HABERLER

Beşiktaş JK Müzesi’nden Bir İlk: Kara Kartal’ın İzinde Beşiktaş Semt Turu

Beşiktaş JK Müzesi tarafından, “Kara Kartal’ın İzinde Beşiktaş” başlığı ile hayata geçirilen “Semt Turu” Eylül ayında başlıyor.

Semt Turu’nun temel amacı, “Semt” tarihini Kulübümüzün tarihi ile ilişkisi üzerinden anlatmak olarak tanımlanıyor. Tur boyunca katılımcıların, Beşiktaş’a dair önemli hafıza mekânlarını daha yakından tanımaları ve semt kimliği ile örtüşen kulüp değerlerini anımsamaları amaçlanıyor.

Müze koleksiyonu ve Şeref Turu etkinlikleriyle, tarihi ve kültürel değerlerini taraftarlarına farklı deneyimlerle sunan Kulübümüz, şimdi de Semt Turu’yla Beşiktaş sokaklarında kulüp geçmişinin izini sürerek yenilikçi bir spor-kültür turuna imza atıyor.

Beşiktaş JK Müzesi Müdürü Canan Cürgen, “Kara Kartal’ın İzinde Beşiktaş” ismini taşıyan “Semt Turu”nu şöyle açıkladı:

“Şehirler, aynı organizmalar gibi sürekli gelişen ve değişen, canlı yapılar olma özelliğine sahip. Katmanlaşan yapılaşma ile kentin kimliği ve çehresi sürekli değişiyor. Bu yapılaşma içinde bizi var eden, geçmişle kurduğumuz ilişkinin mihenk taşları olan yapıların gözden kaçtığını, yok olduğunu, küçüldüğünü göremediğimiz zamanlar oluyor. Semt turu, Beşiktaş semtinin Beşiktaş Jimnastik Kulübü ile yakından ilişkili hikayesini bu yapılar üzerinden, yani mekânın mimari kimliği ve sosyo-kültürel durumu üzerinden okumak adına kıymetli bir proje oldu. Katılımcılar, turda gördüklerinin yansımalarını Beşiktaş JK Müzesi’nde bulduklarında, bu büyük tablo zihinlerde de tamamlanmış olacak.”

Semt Turunu Tamamlayan Müze Ziyareti

Cürgen, Semt Turu ile ilgili değerlendirmesini şöyle dile getirdi:

“Semtlinin Müze ile kurduğu ilişkiyi pekiştirme amacıyla Beşiktaş’ın Kulüp olarak kurulduğu Osman Paşa Konağı’ndan başlayarak Vodafone Park’ta sonlanacak bir semt turu hazırladık. Yürüyüşün öncelikli amacı, Beşiktaş ilçe ve semt sakinlerini geçmişi 5. yüzyıla dayanan köklü semt tarihi ile yeniden tanıştırmak, küresel ekonomiye endekslenerek dönüşüme uğrayan İstanbul şehrinin kaybolan bellek mekanlarını görünür kılmak ve semt tarihini BJK’nin tarihi ile ilişkisi üzerinden okuyarak aktarmak. Gerçekten insanın neye sahip olduğunu anlaması, kıymetini bilmesi için kendi tarihinde geriye doğru dönüp bir bakması lazım. BJK’nın semt ve şehir tarihindeki özel konumu, belleğimizdeki hatıranın üzerine yeni bir şey koymaya imkan veriyor; bu da taraftarın veya spor seyircisinin bu stadyumla ve bu semtle kurdukları ilişkiyi sürdürülebilir kılıyor.”

