HABERLER

Beşiktaş Efsaneleri: Joe Erwin Kuzman

Tek Gol Kuzman, Tek Gol: Joe Erwin Kuzman

Macar ekolünden yetişip Beşiktaş’a geldi... Siyah-Beyazlı forma ile iki sezon görev yapmasına rağmen faydalı futbolu ve klası ile tüm Beşiktaşlılar’ın gönüllerinde taht kurdu. Beşiktaş’ın ilk yabancı futbolcusu olan Kuzman, 1966-67 Lig Şampiyonluğu’nun kazanılmasında da büyük pay sahibidir.

1950’li yılların başından itibaren Avrupa Futbolunda Macar fırtınası esmeye başlamıştı. Puşkaş, Koçis, Hideguti, Czibor gibi üstün yetenekli futbolcuları ile tam bir yıldızlar topluluğu hüvviyeti kazanan Macaristan, 1950 yılında uluslararası ilk başarısını Olimpiyat Şampiyonu olarak elde etmişti.

Kuzman, futbola Budapeşte’nin ünlü takımı MTK'da (Hungaria) başladı. Bu köklü kulübün alt yapısında yetişen Kuzman yetenekleri ile kısa zamanda A Takıma terfi etti. Şöhreti Macaristan sınırlarını aşınca Avusturya’nın Wiener Sport Clup’u renklerine kattı O’nu. Buradaki 1 yıllık mesaisinden sonra, İspanya’dan gelen cazip teklif üzerine bu ülkenin Sevilla kulübüne transfer oldu. İspanya’daki futbol hayatı, 6 sezonu Sevilla ve 3 sezonu da Espanyol’da olmak üzere tam 9 sezon sürdü.

1966-67 sezonu onun için yeni bir başlangıç olmuştu.

Vatandaşı Szalay ile birlikte Türkiye’ye geldi ve Beşiktaş’a transfer oldu. 32 maçlık lig maratonunda, bilhassa kritik maçlarda attığı birbirinden güzel gollerle hemen klasını belli etti ve Siyah-Beyazlı taraftarların kalplerinde taht kurmakta gecikmedi. Ne de olsa ünlü Koçis’in veliahtıydı o dönemde. Kuzman; 1966-67 sezonunda zaman zaman sakatlandığı için, toplam 32 hafta süren maratonda ancak 22 karşılaşmada yer alabildi. Buna rağmen oynadığı 22 lig maçında attığı 8 golün 5’i galibiyeti getirdiği için Beşiktaş tribünlerini dolduran taraftarlar kendisine; “Tek gol Kuzman, tek gol” diye tezahürat yapmaya başlamışlardı.

Beşiktaş’ta 1966-69 yılları arasında top koşturdu ve 1 Türkiye Ligi Şampiyonluğu ile 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu yaşadı. Dürüst kişiliği, centilmen yapısı ve futbol kariyeri ile karakter olarak da benzeştiği Siyah-Beyazlı camianın sembollerinden biri oldu. Karakartallı taraftarların kalplerinde ve Beşiktaş’ın şanlı futbol tarihi içinde ölümsüz bir isim olarak yer etti.

Kaynak: Vala Somalı / Beşiktaş Dergisi - Sayı 72