HABERLER

16.03.2001

Scala ile ilgili doğrular

Değerli Kamuoyu,

Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) ve A Futbol Takımı’na yönelik son günlerde basında yer alan, Beşiktaş camiasını ve tüm kamuoyunu yakından ilgilendiren haberleri ve tartışmaları, BJK Yönetim Kurulu dikkatle izlemektedir.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nü ve Beşiktaş camiasını yıpratma raddesine gelen bu haberlere ilişkin Yönetim Kurulumuz’un bugüne kadarki yaklaşımı, Sayın Scala’nın kişiliğine duyduğumuz saygı ve konunun taşıdığı insani boyut nedeniyle açıklama yapmama yönünde olmuştur.
Ancak konu ile ilgili doğruların bilinmesi açısından aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur. Kamuoyunun bilgisine sunulur:Yönetim Kurulumuz tarafından görevine haklı nedenlerle son verilen Sayın Nevio Scala, 14.03.2001 tarihinde görevinden ayrılışıyla ilgili yaptığı basın toplantısında gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulunmuştur. Sayın Scala ile Kulübümüz arasındaki sözleşme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi sorunu, tarafımızdan mahkemeye intikal ettirilmektedir.
Bu süreçte birtakım yanlış anlamalara yer vermemek için, Sayın Scala’nın görevine son verme zorunluluğunun aşağıdaki nedenlerden dolayı doğduğunu kamuoyunun bilgisine sunmakta yarar görüyoruz: Bilindiği gibi sezon başında Sayın Nevio Scala BJK A Futbol Takımının teknik direktörlüğüne getirildi ve kendisi ile full-time mesai temeline dayanan bir anlaşma imzalandı. Yönetim Kurulu olarak, takımın performansını izlemek ve gerekli durumlarda müdahalade bulunmak asli görevlerimizden biridir. Yaptığımız gözlemlerde son dönemde Nevio Scala’nın sorumluluğunu taşıdığı A Futbol takımına yeterli, hatta gerekli çalışmayı yaptırmamaya başladığını ve bu durumun takımın performansına direkt olumsuz etki ettiğini tespit ettik.
Yönetim olarak bu durum tespitiyle eş zamanlı olarak Sayın Scala’nın bir davette rahatsızlık geçirdiğini öğrendik. Kendi isteği ile de sağlık kontrollerini yaptırdık. Bu kontroller sonucunda daha önce bir ameliyat geçirmesine neden olan hastalığının nüksettiği anlaşıldı. Sayın Scala, BJK olarak Türkiye’de önerdiğimiz ileri muayene ve tedavi olanaklarını redderek, İsviçre’de eski doktoruna muayene olmak istediğini belirtti ve Yönetim Kurulu’ndan dört gün izin aldı. Bu durum Sayın Scala tarafından yapılan bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Sayın Scala, bayramın 1. günü olan 5 Mart 2001 Pazartesi günü tedavi için yurtdışına çıktı. Kendisiyle ertesi gün temasa geçildiğinde ise Almanya’da tatil yaptığı, doktorla ancak Perşembe günü buluşacağı anlaşıldı.
Bunun üzerine olağanüstü gündemle toplanan Yönetim Kurulumuz, hastalığı süren, hem tedaviyi hem de antrenmanları ihmal eden Nevio Scala’nın görevini layığıyla yerine getiremeyeceğine kaanat getirdi. Yönetim Kurulumuz, maçlardan sonra verilen gereksiz iki, üç gün sürelerle izinler, yetersiz, kısa idmanlar, uzun istirahat süreleri ve sürekli değiştirilen-ertelenen kararlar nedeniyle ve en önemlisi belirlenen hedeflere ulaşılamayacağı sonucuna vardı. Yönetim Kurulu’muz Sayın Scala’nın hastalığını bildirmemesi ve gerekli önlemleri almaması nedeniyle sözleşmesini feshetti. Fesih kararı Sayın Scala’ya aktarıldı ve kendisinin daha fazla yıpranmaması için uzlaşma önerildi. Ancak yapılan iki toplantıda da Sayın Scala katı tutumunu sürdürerek uzlaşmaya yanaşmadı.
Bunun sonucunda Kulübümüz, Sayın Scala aleyhine, sözleşmedeki yükümlülükleri yerine getirmediği gerekçesiyle ve zararının telafisi için, sözleşme gereği olarak ilgili Türk mahkemelerinde dava açma yoluna gitti.Yönetim Kurulumuz takımımızı bulunduğu yerden alıp, istenilen hedeflere götüreceğine inandığı ve teknik bilgisine güvendiği Sayın Cristoph Daum’u Futbol A takımımızın başına getirdi. Kendisinin Türkiye’de ve dünyanın herhangi bir ülkesinde çalışmasında yasal bir sakınca bulunmamaktadır. Sayın Daum’un kişisel hak ve özgürlüklerine saldırılmadıkça bu atama ile ilgili yorumları anlayışla karşılıyoruz.
Ancak futbol ortamımızın sorumsuz bir biçimde gerilim içine itildiği bu ortamda konunun başka maksatlarla gündemde tutulmasını ve kampanyaya dönüştürülmeye çalışılarak topluma kin ve gerilim tohumları ekilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Kulübümüz geçmişte takımımıza büyük başarılar kazandırmış ve bugün hatasını anlamış olan dünyanın önde gelen teknik direktörlerinden birine aktif göreve dönüş fırsatı vererek hem Kulübümüzün yüce geleneklerine hem de Türk toplumunun hasletlerine uygun davranmıştır. Bu karardan hem takımımız hem de kulübümüzün topluma örnek olan hoşgörü ve demokrasi anlayışı güçlenerek çıkmıştır. Sayın Daum, Beşiktaş camiasının kendisine verdiği bu fırsatın bilincinde olarak, camiamıza layık olacağının güvencesini vermiştir.  

Diğer Haberler