HABERLER

1959-60 Sezonu Şampiyonluğumuz

Tarih 30 Ağustos 1959’du, günlerden de Pazar… Bir yıl önce iki grup halinde yapılan Türkiye Birinci Ligi kesin şeklini almıştı artık. 20 takım uzun maratonda kıyasıya mücadele edecekti. O gün İnönü Stadı’nın tribünlerini dolduranlar yepyeni bir Beşiktaş’la karşılaştılar:
Necmi-İlhan,Münir-Tuncay (Kaya), Sabahattin, Faik-K.Ahmet, Nazmi, Arif, Şenol, Birol.
Vefa ile oynayacak Beşiktaş’ın kadrosunu görenler şüpheli gözlerle sahaya baktılar.

- Kim bunlar?
- Şenol, Birol da nereden çıktı?
- Beşiktaş bu kadro ile ne yapar?

Ne yapabileceğini işte o gün kanıtladı. Ahmet ve Nazmi gibi tecrübelilerle, Arif, Şenol ve Birol gibi genç yeteneklerden oluşan forvet Vefa’yı topa tuttu: 4-1.
Şüpheli gözlerle sahaya bakanların maç sonrası konuşmaları bambaşkaydı:
- Ooo.. Muhteşem bir takım kurmuşlar.
- Bu Beşiktaş ligin sonuna kadar yarışta olur.

Ertesi hafta Beykoz karşısında elde edilen 1-1’lik beraberlik herkesi şaşırtmıştı ama şaşkınlık kısa sürdü, Feriköy’e üç gol attılar. O yıllarda “güçlü takım” olarak kabul edilen Karagümrük’ü iki golle geçtiler. Altınordu’yu 3-0, Göztepe’yi de 1-0 yendiler. 1-1’lik İstanbulspor beraberliğini, 4-1’lik Adana galibiyeti izledi. Kasımpaşa maçı 0-0 son buldu. 1-0’lık Demirspor ve 3-0’lık Altay galibiyetleri birbirini izledi.
Artık zirvedeydi Beşiktaş, liderdi.

Lider olarak çıktığı İstanbulspor maçını 1-0 kazandı. Karşıyaka’ya fark attı: 6-0. Yıldızlar topluluğu Fenerbahçe ile Galatasaray, Beşiktaş’ı yakalayamıyordu. Sezon açılışında kadroya “Kim bunlar?” diyenler, artık onbiri ezbere sayıyorlardı. Tribünler yeni sloganı hemen bulmuştu:
- Arif... Şenol... Birol... Gooool!

Tarih 2 Aralık 1959’du.. Günlerden de Pazar. İnönü Stadı tıklım tıklım doluydu. Tribünlerin yarısı Siyah-Beyaz, yarısı da sarı-kırmızılıydı. Bir yanda Arif, Şenol, Birol, Nazmi, Ahmet, Münir, Necmi’li kadrosuyla Beşiktaş... Diğer yanda Turgay, İsmail, Candemir, Ergun, Suat, Metin’li kadrosuyla ligin iddialı takımı, liderin takipçisi Galatasaray...
Ve sonuç:
Beşiktaş: 1 - Galatasaray: 0

Evet... Siyah-Beyazlı takım bir engeli daha aşmış, Nazmi’nin golüyle rakibini yıkmıştı.
Galibiyetler serisi, Şekerhilal (1-0), Ankaragücü (2-0), Gençlerbirliği (1-0), Hacettepe (2-1) maçlarıyla sürdü. Fenerbahçe maçı gelip çattığında takvim yaprakları 3 Ocak 1960’ı gösteriyordu. İnönü Stadı tarihi günlerinden birini daha yaşıyordu. Takımlar sahaya çıktığında, taraftarlar da müthiş bir tezahürata başladı.

Beşiktaş: Necmi-Bahattin, Münir-Tuncay, Sabahattin, Kaya-Arif, Nazmi, Şenol, Birol, K.Ahmet.

Fenerbahçe: Özcan-Osman, Basri-Akgün, Naci, Avni-M.Mustafa, Can, Şeref, Lefter, Yüksel.

İki tarafın da kadroları güçlüydü. Maçın favorisi yoktu. Ama Beşiktaş’ın başında, artık adı “1-0”a çıkan Kutik vardı. 14. dakikada Arif topu Fenerbahçe filelerine gönderdiğinde Beşiktaş tribünleri ayaktaydı: “Goooll...”

Beşiktaş defanstaydı, Fenerbahçe atak yapıyordu. Lefter vuruyordu, Can şansını deniyordu, Yüksel kaleyi yokluyordu. Ama karşılarında hep Necmi vardı. Sahadan 1-0 galip ayrılan Beşiktaş, ligin ilk yarısını lider kapıyordu. Hem de 19 maçta, 16 galibiyet ve 3 beraberlik alarak. Üstelik hiç de yenilmiyordu. Ligin ikinci yarısında da zirveden hiç inmedi Beşiktaş.

32. haftada deplasmanda İzmirspor’a yenilince aradaki üç puanlık farka rağmen Fenerbahçe umutlanmıştı ama Galatasaray’a kaybedince bitime iki hafta kala, Beşiktaş şampiyonluğunu 5 puan farkla ilan etmişti. Kartal’ı şampiyonluğa ulaştıran sonuçlar şöyleydi:
Vefa: 4-1, 2-1. Beykoz: 1-1, 3-0. Feriköy: 3-0, 1-0. Karagümrük: 2-0, 4-1. Altınordu: 3-0, 2-0. Göztepe: 1-0, 3-1. İstanbulspor: 1-1, 1-1. Adalet: 4-1, 2-0. Kasımpaşa: 0-0, 1-0. Demirspor: 1-0, 1-1. Altay: 3-0, 1-0. İzmirspor: 1-0, 1-3. Karşıyaka: 6-0, 2-0. Galatasaray: 1-0, 1-1. Şekerhilal: 1-0, 0-0. Ankaragücü: 2-0, 0-0. Gençlerbirliği: 1-0, 2-1. Hacettepe: 2-1, 3-0. Fenerbahçe: 1-0, 0-1.
Şampiyon kadroda şu oyuncular yer almışlardı: Necmi, İlhan, Münir, Tuncay, Bahattin, Sabahattin, Faik, K.Ahmet, Nazmi, Arif, Birol, Şenol, Kaya, Mustafa, Sabri, Ayhan, Cengiz, Nevzat, Doğan.