HABERLER

Şampiyon ve Milli Futbolcu: Hüseyin Saygun

Türk Futbolu’nun 1938-1948 yıllarını içine alan, büyük yıldızların yetiştiği parlak bir döneminde, 8 yılda 7 defa lig şampiyonu olarak bu yıllara "Beşiktaş" damgasını vuran kadronun en önemli bireylerinden biriydi "Çengel" Hüseyin.

Orta boyuna rağmen, sıçrama kabiliyeti sayesinde Gündüz Kılıç, Melih Kotanca ve "Katır" Cemil gibi iri yapılı santraforlara hava toplarında kafa vurdurmayan, bitmez tükenmez enerjisi aynı zamanda markaj ustalığı ile rakiplerinin oyun alanını daraltan, en önemlisi ise forvetteki arkadaşlarına en kritik anlarda çok müsait gollük toplar uzatan "süper" bir futbolcuydu Hüseyin Saygun.

Marke etmekle görevlendirildiği rakibine bir çengel gibi asıldığı için, futbolseverle dünyasında "Çengel Hüseyin" olarak tanınmış ve yaşamı boyunca bu lakapla özdeşleşmişti.

1948 yılında "Baba" Hakkı futbolu bırakınca "Kaptan" sıfatı O’na intikal etmişti. Beşiktaş’ta 10 İstanbul Lig Şampiyonluğu, 3 Milli Küme Birinciliği, 1 Türkiye Futbol Şampiyonluğu ve 7 Şild-Kupa Birincilikleri olmak üzere toplam 21 Şampiyonluk yaşadı.

1938 ile 1953 yılları arasında Siyah-Beyazlı forma ile 388 maç oynadı ve rakip kalelere de 45 gol gönderdi. En verimli futbol yılları "İkinci Cihan Harbi'ne" denk geldiği için layık olduğu sayıda Milli olamadı.
Kazanma hırsına, top tekniğine, yaratıcı gücü ile taktik anlayışına markaj ustalığını da katınca, daha evvel de belirttiğimiz gibi futbolseverler lakabını “Çengel'e" çıkarmışlardı.

Futbol sahalarında rakipleriyle ölesiye mücadele etmesine ve onları nizami müdahaleleriyle, şarjlarıyla yıldırmasına rağmen, tüm spor yaşamı boyunca bir kez olsun tekmelediği, sakatlanmasına sebep olduğu bir rakibi olmamıştır.

Kaynak: Vala Somalı / Beşiktaş Dergisi 63. Sayı