HABERLER

Beşiktaş Efsaneleri: Ahmet Özacar

“Küçük” Lakaplı Kurtarıcı: Ahmet Özacar

O Türk futbolunun ve Beşiktaş’ın “Küçük” lakaplı büyük yıldızlarındandı... Santrafor, sağ açık, sol açık, sağ iç, sol iç olmak üzere hemen her mevkiide görev yapan Ahmet Özacar, 18 yıl boyunca Beşiktaşımız’ın “kurtarıcı” futbolcularından biri olmuştu.

Siyah-Beyaz forma altında top koşturduğu 1955 ile 1972 yılları arasında Beşiktaş’a şampiyonluklar kazandıran, ayrı ayrı tam 4 hücum hattında da yerini muhafaza eden ve bu forvet hatlarına gol zenginliği kazandıran bir oyuncuydu Küçük Ahmet.

İşte o hücum hatları şunlardı:

1955-1958 arası:

“Metin Erman, Recep Adanır, Ahmet Özacar, Nazmi Bilge ve Coşkun Taş”

1959-1963 arası:

“Arif ‘Bitik’, Nazmi Bilge, Şenol Birol, Birol Pekel ve Ahmet Özacar”

1964-1966 arası:

“Ahmet Özacar, Ahmet Şahin, Güven Önüt, Suat Mamat, Sanlı Sarıalioğlu ve Rahmi”

1966-1972 arası:

“Ahmet Özacar, Sanlı Sarıalioğlu, Kuzman, Güven Önüt, Yusuf Tunaoğlu ve Faruk Karadoğan”

Görüldüğü gibi ya sağ açık olarak ya da sol açık olarak hepsinde de “Küçük” Ahmet’i, ayrı ayrı en az 4-5 jenerasyondan meydana gelen bu forvet hatlarında görmek hiç yadırganmadı. Çünkü Beşiktaş’ın en kritik anlarında, şampiyonluğu etkileyen maçlarında, takım arkadaşlarını galibiyete taşıyan, cankurtaran simidi gibiydi.

18 yıl süren Beşiktaş birlikteliği süresinde tam 569 maç oynayarak rakip kalelere 241 gol kaydetti. “ Beşiktaş formasını en fazla giyen oyuncu ” rekorunu hemen hemen 20 yıl muhafaza etti, futbolu bırakmış olmasına rağmen. Yemyeşil çim sahaları, yurt dışında yaptıkları maçlardan bilen ve toprak sahalarda çamurun içinde top koşturan bir neslin futbolcusuydu Küçük Ahmet...

Her an, şekli önceden tayin edilemeyen tehlikelerle dolu hareketlerin mucidi bir oyun stili vardı. Ortaya koyduğu futbolunda estetik hep ön planda olmuştu. Önlenmesi zor driplingleri, iki ayağıyla topa çok sert vurduğu ani şutları, gol atılabilecek müsait alanları bulmaktaki mahareti kendisini çok özel bir forvet haline getirmiş ve tüm rakip defanslar için korkulu rüya olmuştur.

Siyah-Beyaz formaya hizmet verdiği süre içerisinde; 1956-57, 1957-58, 1959-60, 1965-66 ve 1966-67 sezonlarında 5 kez “Türkiye Ligi Şampiyonlukları” elde eden kadrolarda devamlı yer alarak büyük onur kazandı. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Spor-Toto ve TSYD kupaları kazanılırken de her zamanki gibi Beşiktaş’ın en önemli gol silahı olarak görev yaptı.

Her şeye rağmen lakabı “Küçük”tü ama futbolu ve kişiliği çok “Büyük”tü Ahmet Özacar’ın.

Kaynak: Vala Somalı, Beşiktaş Dergisi / 79. Sayı