HABERLER

Beşiktaş Efsaneleri: Ali İhsan Karayiğit

Efsane Kartal : Ali İhsan Karayiğit

Mükemmel bir tekniğe ve futbol zekasına sahip olan Ali İhsan, WM sisteminde santrahaf olarak görev yapıyordu.

Gol tehlikesinin kalesine kabus gibi çöktüğü anlarda, rakibin ayağındaki topu tereyağından kıl çeker gibi alıp zapteden; kanatlardan savunma sahasına ortalanan gollük hava toplarına yaydan çıkmış ok gibi yükselerek rakip santraforlardan evvel kafa darbesini vuran, vurmaya hazırlanırken de yan haflardan en müsait pozisyonda olanını sezinleyen ve topu daima onun önüne düşüren; fizik ve teknik üstünlüğü çok yüksek bir ortahaf oyuncusuydu. Bu değerli Türk futbolcusu 30 yıl evvel İtalya, Almanya veya İngiltere gibi ülkelerde top oynamış olsaydı, bugün onu akılcı, yaratıcı libero Beckenbauer'a değil, belki de Beckenbauer'u ona benzetecektik.

1951 Eylül'ünde Futbol Profesyonellik Talimatnamesi yürürlüğe giriyordu. 61 maddelik bu talimatname Futbol Federasyonu Başkanı Ulvi Yenal'ın verdiği yetkiyle, Beşiktaşlı Sadri Usuoğlu ve Fenerbahçeli Rüştü Dağlaroğlu'nun çalışmaları sonucu ortaya çıkıyordu. Böylece, futbolculuk ülkemizde de para kazanılan bir meslek olarak kabul ediliyordu. Futbol tarihimizin profesyonel sözleşmeleri ilk onaylanan iki futbolcu, Beşiktaş'tan Ali İhsan Karayiğit ile Recep Adanır oluyordu.

Beşiktaş'taki son golünü 23 Haziran 1957'de Altay'a atan Karayiğit, Adalet'e transfer oluyor, bir yıl sonra da futbol yaşamını noktalıyordu.

1949 ile 1957 yılları arasında Siyah-Beyazlı takımda oynayan Ali İhsan Karayiğit, 1949-54 arasındaki 5 yılın dördünde İstanbul Ligi'nde şampiyonluğu kucaklayan Karakartallar'ın as oyuncularından biriydi.

Kaynak: Beşiktaş Dergisi