HABERLER

Beşiktaş Efsaneleri: Mehmet Ali Tanman

100 Yılın En İyi Kalecisi

Günümüzde hala kırılamayan rekorların sahibi Mehmet Ali Tanman, kalemizi 354 maçta korudu ve sadece 70 gol yedi...

Dr. Resul, Haki (Osmanlı Devri'nden), Sadri, Mehmet Ali, Ethem, Fevzi, Bülent, Varol, Necmi,Özcan (Arkoç), Sabri, Rasim, Zafer, Adem, Jurkoviç, Şener, Aumann ve Oscar Cordoba gibi tarihte kalemizi koruyan isimlerden şüphesiz en şanslısı Mehmet Ali Tanman'dı. Beşiktaş Tarihi'nin en başarılı kadrolarından birinin kaleciliğini yapan Tanman, "Sabri, Hakkı, Kemal, Şeref, Şükrü (Vecdi)" gibi kaliteli ayaklarla aynı kadroda yer aldı. Takımımız o kadar güçlüydü ki, Mehmet Ali Tanman 2 gol yese 4; 3 gol yese 6 gol atarak O'nu kalesinde rahatlatıyorlardı.

Forvetlerle Kalecilerin Mücadelesi
Takımımızın kaptanı Baba Hakkı da Mehmet Ali Tanman'ı çok sever ve kollardı; çünkü Tanman, formunu hep aynı düzeyde tutuyor ve özel yaşamına dikkat ederek örnek bir futbolcu modeli çiziyordu. Baba Hakkı bazı maçlarda ona sert müdahalelerde bulunan rakip takım oyuncularını uyarır ve efendiliğe davet ederdi.

Zamanın şartlarından dolayı çamur deryası "balçık" sahalarda, çamurdan gülle gibi ağırlaşmış toplar, çok güçlü fiziğe sahip tabanca mermisi gibi şutlar atan ve bunu asker postalı gibi ayakkabılar ile gerçekleştiren dönemin süper futbolcuları ile karşı karşıya oynamak, o devrin kalecileri için gerçekten çok zordu.

Beşiktaşımız'ın Altın Devri
1939 ile 1949 yıllarını içine alan zaman dilimi, Beşiktaş futbolu için "Altın Bir Devir"dir futbol tarihimizde... "Karakartal" Beşiktaş Takımımız, bu yıllarda tüm rakiplerinin üzerinden silindir gibi geçmiş ve 8 yılda 7 Lig Şampiyonluğuna adını yazdırmıştır.

O dönemde oynanan 144 resmi lig karşılaşmasında, rakip kalelere atılan gol sayısı da 599'dur. Bu rakam da hem ülkemizde hem de dünyada bir rekordur. Buna karşılık kalemizde gördüğümüz gol sayısı sadece 81'dir. İşte söz konusu yıllarda bu "Altın Devri"i yaratan Siyah-beyazlı takımımızda kalemizi koruyan en önemli isim; Mehmet Ali Tanman'dı. Beşiktaşımız'ın forması ile 354 maça çıkan Tanman kalesinde sadece 70 civarı bir gol gördü. 1930'lu yılların ortalarında "Arap" Sabri Usuoğlu'dan kaleyi devraldı ve 1940'ların ortalarına kadar en güçlü kadrolarda yer alarak, "100 Yılın En İyi Kalecisi" ünvanına layık görüldü.

Mehmet Ali Tanman kaleciliği döneminde; 1933-34, 1938-39, 1939-40, 1940-41, 1941-42, 1942-43, 1944-45 ve 1945-46 yıllarında İstanbul Ligi şampiyonlukları, 1934'te Türkiye Futbol Şampiyonluğu ve çeşitli kupa şampiyonlukları elde etmiştir.

Kaynak: Vala Somalı, Beşiktaş Dergisi 78. Sayı