HABERLER

Başkanımızdan Tüzük Değişiklik Önerisi Hakkında Açıklama

BJK Derneği Tüzük Değişiklik Önerisi ve Gerekçeleri hakkında Başkanımız Fikret Orman'ın açıklaması:

BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULÜBÜ DERNEĞİ TÜZÜK DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ ve GEREKÇELERİ

  Genel Gerekçe


Derneklerin kuruluşunu ve faaliyetlerini düzenleyen Medeni Kanun, Dernekler Kanunu gibi temel yasalarda yapılan değişiklikler, BJK Dernek Tüzüğü’nün yeniden gözden geçirilmesini zorunlu hale getirmiş, Divan Başkanlık Kurullarınca daha önce oluşturulan çalışma gruplarına Yönetim Kurulumuz da katkı vermiş ve Dernek Tüzüğü, taslak bir metin olarak yeniden hazırlanmıştır.

Genel Kurul üyelerimizin görüş ve onayına sunulan bu tüzük taslağının hazırlanmasındaki en önemli iki gerekçe, derneklerle ilgili temel yasalarda yapılan değişikliklere uyum sağlanması ve geride bıraktığımız yıllarda yaşadığımız ve kulübümüze zarar veren bir takım hataların ve yanlışlıkların bir daha yaşanmaması düşünülerek  yürürlükte olan tüzüğümüzün uygulanmasında görülen sorunlara çözümler getirilmesi ihtiyacıdır.

Bilindiği gibi, T.B.M.M tarafından 22.11.2001 tarihinde kabul edilerek 2002 yılı Haziran ayında yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Yasası’nın “Dernekler”  başlığını taşıyan II. Bölümü’nde önemli yeni düzenlemeler yapılmıştır. Türk Medeni Yasası’ndaki değişikliklere paralel olarak yeni bir Dernekler Yasası, 23.11.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Dernekler Yasası’nın 14 ve 37. maddelerinde çıkarılması öngörülen yönetmeliklerden, Spor Kulübü adını alan derneklerle ilgili “Gençlik ve Spor Kulüpleri Yönetmeliği” 08.07.2005 tarihinde, İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan  “Dernekler Yönetmeliği” de 31.03.2005 tarihinde, yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Tüm bu yasa ve yönetmeliklerdeki yeni hükümler BJK Dernek Tüzüğü’nün yeniden gözden geçirilmesini ve temel yasalara aykırı hükümlerden arındırılmasını zorunlu hale getirmiş, taslak metinde de bu doğrultuda yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Geride bıraktığımız son on yıllık sürede, Derneğimiz faaliyetlerinde ve yönetim uygulamalarında ortaya çıkan bazı sorunlar, tüzüğümüzün konuya ilişkin hükümlerinin, günümüz koşullarına ve sorunların çözümüne uygun hale getirilmesini de gerekli kılmıştır. Kulübümüzün en önemli uğraş dallarından biri olan futbol alanındaki gelişmelere paralel olarak şirketler kurulmuş, ortaklıklar oluşturulmuştur. Kulüp bütçesinin çok üstünde değerlere ulaşan iştiraklerimizin bütçeleri ve hesapları kulüp hesapları ile bütünleştirilemediği için Genel Kurulumuza yeterli bilgi akışı sağlanamamıştır. Yürürlükteki tüzüğümüzün yetersiz kalmasından kaynaklanan ve tüm üyelerimizin yakından bildiği bu sorunlara (üyelik işlemleri, borçlanma, bütçe ve bütçe disiplininin sağlanması v.s. gibi) çözümler geliştirilmesi ihtiyacı, çalışmalarda dikkate alınan diğer önemli bir gerekçe olmuştur.

Temel yasalara uyum sağlamak ve uygulamada görülen sorunlara çözüm getirmek amacıyla yapılan düzenlemelerin dışında, yürürlükteki tüzüğümüzde farklı maddelerde açıklanan benzer konular, bir araya getirilmiş ve alt paragraflarda yer alan bazı hükümler de ayrı başlık ve maddeler halinde yeniden düzenlenerek, iş bu taslak metinde aynen yer almıştır. Madde gerekçelerinde bu konuda gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Beşiktaş’ımızın yasalar ve kurallar çerçevesinde, günün gereklerine uygun olarak daha çağdaş bir biçimde yönetilebilmesi için hazırlanan bu Tüzük Değişiklik Önerisi’ni görüşlerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Fikret ORMAN
BJK Yönetim Kurulu Başkanı


 
BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULÜBÜ DERNEĞİ TÜZÜK DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ ve GEREKÇELERİ İLE İLGİLİ HAZIRLANAN ÖZEL SAYFAMIZDA GEREKLİ TÜM DETAYLARI BULABİLİRSİNİZ. LÜFTEN TIKLAYINIZ.