HABERLER

18.06.2013

FUTBOL

Önder Özen'den Açıklamalar

Futbol Genel Direktörümüz Önder Özen, basın toplantısında çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

BJK Nevzat Demir Tesisleri'nde düzenlenen basın toplantısında hem gündemdeki konulara hem de çalışmalarına değinen Önder Özen, medya mensuplarının sorularını da yanıtladı.
 
Önder Özen'in toplantıda yaptığı açıklamalar şöyle:
"Şu dönemde yapılan işlerin biraz gizlilik taşıma gereği nedeniyle bir araya gelemedik, özür dilerim. Bir konuda disipline ihtiyacımız var. Transfer konusu disiplin gerektiren bir alan, herkes transfer konuşuyor, bilmek istiyor. Bu dönemde herkes transfer yapmak istiyor, biz de yapmak istiyoruz ama şunu biliyoruz ki; çok istekli talepkar görünürseniz muhatap olduğunuz kulüp ve oyuncunun yararlanma şansı yüksek, talepkar görünmemek gerekiyor. 10 gün önce dostane söylediğim bir şey var, 'Zaman zaman size yalan söylemek zorunda kalabilirim' demiştim. 'Ali mi?' diye soruyorsunuz, 'Hayır' diyorum, belki 'Hayır' değildir, 'Ali' bizdeki bu isteği gördüğünde veya Ali'nin kulübü gördüğünde rakamlar Türk Lirasından Euro'ya çarpı 2 şeklinde geçebiliyor. O yüzden dikkatli olmaya çalışıyoruz. Bir de transfer konusunda disiplinli olmamamız nedeniyle kaybettiğimiz paralar var. Rubin Kazan'la bedelsiz şansı vardı, ama mümkün olmadı. Kulüp Beşiktaş'ın isteğini gördükten sonra bir rakam talep etti. O rakam üzerinden kulüp profesyonelleri pazarlık yaptılar ama 350 bin Avro yapmak zorunda kaldık. Türk Lirasına çevirdiğimizde ciddi bir rakam. Biz bu parayı kaybettik."
 
FUTBOL A TAKIM ve TEKNİK DİREKTÖR
"Ya başarmış teknik adam olacak, ya da her şeyi başarma potansiyeline sahip teknik direktör olacak. Taktik veren bir teknik direktörle çalışmak istedik, taktiği aşanlar işi çok iyi biliyorlar ama hafta içi çalışma gerekir, soyunma odası hakimiyeti, mutlak koşulsuz demokratik teknik direktör olsun, genç oyuncuyla iletişim becerileri olsun, geliştirici olsun, buraya bir şampiyonluk kazandırıp arkasında bakmadan gitsin. 'Bunu kabul etmiyorum' dedim. Bir Şampiyonlar Ligi'nin gelirinin gelmesi sonraki senelerdeki başarıları tetikleyebilir. Planlama yapmamıza gerektiğine inandım. Antrenör tarfimini Yönetim Kurulu'na verdim, değerlendirmesini yaptı. İki aday üzerinden görüşmeler dün itibariyle başladı. Birini ben yaptım, diğerini yönetim kurulu üyemiz yaptı. Yurt dışında önümüzdeki bir kaç gün içinde anlaşma olacak."
 
STAT KONUSU
"Stat konusu, ekonomik olarak evet ise 'evet'... Geçtiğimiz sezon Galatasaray ile Fenerbahçe 90 milyon TL gibi bir gelir elde etti. Beşiktaş, 20 Milyon TL gelir yaptı."
 
GEÇEN SEZON
"UEFA Avrupa Kupası, Türkiye Kupası oynamadan geçen sezon 37 maçla geçildi. Attığımız - yediğimiz golleri sınıflandırdık, 49 lig golü yedik. Tasnif etmeye çalıştık. Kanattan, cepheden çok fazla... Savunmada bir problem açıkça gözüküyor. Kaleci, bir kaleci olmalı mutlaka... Bir stoper olmalı, savunmanın soluna da bir oyuncu gerekir. İsmail Köybaşı sakatlandığında A Milli Takım oyuncusuydu. Zor bir rehabilitasyon süreci, hazırlık dönemlerinin ilk günlerinde olmama ihtimali büyük. Sezonun ilk haftalarında olmayacak. Fizik kuvvet olarak takımla olmama olasılığı yüksek. Ya geçici çözüm bulacağız hazır her an devreye girebilir, ya da bir oyuncu bulduğumuzu düşünüyoruz. Rakamlar biraz ölçeğimizden yüksek gibi gözükse de aldığımızın iki katına satabileceğimize inanıyoruz. Stoper konusunda aday vardı, defansif karakterli bir orta saha almamız gerekiyor. Seçimin olması birinci tercihimizi kaçırmamıza neden oldu. İspanya Ligi'ne. 10 numara gerekmiyor, Türkiye'de de Avrupa'da da yok 10 numara yok."
 
