HABERLER

19.07.2013

FUTBOL

Şampiyon Olalım

Yıldız futbolcumuz Manuel Fernandes, devam eden Avusturya kampında BJK TV'nin sorularını yanıtladı.

Avusturya kampını ve gelecek sezonu değerlendiren Manuel Fernandes, sorulara şu cevapları verdi;
 
Avusturya ve Almanya kampları hakkında neler söylemek istersin?
“Kamplar çok iyi geçiyor, yeni gelen oyuncuların takıma alışması açısından bu kamplar çok önemli. Zaten burada 3 yıldır beraber oynayan bir ekip var. Aramıza yeni katılan çok isim olmayacak. Takımın kendini geliştirmesi için bu tip kamplar çok ciddi bir fırsat ki, bu yönde de önemli işaretler görüyoruz. Maçlarda skor olarak bunu yansıtamadık. Ama şu aşamada kazanmak en önemli şey değil. En azından maçlarda bazı şeylerin geliştiğini, değiştiğini görmek güzel. Bu açıdan bakıldığında kamp çok iyi geçiyor.”
 
Takımımızın başında Slaven Bilic eşliğinde yeni bir teknik ekip var? Kendisi ile olan ilişkiniz için neler söylemek istersin?
“İşler gerçekten çok iyi gidiyor. Henüz 2 haftadır beraber olmamıza rağmen buradaki çalışmalardan herkesin mutlu ve tatmin olduğunu söyleyebilirim. Sadece saha içi ve saha dışında değil, kulüpte her alanda işlerirn iyiye gittiğini söylemek mümkün. İşler doğru şekilde yapılması gerektiği gibi yapılıyor. Geleceğimizin gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz.”
 
Slaven Bilic geldiği günden bu yana takımımızda gözüne çarpan en net değişiklik nedir?
“Gördüğüm en net değişiklik mantalite değişikliği. Bunun genç oyuncuları daha iyi etkilediğini ve onları daha iyi motive ettiğini görmek mümkün. Hocamız her zaman herkese ne yapması gerektiğini söylüyor. İnsanlar genelde kendilerine ne yapılması gerektiğinin söylenmesinden hoşlanmazlar. Ama burada asıl amaç oyuncunun kendini geliştirmesi. Bize yanlışlarımız söylendiği için, şu an sahada ne yapmamız gerektiğini daha iyi biliyoruz. Bu durum şu anda gördüğüm en net değişiklik.”
 
Önümüzdeki sezon sahada nasıl bir Beşiktaş izleyeceğiz?
“Umarım geçen sezonki ofansif özelliğimizi koruruz. Geçen sezon çok iyi hücum edip, çok gol attık, ama aynı zamanda çok da gol yedik. Yediğimiz gollerde sadece savunmadaki arkadaşlarımızın  hatalarından değil, tüm takımın  yaptığı savunmadan bahsetmek lazım.  Takım olarak savunmada rakiplerimize çok büyük fırsatlar sunduk. Bu yıl ofansif özelliğimizi koruyup takım savunmamızda daha organize olmalıyız.”
 
Hem yönetimin hem teknik ekibin hem de taraftarın gözbebeği Manuel Fernandes burada mutlu mu? Geleceğin ile ilgili neler söylemek istersin?
“Beşiktaş’ta kesinlikle mutluyum. Ama uzun süre burada kalıp kalmayacağımı kısa sürede belirleyeceğiz. Ama bunun dışında birşey söylemem mümkün değil, çünkü ben de bilmiyorum. Bu durum sadece benim elimde olan bir şey değil.”
 
Yeni transferlerimizin takıma adaptasyonu nasıl? Takım içi ilişkilerden bahsedebilir misin?
“Yeni transferlerimiz hem takıma kalite getirdiler, hem de takımın bir parçası olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Aslında bu özverileri takıma kazandırdıkları kaliteden belki de daha da önemli. Sezon içinde oynayıp oynamamaları önemli değil, bu kendi ellerinde ve sezon içinde göreceğimiz bir şey. Ancak önemli olan şey ilk adımı iyi şekilde gerçekleştirmiş olmaları.  Herkes takımın bir parçası olup birbirine yardımcı olmak için uğraşırsa zaten çok önemli bir engeli aşmış oluruz. 2,5 senedir buradayım ve artık kupalar kazanmak istiyorum.”
 
Kariyerinde önemli takımlarda forma giydin. Şu ana kadar şampiyonluk yaşayamamış olman bu yılki yarışta sana ekstra motivasyon sağlayacak mı?
“2,5 sezondur buradayım. Bu yıl kupalar kazanmak istiyorum. Ama benim için kariyerimdeki en önemli şey kendimi geliştirmek. Eksiklerim varsa bunları tamamlamak ve kendimi daha iyi hale getirmek. “
 
Takım içinde en iyi anlaştığın isim kim?
“Sadece bir değil bir çok isim saymak mümkün. Escude, Holosko, Almeıda, Ersan, Mehmet Akgün tüm takımı sayabilirim ama, aynı zamanda fırsat bulduğumzuda akşam yemekleri yiyip kahvaltılar yapmak takımın birlikteliği için çok önemli. Çünkü normal şartlarda antrenmanlardan bir süre once tesislere geliyoruz duşumuzu alıp evimize gidiyoruz. Bir şeyler paylaştığınız takdirde gerçekten takım olabiliyorsunuz.”
 
Türkiye Ligi ile Avrupa ligleri arasındaki kalite farkı için neler söyleyeceksin?
“İlk geldiğim günden beri söylüyorum, belki liginizi fazla kaliteli bulmuyor olabilirsiniz ama Türkiye Ligi gerçekten çok kaliteli bir lig. Ancak buradaki tek fark organizasyon. Allah vergisi olan yeteneği sahada görmek mümkün. Ancak buradaki tek fark takımların daha az organize olmaları kibu da öğrenebilinecek bir şey. Allah vergisi yeteneklerin yanına organizasyon da konulduğunda lig farklı yerlere gelebilir. Avrupa’nın önde gelen liglerinde oyuncuların kalitesine baktığınızda gerçekten de çok fazla fark yok. O liglerde takımların daha iyi organize olduğunu görüyorsunuz. Bu özellik burada da olduğu zaman Türkiye basamak atlayacaktır.”
 
Önümüzdeki sezon maçlarımızı Kasımpaşa’nın sahasında oynayacağız. Bu takımımızı nasıl etkiler?
“İnönü Stadyumu’nda oynamak bize her zaman ekstra güç ve motivasyon veriyordu. Evimizde oynamak bizim için çok önemliydi ama bu konuda yapabileceğimiz fazla bir şey yok. Kulübümüz oynayacağımız stadı en iyi şekle getirmeye çalışıyor. Geçici olarak Kasımpaşa Stadyumu’nda oynayacağız ve elimizden geleni yapacağız.”
 
Önümüzdeki sezon için taraftarlara mesajın ne olacak?
“Her zaman olduğu gibi bizi desteklemeye devam etsinler. Kasımpaşa Stadyumu’nu İnönü Stadyumu’na çevirsinler ve onların desteği ile en iyi sonuçları alalım. Ve şampiyon olalım.”