HABERLER

Beşiktaş Efsaneleri: Güven Önüt

Güven Önüt, 1940 yılında Aydın'da doğdu. Küçük yaşlarda başladığı futbola, İzmirspor formasıyla devam etti ve bu renkler altında büyük üne kavuştu. O’nun santrfor oynadığı 1958-59 ve 1959-60 sezonlarında İzmirspor, şampiyonluğa oynayan “üç büyükler” için bilhassa İzmir’deki karşılaşmalarda yenilmesi çok zor bir güç haline geldi. Güven Önüt’lü İzmirspor’u durdurmak olası değildi. Nitekim 1959-60 sezonunda Beşiktaş Türkiye Ligi Şampiyonluğu’na adım adım yaklaşırken, oynadığı 38 maçtan sadece ikisinde yenilgi ile tanışmış ve bu mağlubiyetlerin birini Fenerbahçe’ye, diğerini de İzmirspor’a karşı elde etmişti. 3-1’lik skorda İzmirspor’u zafere götüren gollerin ikisini Güven atmış ve takımını sırtlarken, Beşiktaşımız'ın da transfer listesinde yer almıştı. Böylece 1960 Temmuz’unda siyah-beyaz renklere transfer oldu.

Kendine has oyun stili, sağlı-sollu isabetli şutları, hava toplarındaki hakimiyeti ve golcülüğü ile, sadece Beşiktaşımız adına değil Milli Takım için de çok önemli bir santrfordu. Beşiktaşımız'a geldiğinde kısa bir müddet için diğer santrfor Şenol ve Birol ile de rekabet etmesi gerekmişti. Hatta yalnız onunla değil, Şenol ile mükemmel bir ikili oluşturan Birol Pekel ile de mücadele etmek zorunda kalmıştı. Buna rağmen sık sık ilk 11’de yer aldı ve 1962-63 sezonunda rakip kalelere attığı 19 gol ile “Türkiye Ligi Gol Kralı” oldu.

Siyah-beyazlı forma altında 2 Türkiye Lig Şampiyonluğu yaşadı. 1960 ile 1969 yılları arasında 225 maçta oynayıp rakip kalelere 94 gol attı.