GİDECEK OYUNCULAR
"Hilbert'in sözleşmesi bitti, yenilenmedi. Rakamlar konusunda kulübün bazı istekleri var. Roberto Hilbert'in de istekleri var. Paralel gitmedi, anlaşma olmadı."
"Dentinho kendi planlamamda önümüzdeki sezon kadrosunda olsun istemem. Arkadaşlar çalışıyorlar, çözebiliyorsa Almeida'nın kalitesi ve kariyeri ortadadır. Portekiz milli takımının güncel oyuncularından biridir. Sağlam bir Almeida'ya, iyi bir Almeida'ya 'hayır' denmez. Verimlilik, aldığı ücret konusunda denge kurmamız gerekiyor. Böyle bir denge varsa çalışılabilir, varmış gibi gelmiyor o zaman Almeida'ya gelebilecek teklifleri bekleyebiliriz."
 
"Futbol Direktörü, teknik direktörün patronudur' lafı hoşuma gitmiyor. Onun çalışma arkadaşı olabilirim, patron olabilenlerle de mesafeliyim. Patron lafını hiç sevmiyorum. Çalışanların, futbolcuaların, teknik direktörlerin çalışma arkadaşı olurum. Onlar da çalışma arkadaşım olur."
 
"Fernandes bana göre seyir zevki veren, çok ama çok önemli oyuncu. Gece hayatıyla ilgili gündeme geldiği söylendi, hiçbir bilgim yok. Basına yansıyan kısımlarıyla ilgili bilgim yok, ama arkadaşlarım bu konuyla ilgili bana gerekli bilgileri verdiler. İki olasılık var; ya oyuncu departmanı olacak yabancı oyuncularla birlikte çalışacak, ya da yabancı oyunculara servis verecek bir firmayla anlaşmamız olacak. Fernandes'le ilgili kesinlikle çalışmamız olacak. Yabancı oyuncu departmanı ya da firma yetkilileri bizim önerdiğimiz şeklinde çalışacak. Performansıyla çalışacağını düşünüyorum. Henüz yenilenmedi, ama çok isteriz. Yabancı oyuncu departmanı pahalıya gelirse bu konuda servis yapan bir şirketle çalışacağız. Şirkete biz parayı öderiz demiyoruz, oyuncu kendi ödesin. İstanbul'daki bazı yabancı oyuncularla Beşiktaş çalışmış, benden önce..."
 
"Holmen ile ilgili girişim olmadı. İbrahim Toraman sözleşmesine imza attı ama henüz yürürlüğe girmiş değil. Girebilir, girmeyebilir kararı teknik direktör verecek."
 
