HABERLER

15.11.2010

\"Basketbolu ve okulunuzu beraber yürütün\"

Yavru Kartal Dergisi Fun Club üyelerimiz Nükhet Buckley ve Giocamo Senese sordu, erkek basketbol takımımızın antrenörü Burak Bıyıktay yanıtladı.

Nükhet Buckley: Kaç yaşında basketbol oynamaya başladınız?
12-13 yaşlarında oynamaya başladım.
Giocamo Senese: Hemen başarılı olabildiniz mi?
Tabii ki hemen olamadım. Ama çok çalışarak birinci lig seviyesine gelmeyi başardım.
Nükhet Buckley: Basketbol boy uzatır mı?
Herkes öyle zannediyor ama basketbol boy uzatmıyor. Basketbolcular hep uzun boylu olduğu için öyle bir kanı var. Boyunuzun uzaması genetiğinizle ilgili bir şey.
Giocamo Senese: Antrenör olmak mı, oyuncu olmak mı daha zor?
Antrenör olmak kesinlikle daha zor. Oyuncuyken sadece kendi oyununuzdan sorumlu oluyorsunuz. İyi basketbol oynayıp, takımınızın kazanmasını istiyorsunuz. Ama antrenör olunca hem takımdan hem kulübünüzden hem de taraftarlardan sorumlusunuz. O nedenle daha zor.
Nükhet Buckley: A Takımı’nda kaç oyuncu var?
Genç takımdan gelenlerle beraber toplam 13 oyuncumuz var. Ama sahaya 12 kişilik kadro çıkıyor.
Giocamo Senese: Kaç yıldır Beşiktaş’ın basketbol takımı var?
Beşiktaş’ta basketbol faaliyetleri 1933 yılında başlamış. Çeşitli dönemlerde bir süre dursa da 1940 yılından beri faaliyetler aralıksız olarak devam ediyor.
Nükhet Buckley: Küçük basketbolculara neler tavsiye edersiniz?
Ne iş yaparsanız yapın, en iyisini yapmaya çalışın. Sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın, kötü alışkanlıklardan uzak durun. Yaptığınız antrenmanlarda çok çalışın. Ama derslerinizi de aksatmayın. Hem basketbolu hem de okulunuzu beraber yürütün.
Giocamo Senese: Erkek basketbol takımı, Türkiye’de ve Avrupa’da şu anda hangi seviyede?
Birkaç sezondur yarı final ve final seviyesindeyiz. Biz her sezon şampiyonluk hedefiyle yola çıkıyoruz. Ama birçok yan etkenle karşılaşabiliyorsunuz. Şampiyon olabilmeniz için tüm koşulların uygun olması lazım.
Nükhet Buckley: Bu sezon şampiyon olabilecek miyiz?
Sezona iyi bir başlangıç yaptık. Ligde zorlu rakiplere karşı mücadele edeceğiz. Geçen sene sakatlıklardan dolayı zor anlar yaşamıştık. Bu sene kadromuzu daha geniş tutuk. Kadroda yer alan en az on oyuncu oldukça tecrübeli ve kaliteli. Bu yetenekli oyuncularımızla Avrupa’da da önemli işler yapacağımıza inanıyorum.
Giocamo Senese: Avrupa’da hangi ligde mücadele ediyoruz?
FIBA Eurocup’ta mücadele ediyoruz. Grup maçlarımızı oynayacağız. İçerideki maçların hepsini kazanmak ve deplasman maçlarında da iyi sonuçlar alıp bu gruptan çıkmak istiyoruz. Takımımızda bunu başaracak kapasite var.
Nükhet Buckley: Basketbol sizin oynadığınız dönemden beri nasıl bir değişim gösterdi?
Bizim oynadığımız zamanlarda profesyonellik yeni başlamıştı. Şimdiki bütçeler, sponsorluklar ve profesyonel anlayış yoktu. Bu işi daha amatör bir ruh ve istekle yapıyorduk. Bu kadar çalışma olanağımız da yoktu. Hatta bir salonumuz yoktu, antrenmanlarımızı başka yerlerde yapıyorduk. Ancak şimdi her şey o kadar gelişti ki, Avrupa’da söz sahibi ülkelerden biri haline geldik. Bir de bizim zamanımızdaki basketbol daha farklıydı. Daha tekniğe dayalı bir basketbol oynuyorduk. Şimdi daha atletik, performansa ve güce dayalı bir basketbol var.
Giocamo Senese: Allen Iverson kadromuza katıldı. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Sayın Başkanımız Yıldırım Demirören, yöneticimiz Şeref Yalçın ve emeği geçen tüm yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederim. Beşiktaş’a böyle bir oyuncu kazandırdılar. Bu müthiş bir duygu. Iverson, Türk basketbolu ve Türkiye’ye çok önemli katkılar yapacak. Oyunculuğu için yorum yapacak değiliz. Kariyerinde bir sürü başarıları olmuş. En büyük olmuş, sayı kralı olmuş bir NBA yıldızı. Yeter ki o basketbol oynamak istesin. Biz onun oynaması için takım olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız.
Nükhet Buckley-Giocamo Senese: Teşekkür eder, başarılar dileriz.





Diğer Haberler