HABERLER

Eşref Özmenç: "Futbolcu Tarlası'ndan" Beşiktaş'a

1950’li yıllarda ülkemizde modern futboldan örnekler veren ilk çağdaş haf oyuncularından biriydi Eşref Özmenç… Eşref Özmenç, 1930 yılında İstanbul’da doğdu. Beşiktaşlı “Çengel” Hüseyin, Vefalı “Tenekeci” Garbis İstanbulluoğlu gibi büyük değerleri yetiştiren, Kadıköy Papazın Çayırı ve Beykoz kırsal kesimleri düzeyinde “futbolcu tarlası” olarak da bilinen Kadırga Semti’nde yetişti.

Mütevazı, az gelirli bir aileye mensup olduğu için, küçük yaşta hayatını kazanma çabası içine girdi mecburiyetten. Bir yandan Kadırga “Cinci Meydanı”nda futbol sahası olarak kullanılan alanda top peşinde koşarken, diğer yandan da “Şeref”, “Vefa” ve “İnönü” statları civarlarında satıcılık yapmaya başladı çok genç yaşta. Futbol sevdası benliğini o derecede sarmıştı ki, harçlığını çıkarmak, ailesine maddi destek vermek mecburiyeti bile O’nu futbol oynanan mabetlerden uzak tutamamıştı.

1940’lı yılların ortasıydı. O dönemin Beşiktaş Genç takımları, her zaman olduğu gibi yine kendi kategorisinde üst üste şampiyonluk kürsüsüne çıkıyorlardı.

1947 yılında ilk defa Beşiktaş formasını gençler kategorisinde giyen ve ilk şampiyonluk sevincini İstanbul Gençler Ligi Birinciliği ile tadan Eşref Özmenç, çok kısa zamanda futbol yeteneklerini sergilemeye başlayarak, 1949’da süratle A Takım kadrosuna terfi etti.

Türk Futbolu’nun gelmiş geçmiş en önemli ilk 3-4 orta sahasından biri olan “Çengel” Hüseyin tarafından keşfedilen ve tıpkı onun gibi “Kadırga Futbol Tarlası”ndan fışkıran Eşref Özmenç, Beşiktaş’taki ilk önemli A Takım maçını 8 Mayıs 1949 tarihinde Galatasaray derbisinde gerçekleştirdi. Beşiktaş’ın 1-0 galibiyetiyle sona eren karşılaşmada, ilk defa yan yana oynayan “Eşref, Ali İhsan, Çengel Hüseyin üçlü orta saha hattı”, adeta ileri-geri körük gibi işleyerek, seyredenlere geleceğin futbolundan örnekler vermiştir.

Ortaya koyduğu yaratıcı ve verimli futbol ile Beşiktaş’ın ölümsüz isimleri arasındaki yerini hakkıyla elde eden futbol emekçisi Eşref Özmenç, Siyah-Beyazlı forma ile 339 maç oynamış ve 9 gol kaydetmiştir.