TRANSFERLER KONUSU
“Transferler konusunda biraz ağır gittik çünkü bir seçim süreci vardı. Genç oyuncu olması sebebiyle Gökhan Töre'de acele ettik. Gökhan Töre’nin son sezonlarını iyi geçirmemiş olduğu düşünülebilir. Ama Milli Takımımız’ın ve büyük takımların genel olarak yaşadığı sorunlar var. Kapalı savunmalara hücum eden Beşiktaş’ın 0-0’ı oynadığı anda problem çözme becerisi gelişmiş oyuncuların kadromuzda var olması gerekiyor. Gökhan Töre böyle bir oyuncu vebununla beraber birebir çabuk ve kıvrak oyuncumuzda yeteri kadar yok, takviye yapmak istedik. Gökhan Töre, 21 yaşında çabuk ve kıvrak ofansif kanat oyuncusu, becerimizi arttırmamız konusunda, 1-0’ı oynayabilecek oyucu. O yüzden acele ettik, diğer oyuncularda ise seçim sonucunu bekledik ve iki yabancı oyuncu üzerinde duruyoruz. 8-10 milyon Euro gibi rakamlar gündemde ama böyle bir rakam yok. Görüşmelerimizde yabancı oyunculara en yüksek teklif ettiğimiz para 2.8 milyon Euro... 3.1 milyon Euro pazarlıklar sonucunda geldiğimiz nokta... En son olarak belki 3.4 milyon Euro’ya çıkarız. Diğer yabancı oyuncu için sözleşmesinde 1.5 milyon Euro’luk şart vardı. Ama İspanyol kulüpleri devreye girdikten sonra şu anda onun için de 2.5 milyon Euro konuluşuluyor. Transferde 8-10 milyon Eurolar verme niyetinde değiliz. Türkiye içinde böyle oyuncular olmadığına inanıyoruz. Bir başka kulüp bizim beş katımızı verebilir, ama bu doğru olduğu anlamına gelmez. Rakamları makul seviyeye çekmeye çalışıyoruz. Bu görüşmeleri ekonomi konusunda işi bilen arkadaşlarla paylaşıyoruz. Yerli oyuncular konusunda da aynı şey geçerli, prensip olarak anlaştığımız oyuncular var ve konuşulan ücretlere göre şu anda çok iyi gittiğimizi düşünüyorum.
Büyük, genç oyuncular futbolunu olgunlaştırmamış, olgunlaştırdığında fark yaratacak A Milli Takım’ın direkt oyuncusu olma olasılığı yüksek oyuncularla görüştük. Birkaç gün içinde, TFF Genel Kurulu bitimini takip eden günlerde bu transferleri sonuca ulaştırcağız. 3-4 tane futbolunu olganlaştırmış oyuncularımız olur. Onun dışındaki görüşmelerimiz, potansiyeli olan, sıfırdan olmamış bir yıldız nasıl görebiliriz, nasıl kadroya nasıl katabiliriz, bu bağlamda olur."
 
TEKNİK DİREKTÖR KONUSU
“İki adayımız var, her ikisi de yabancı isimler. Şu anda kimse ile imzalanmış bir anlaşma yok. Görüşmelerimize henüz dün başladık. Adaylarımızın ilk önce şu anda sözleşmeli oldukları kulüpleriyle bir görüşmemiz oldu."
"Fevzi hocanın kontratı altyapıda olacak, tüm kaleci antrenörleriyle beraber A Takım'ın kaleci departmanının şef antrenörü olan isimle çalışacak. 3 yılın sonunda altyapıdaki kaleci antrenörlerimiz, mutlaka Beşiktaş'ın insan kaynaklarından olan A Takım'da çalışacaklar. Kendisine sadece 3 yıl anlaşma teklif ettik."
 
BASINDA ÇIKAN HABERLER KONUSUNDA

"Takım planlamam içinde Fenerbahçeli herhangi bir oyuncu yoktur. Fenerbahçe'de oynamış veya oynamakta olan herhangi bir oyuncu yoktur. Geçtiğimiz haftalarda Semih ile alakalı haber çıktı, beğendiğim doğrudur ancak Beşiktaş'a transfer etmek istediğim doğru değildir."
"Volkan Babacan ile ilgili haberler çıktı. Bu sezon PTT 1. Lig’in bir numaralı kaleci performansını çıkardı, çok maç kazandırdı ve çıkış içinde. Türkiye'nin tüm profesyonel liglerinde en eğitimli birkaç kaleciden biridir. Kesinlikle ilgilendiğimiz, teklif yaptığımız, yapacağımız doğru değildir."
"Çalışmak isteyeceğimiz teknik adamlara sorduk, hangi takım formasyonlarıyla oynadıklarını sorduk. Ona göre çalışma yaptık; Günay ve Gökhan Töre dışında çalışma yapmadık. Hocanın gelmesini bekliyoruz. Kontaklar hazır, her türlü alternatifleri hazır. Hocanın isteğiyle transfer yapılacak. Bazı oyuncu tipleriyle ilgili kararı ben veririm. Beşiktaş'ın şansı olduğunu düşünüyorsak kimseye sormadan alırız."
"Ronaldinho benim planlamamda yok. Sadece benim planlamam değildir aslolan, yönetim kurulunun da bir planlaması olur. Ticari kısmını bilmem, hiç anlamıyorum. Teknik anlamda ihtiyacımız olmadığını düşünüyorum. Ürünler bazında zenginleştirme konusunda yönetim kurulu düşünebilir. Ürünleştirmede verebilecekleri fazlaysa yönetim kurulu değerlendirir."
 
