HABERLER

11.09.2018

FUTBOL

Teknik Direktörümüz Şenol Güneş’ten Açıklamalar

Teknik Direktörümüz Şenol Güneş, BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde gündeme dair açıklamalarda bulundu.

‘Yeni bir vizyon çizmek gerekiyor’

Futbolun içinde uzun yıllardır varım. Düşüncelerim belli. Geleceği planlarken yanımda umutlarım var. Geldiğimiz noktaya göre uygun davranmadığımızı söyleyebilriim. Yeni bir vizyon çizmek gerekiyor.

‘Başkan veya hiçbir oyuncumla sorunum yok’

Başkan kulübün sahibi. Her yere gelip gidebilir. Başkandan gizli bir gündemim yok benim. Başkanla aramızda hiçbir problem yok. Benim hiçbir oyuncuyla sorunum olmaz. Bu takımdan birçok oyuncu gitti. Giden oyunculara sadece ben karar vermiyorum. Kulübü yöneten ben değilim ama fikirlerimi söylüyorum. Giden oyuncular ben istemedim diye gitmiyor, şartlar sonucu gidiyor. Yönetim elinden gelen gayreti gösteriyor.

‘Geçen sene zor bir fikstürde oynadık’

Fikstürle ilgili herhangi bir beyanım yok. Geçen sezon biz zor bir fikstürde oynadık. Galatasaray’a UEFA Şampiyonlar Ligi’nde ve diğer takımlara UEFA Avrupa Ligi’nde başarılar dilerim. Bize haksızlık yapıldığını dile getirirken başkasına ne yapıldığı hakkında konuşmam.

‘Futbol artık küreselleşti’

Ben İsviçre’ye UEFA Elit Teknik Direktörler Toplantısı'na gittim. Hiçbir kanal kamera ya da muhabir göndermedi. Yabancı konusu o toplantıda hiç konuşulmadı. Dünya futbolu nereye gidiyor, bunlar konuşuldu. Artık antrenörlerin futbolu var. Futbol artık küreselleşti. Biz futbolun emekçisiyiz. Birbirimizi eleştirelim ve doğruyu bulalım.

‘Taraftarlarımızın beklediği başarıya ulaşacağız’

Dört maçta yedi puan aldık. Bu başarısızlıktır. Sorumlusu benim. Önümüzde dört tane lig maçı ve iki tane Avrupa kupası var. Bu maçları kazandığımız takdirde daha iyi bir noktada olacağız. Eleştiriler olacak ama sonuçlardan eleştiri çıkarmak doğru değil. Taraftarlarımızın beklediği başarıya ulaşacağız. Beşiktaş büyük bir camia. Fair-play içinde olacağız.

‘Türk futbolunun felsefe sorunu var’

Türk futbolun temel sorunu yabancı kuralı değil. Asıl sorun futbol kalitesi. Felsefe sorunumuz var. Doğru felsefemiz yoksa aldığımız sonuçlar bizi yanıltır. Yeni oyuncular üretmeli ve kriterler koyulmuş yabancı oyuncular birlikte oynamalı. Futbolun paydaşları bu konuyu tartışmalı. Ekonomik ve teknik konularda mesafe alınmalı. Çalışan ve yetenekli olan bir futbolcu mutlaka iyi bir noktaya geliyor. 14 yabancı fazla diye düşünüyorum. Yetkililer ne karar alırsa saygı duyarım. Bize gelen oyuncuların kriterleri olmalı. Yabancı kriterleri benimle hiç konuşulmadı. Kuralları herkes işine geldiği gibi kullanıyor. Bizde uygulama ve denetim sıkıntısı var. Bence yabancı sayısı azaltılmalı. Futbolcular her bölgede oynayabilir. Zaman içinde oyuncu bölgesini bulur. Genç oyuncuların çeşitli bölgelerde oynamaları onlara bir şeyler katar. Eski köye yeni bir adet getirmek zorundayız. Kulüp yapılarını yeniden gözden geçirmek lazım. Tüm görev tanımları yeniden yapılmalı değişmeli. Teknik direktör takımı yönetir ama kulübü yönetmez. Futbol okulları fabrika gibi olmalı. Üretelim ve seyircilere kaliteli bir oyun izletelim. Her rolde oynayamam. İyi niyet suistimal edilmemeli. Çarpıtılmış bilgilerle insanlar kandırılmamalı. Futbola hizmet edenlerin onur ve haysiyetleri korunmalı. Çocuklarımıza kaos ve karmaşa bırakmayalım. Şaibesiz bir yeni dönem diliyorum. Transfer dönemi kapandıktan sonra ek transfer süresinin verilmesi takımlar arasında haksız rekabet yaratır. Boşta kalan oyunculardan dolayı bir mağduriyet var.

