HABERLER

Tüzük Açıklaması

Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği Tüzüğü ile ilgili haberler hakkında kulübümüzün açıklaması şöyledir:

Bilindiği üzere; Derneğimizin 05.05.2013 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurulu’nda tüzüğümüzün bir kısım maddelerinde değişiklikler yapılmış, bu değişiklikler Genel Kurul’da kabul edilmiştir.

Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanunu gereğince tüzük ve tüzük değişikliklerinin Dernekler Masası tarafından onaylanmasına gerek bulunmamakta olup, Genel Kurul tarafından onaylanması yeterlidir.

Yeni tüzüğümüz Dernekler Masası’na iletilmiş, Dernekler Masası’nın 27.06.2013 tarihli yazısı ile;

Tüzüğün 42. maddesinin gözden geçirilerek, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 86.maddesi “Denetim kurulu, üç asil ve üç yedek üyeden az olmamak üzere dernek tüzüğünde belirtilen sayıda üyeden oluşur” hükmü çerçevesinde denetleme kurulu yedek üye sayısının belirtilmesi gerektiği,

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 68. maddesi, “Dernek üyeleri eşit haklara sahiptirler. Dernek üyeleri arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, din ve mezhep, aile, zümre ve sınıf farkı gözetilemez; eşitliği bozan veya bazı üyelere bu sebeplerle ayrıcalık tanıyan uygulamalar yapamaz, her üyenin, derneğin faaliyetlerine ve yönetimine katılma hakkı vardır” hükmünü amir olduğundan, tüzüğün 42. maddesinde geçen denetleme kurulunun kimlerden oluşacağı hususunun da söz konusu mevzuat hükmü doğrultusunda yeniden düzenlenmesi gerektiği,

Tüzüğün 17. maddesinde belirtilen Genel Kurul’a katılma hakkına sahip olan üyelerin bir yıl dernek üyesi olma şartının, tüm üyeler için uygulanması gerektiği değerlendirildiğinden tüzüğün 35. maddesinde geçen “..en fazla 3(üç) tanesi için kulüp üyeliği yeterli olup, üyelikte bir tam yılını olma şartı aranmaz” şeklinde hükmün gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi gerektiği,

Tüzüğün 48/c maddesinin muğlak olduğu değerlendirilmiş olup, söz konusu maddenin yeniden düzenlenmesi gerektiği

belirtilmiş, bu eksiklerinin 30 gün içinde giderilmesi istenilmiştir.

Bu yazıya karşı yapılan tespitlerle ilgili gerekli yanıt verilmiş, bununla beraber 30 günlük sürenin kısa olması nedeniyle, ilk yapılacak Genel Kurul’da tespit edilen hususların gözden geçirilerek yeniden düzenleneceği hususu Yönetim Kurulu tarafından taahhüt edilmiştir.

Yukarıda açıklandığı üzere Dernekler Masası’nın gözden geçirilmesini istediği hususlar esaslı unsurlar olmadığı gibi, Dernekler Masası’nın halen eski tüzüğün geçerli olduğu hususunda da bir itirazı bulunmamaktadır.

Kaldı ki Tüzüğümüzün 68. maddesinde de “tüzük değişikliklerinin genel kurul tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe gireceği” açık bir hüküm olarak yeralmaktadır ve bu maddeye ilişkin olarak da Dernekler Masası’ndan herhangi bir uyarı gelmemiştir.

Bu nedenle, halen eski tüzüğün yürürlükte olduğu yeni tüzüğün yürürlüğe girmediği yolundaki haberlere itibar edilmemesi değerli üyelerimize duyurulur.

Beşiktaş JK