ÖZKAYNAK DÜZENİ
"Alt yaş gruplarında Türkiye'nin en iyisiyiz. Yaşlar büyüdükçe sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en iyilerinden biri olacak yaş gruplarımız var. Aşağıya doğru oyuncuların yetenek anlamındaki potansiyeli, eğitim anlamında fark yaratacağımızı düşünüyorum. Altyapıya yeni arkadaşlar katılacak."
 
"Gelecek sezon büyük ihtimalle A2 ligi olmayacak, başka bir şekle girecek. Onlar için bir proje, taraftarların da beklentisi pilot takım. Araştırma yaptım genel eğilim ikinci ligden takım satın almaktı. Takım belliydi, yaptığım araştırmada; tesis kiralamak gerekiyor, stat kiralamak gerekiyor, hizmet binası kiralamak gerekiyor, personel giderleri 5-6 milyon lira bir rakam yapıyor. 5-6 milyon liralık bir harcamayı iki oyuncu çıkarmak diye düşündüğümüzde giderler verimlilik bana uygun gelmedi. Başka bir projeye gittik, kendi pilot takımımızı büyüteceğiz. Önümüzdeki hafta BAL Ligi takımlarından biriyle organik bir bağ kuracağız. Orada A2 oyuncularımız oynayacaklar. 3. lig çok sert bir yarışma mecrasıdır. 3. ligde yaş sınırına karşıyım. İnsan haklarına aykırıdır. Daha önceki milli takım antrenör ekibinin istediği bir karardı. Bu karardan kimse fayda görmedi."
 
'SAHA ZEMİNİ SERT'
 
"Tesisle ilgili geçtiğimiz sezona ait sıkıntılar vardı. tesisi gezdim, sert bir saha olduğunu gördüm. Önemli bir firmayla geçtiğimiz hafta bir anlaşma yaptık. Makinalar geldi, çalışmalar başladı. Normalde saha değişsin isterim ama şu anda ekonomik olarak mümkün gözükmüyor. Belki iki sene bu geçici çözüm devam edecek. Sanırım sahalar biraz daha iyi duruma gelecek."
 
SAĞLIK EKİBİ
"Hem Yönetim Kurulu'nun içinden hem Beşiktaş camiasından 'değişsin' şeklinde baskı var. Pefrormanslarını görmedim, gördükten sonra değişmesi konusunda adımlar atabiliriz. Takviye olabilir. Sakatlıkların sorumlusu değildir sağlık ekibi, oyuncunun sakatlanmasına etki eden faktörler bellidir. Antrenman planlaması vardır, zemin vardır. Devam edeceğiz ama beni kandırma şansları yok, niyetleri de yoktur. Fikir ayrılıkları varsa yolumuzu ayırırız."
 
KALECİ ANTRENÖRÜ
"Kaleci antrenörü yetiştirmemiz gerekiyor. Eğitimle çok iyi kalecilerin yetiştiğine bizzat şahit oldum. Yavuz Şimşek dünya çapında kaleci antrenörüdür. Kısa sürede iki Türk kalecisini potansiyel milli takım adayı haline getirmeyi başardı. 3 yıllık eğitimle yaptı. Yavuz hocayı getiremeyeceğimzi göre arayışa girdik. İki kaleci antrenörü üzerinde yoğunlaştık.  Belçika'da Genk'te bir antrenör var. Deportivo'da bir isim var. Kendisi Nihat Kahveci ile konuşmuş ve çok şaşırmış. Türkiye'ye gelecek. Hem kaleci antrenörü olacak hem de alt yapı kalecilerimizle ilgilenecek. 
 
 
FULYA TESİSLERİ
"Gaziosmanpaşa'da bütün altyapının toplanması gibi proje var. İnşaatçılar futboldan anlıyorlar, ama ben inşaat konusunu biliyorum, zaman alacak. Fulya'da durum iyi değil, ama eğitim kalitesini her şeye rağmen yükseltmek mümkün."