‘Kaliteli oyunculara sahibim’

Takım kadrosu değişince oyun yapısı da değişir. Aynı oyuncularla bazen farklı sonuçlar alırsınız. Antalyaspor maçında dört atakta üç gol yedik. Çok hücum yaptık ama gol çıkaramadık. Çalışmaya devam ediyoruz. Eskiden topu çabuk kazanırdık ama şimdi geç kazanıyoruz. Erzurum ve Bursa deplasmanlarında ilk yarı kötüydük. Elimdeki oyuncuların kaliteli olduğunu ve önemli işler yapabileceğimizi düşünüyorum. Üç günde bir maç yapıyoruz.

‘Avrupa’daki antrenörler bizi çok iyi biliyorlar’

Beşiktaş, Avrupa’da bir değer görüyor. Beşiktaş’ta çok büyük işler yapıldı. Sorunları var ama aşılmayacak kadar değil. İsviçre’ye Beşiktaş Teknik Direktörü olarak gittim. Onlar bizi çok iyi biliyorlar. Bize saygıları var. Türk futbolunun orada temsil edilmesi önemli.

‘Çocuklara spor yapma imkanı verilmeli’

Türk futbolunda altyapılar istenilen seviyede değil. Almanlar uzun yıllarda altyapıya yatırım yapıyoruz. Biz çamurda oynadık. Şimdi imkanlar daha fazla ama hala istenilen seviyede değil. Güney Amerika ülkeleri birçok oyuncu yetiştiriyor. Çocuklarımıza her alanda spor yapabilecekleri imkan verilmeli. Altyapıda oyuncu yetiştirmek için önce onları yetiştirecek antrenörleri yetiştirmeliyiz. Kulüp yapıları buna uygun olmalı. Devlet futbolu desteklemeli, belediyeler sahalar yapmalı.

‘Oyuncularımın son durumuna bugünkü idmanda bakacağım’

Lens iyi çalışıyor. Erzurum’daki sakatlığı uzun sürdü. Hazırlık maçında bekte oynattım onu. Geçen seneden daha iyi. Caner ve Gökhan Gönül sakattı, Gökhan Gönül idmana çıktı. Adriano’da yorgunluk ve ağrı vardı. Caner’in durumunu bilmiyorum. Tolga’da bir kanama vardı. Tolgay da sakatlıktan sonra bugün idmana çıkacak. Takım dün izinliydi. Hepsinin durumunu bugün gözden geçireceğim.

‘Bütün teknik ekip takıma destek için var’

İlhan ve Guti ile uyum içinde çalışıyoruz. Bütün personel burada takım için var. Değerli oyuncuların bizimle olması bizi onurlandırır. Takıma gerekli katkıyı yapıyorlar. Herhangi bir sorun yok.

‘Avrupa Ligi’nde gruptan lider çıkmak istiyoruz’

Grup birincisi olmak istiyoruz. Bizi ve Genk’i grupta şanslı görüyoruz. Malmö sürpriz yapabilir. 
Fotoğraf: Rahman Sağıroğlu