilde amatör şubelerimizi ayakta tutacağız.

BJK Koleji çok başarılı şekilde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam ediyor. Öğrenci kapasitesinin artması lazım. BJK Koleji’nin elli yıl sonra Kabataş Lisesi gibi olmasını hayal ediyoruz. Bırakmam Seni bağış kampanyamız devam ediyor. Lütfen destek olun. Her damla bizim için çok önemli.

Bizim dönemimizden önce yapılmış sözleşmeler var. Bunları kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Yapılmış facia oyuncu ve diğer sözleşmeler bitene kadar sıkıntı yaşayacağız. Bu sorunu da birlik içinde aşacağız. Geçmiş yönetimle ilgili konuşmak istemiyorum.

Biz göreve geldiğimiz futbol takımımız kötü bir durumdaydı ve maddi sıkıntılar vardı. Maddi sıkıntıları aşmamızla takım yukarıya doğru ivmelendi. İlerleyen dönemde takım yeniden düşüşe geçince Abdullah Avcı’ya nedenini sordum. Eskiler var, burayı karıştırıyorlar dedi. Benim enerjim bitti, ayrılalım, beni gönderin dedi. Abdullah Avcı’nın sözleşmesinde iş bulana kadar maaşını alır maddesi var. Ben Türkiye’nin en iyi hocasıyım dedi. Biz de öyleyse dört ay içinde iş bulursunuz biz de bu yükten kurtuluruz dedik. Daha sonra uzlaşma için birçok kez aradım. Geliyorum dedi, gelmedi. Beni avukatına yönlendirdi. Sergen Yalçın, Avcı’dan sonra iki milyon liraya imza attı. 12 milyon liralık sözleşme yapılıyor ama çıkış maddesi koyulmuyor. Aynı hoca, şimdi 800 bin avroya çalışıyor. Neyin hesabını yapıyorsun. Sözleşme diyor ki, Beşiktaş indirim talep edemez. Elimiz kolumuz bağlanmış. Beşiktaş küme düşmüş ben anlaşmak için Avcı’yı mı bekleyeceğim. Beşiktaş’ın menfaati için günlerce pazarlık ettim. Ben artık birlik olsun istiyorum. Beşiktaş için çalışmak istiyorum. Kimsenin enerjimi almasına izin vermeyeceğim.

Haksız yere eleştirilmekten çirkin ifadelere maruz kalmaktan rahatsızım ama dikkate almıyorum. Genel kurulumuzun emirlerini yerine getireceğiz. Ne gerekiyorsa yapacağız.”

Başkanımız Ahmet Nur Çebi, konuşmasını tamamladıktan sonra Divan Kurulu Başkanımız Tevfik Yamantürk ile birlikte 50 yıllık üyemiz Faruk Çağan’a plaketini takdim etti.