HABERLER

19.07.2002

Kanat’a kınama cezası

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Akşam Gazetesi yazarı Kazım Kanat’a kınama cezası verdi.

Basın Konseyi’nin 19.07.2002 tarihli açıklamasından da görüldüğü gibi Türk sporunda en köklü kurum olma niteliğini ve onurunu yaşayan Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün başkanı Sn. Serdar Bilgili’ye yöneltilmiş bulunan, hiçbir spor ve gazetecilik etiğiyle bağdaşmayan haberler karşısında Türk basını bugüne kadar üstlenmiş olduğu ve başarıyla yürüttüğü özdenetim erkini kullanmış ve ilişikteki metinde de görüldüğü gibi Akşam Gazetesi yazarı Kazım Kanat’ı kınamaya karar vermiştir. Basın konseyinin uyguladığı en ağır yaptırımı ifade eden bu kararın tüm spor basını için yol gösterici olacağına inandığımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Saygılarımızla. BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULÜBÜ
YÖNETİM KURULU
Akşam Gazetesi spor yazarı Kazım Kanat’ın Basın Konseyi Yüksek Kurulu tarafından kınanması kararı tüm medya kuruluşlarına bildirilmiş ve www.basinkonseyi.org.tr‘de yayınlanan aşağıdaki yazıda yeralmıştır. 6 ve 7 Mayıs 2002 tarihli Akşam gazetesinde yayınlanan “Bilgili’nin verdiği yüz sözden 99’u yalan!” ve “Yalancı ben miyim siz misiniz Sayın Bilgili” başlıklı röportaj ve yazıyla ilgili olarak, Beşiktaş Kulübü Başkanı Serdar Bilgili’nin başvurusunu değerlendiren Yüksek Kurul, aşağıdaki gerekçelerle Akşam gazetesi spor yazarı Kazım KANAT’ın “kınanmasına” karar verdi. Şikayetçi başvurusunda “...Christoph Daum’a atfen yayımlanan ve şahsına ağır hakaret ve ithamlar içeren haberin tümüyle yalan olduğu, Daum’un, havaalanında yanına gelen Kazım Kanat’ın ısrarı ile fotoğraf çektirdiğini, ancak hiçbir şey söylemediğini...” iddia ederek, Basın Meslek İlkelerini ihlal eden Kanat’ın kınanmasını talep etmiştir.
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Daum imzalı “Serdar Bilgili hakkında olumsuz bir açıklama yapmadığını, röportajdaki iddiların gerçekdışı olduğunu” belirten belgeyi ve yazının başlığında kullanılan “Bilgili’nin verdiği yüz sözden 99’u yalan!” ifadesini dikkate alarak, Basın Meslek İlkeleri’nden “Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez.” içerikli 4 ve “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz.” içerikli 6. maddelerini ihlal eden Akşam gazetesi spor yazarı Kazım KANAT’ın “kınanmasına” oy çokluğu ile karar vermiştir.

Diğer Haberler