Semt turu, iç ve dış mekan ziyareti olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Dış mekan güzergahı kulüp tarihi ve Türkiye spor tarihi açısından önemli kerteriz noktalarını zihin haritamızda bir araya getirirken, iç mekan ziyareti ise, Vodafone Park içinde yer alan deneyim ve etkileşim odaklı Beşiktaş JK Müzesi’nde Beşiktaşımızın tarihine eğlenceli ve öğretici bir yolculukla tamamlanacak. Semt turu sayesinde katılımcılar, Kulübümüzün 115 yıllık hikayesinin coşkusunu, Türkiye spor tarihindeki yerini ve önemini semtin önemli hafıza mekanlarında bizzat bulunarak deneyimleyecekler. Profesyonel İstanbul rehberi ile yapılacak ve 23 Eylül Pazar günü saat 10.00’da başlayacak olan semt turuna dair detaylı bilgiyi Beşiktaş JK Müzesi’nin internet sitesinde bulmak mümkün olacak. Detaylı bilgi için TIKLAYIN

Bambaşka Bir Beşiktaş Deneyimi

Buluşma noktasının Yıldız Parkı girişi olarak belirlendiği Semt Turu’nda katılımcıların ilk durağı Çırağan Sarayı. Bu önemli yapının bahçesi, uzun yıllar boyunca Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün sahası olarak da kullanılan Şeref Stadı’na ev sahipliği yapıyordu. Hem Beşiktaş ruhuna, hem de İstanbul spor tarihine dokunan Şeref Stadı’nın ardından, Çırağan Caddesi boyunca uzanan Osmanlı sarayları, eski adıyla Feriye Sarayları, semtin köklü geçmişine ışık tutacak.

Turun bir sonraki durağı ise Cihannüma ve Yıldız mahalleleri arasında yer alan, bir tarafı denize bir tarafı ise Yıldız Sarayı’na uzanan, aynı zamanda Osman Paşa Konağı’nın mekânının içinde yer aldığı Serencebey Yokuşu. Barbaros Bulvarı’nda kısa yürüyüş, milattan önceye tarihlenen Beşiktaş yerleşimini ortaya çıkaran arkeolojik kazı alanında bitecek.

Köyiçi’nde Semt Havası

Semt Turu, Beşiktaş Meydanı’nda Sinan Paşa Camii, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi, Barbaros Anıtı, Deniz Müzesi gibi semtin Boğaz ile olan ilişkisini yansıtan yapıların ziyaretinden sonra Köyiçi’ne doğru ilerleyecek. Köyiçi’nde yer alan ve Beşiktaş’ı, taraftarının Semt’i haline getiren “Çarşı” içindeki Kartal Heykeli, semtin vazgeçilmezi- esnafı-, parke taşlı sokakları, sokaklara gerilmiş siyah beyaz bayrakları, genç dinamik kalabalığı sayesinde sıradan bir Beşiktaş gününde semt havası soluyarak öğle yemeği molası verilecek.

Beşiktaş’ın en fiyakalı caddelerinden Şair Nedim Caddesi üzerinden Akaretler’e devam edecek yürüyüşün ikinci etabında Akaretler Mustafa Kemal Müzesi, İnönü Stadı mimarlarından Şinasi Şahingiray’ın evi ve Sultan Abdülhamid’in saray ressamı olan Fausto Zonaro’nun atölye evinin yer aldığı Akaretler Sıraevler bulunuyor. Akabinde ise, Süleyman Seba Caddesi’nde yer alan 56 sahası üzerine kurulmuş olan BJK Plaza ve Şairler Sofası Parkı içinde yer alan Süleyman Seba Heykeli görülecek.

Ağaçlı Yol’dan Beşiktaş JK Müzesi’ne

Turun sonuna doğru yaklaşırken Dolmabahçe Caddesi üzerindeki her daim maç enerjisini taşıyan meşhur ağaçlı yolda yürünerek stada varılacak. Bir zamanlar bünyesinde stat alanını da barındıran Dolmabahçe Sarayı yapılarına dair bilgi aldıktan sonra Vodafone Park içinde yer alan Black Cup Coffee’de kısa bir kahve molası verilecek. 115 yıllık Beşiktaş tarihine tanıklık eden koleksiyonuyla, interaktif sunumlarıyla ve çocuklar için özel alanlarıyla, yüzde yüz engelsiz bir müze olma özelliğine sahip Beşiktaş JK Müzesi’nin ziyaretiyle bu özel gün sona erecek.