HABERLER

03.11.2014

BASKETBOL

Basketbolda Rakibimiz VEF Riga'yı Tanıyalım

Beşiktaş İntegral Forex Takımımız'ın Eurocup D Grubu’nda 5 Kasım Çarşamba günü saat 19.45’de Beşiktaş İntegral Arena’da karşı karşıya geleceği VEF Riga’yı tanıyalım.

Eski Sovyet ülkelerinin basketbol geleneğine sahip üyelerinden Letonya’nın en tanınmış takımlarından olan VEF Riga’nın ilk kuruluşu 1958 yılına dayanıyor. Letonya’nın Baltık Denizi kıyısındaki başkenti Riga’da kurulan kulüp 1992 yılında faaliyetlerine ara vermişken, 2007 yılında yaptığı geri dönüşle ülke basketbolunun lokomotif takımlarından olma misyonunu tekrar üstlenmiş oldu.

2009-10 sezonunda Letonya Ligi finali oynayan VEF Riga, o sezon şampiyonluğa ulaşamasa da sonraki 3 sezon Ligi domine ederek müzesine 3 Şampiyonluk Kupası ekledi.

Bu 3 finalin herbirinde Letonya’nın diğer güçlü takımlarından Ventspils’e üstünlük sağlayan VEF Riga, 2013-14 sezonunda ise bu kez aynı takımla oynadığı lig finalini kaybederek ikincilikte kaldı.

Letonya ekibi, aynı zamanda geçtiğimiz hafta Beşiktaş İntegral Arena’da konuk ettiğimiz Khimki Moscow gibi, 16 takımlı VTB Ligi’nin bir parçası. Bu ligdeki en önemli başarısı ise 2012-13 yılındaki çeyrek final performansı.

VEF Riga, son 4 yıldır düzenli olarak EuroCup’da mücadele ediyor. Letonya şampiyonu olduğu sezonlarda da ülke puanı uygulamasından ötürü Euroleague’e katılamayan takım, EuroCup’da özellikle 2011-12 ve 2012-13 sezonlarında Son 16 turuna ulaşarak başarılı bir performans ortaya koydı.

Başantrenörlüğünü Letonyalı teknik adam Nikolajs Mazurs’un yaptığı VEF Riga, maçlarını 12.500 kapasiteli ve 2006 yılında inşa edilmiş olan Arena Riga’da oynuyor.

Takım kadrosu 2 ABD’li ve 1 Senegalli oyuncu hariç tamamen Letonyalı oyunculardan oluşan VEF Riga’nın kadrosundaki en göze çarpan isimler; her iki guard pozisyonunda da görev alabilen ABD’li skorer oyuncu Gerald Robinson, aynı zamanda 2013 NBA Draft’ında 60. sıradan seçilmiş olan genç Letonyalı forvet Janis Timma ve 2.16’lık Senegalli pivot Bamba Fall.

VEF Riga, EuroCup D Grubu’nda şu ana kadar oynadığı 2 deplasman maçından Khimki Moscow ve Zenit St. Petersburg'a mağlup olurken, kendi sahasında Szolnoki Olaj’ı yenerek tek galibiyetini aldı.
Haber: Oğuz Taftalı